• BIST 9548.09
  • Altın 2498.055
  • Dolar 32.4897
  • Euro 34.5317
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C

Önce annesinin sonra eşinin böbreğiyle gelen 'yeni' hayat

Önce annesinin sonra eşinin böbreğiyle gelen 'yeni' hayat
Annesinden 9 yıl önce nakledilen böbrekte farklı sebeplere bağlı bozulma meydana gelen ve yeniden nakil ihtiyacı oluşan 53 yaşındaki Hasan Balcı, bu kez eşinin bağışladığı böbrekle hayata tutundu.

İstanbul'da yaşayan ve böbrek yetmezliği teşhisi konulması üzerine 9 yıl önce annesinden nakledilen böbrekte farklı sebeplere bağlı bozulma meydana gelen 53 yaşındaki Hasan Balcı, bu kez eşinin bağışladığı böbrekle hayata tutunmayı başardı.

Hasan Balcı'ya 2008 yılında böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. Bunun üzerine periton diyaliz almaya başlayan Balcı'ya, 73 yaşındaki annesinden alınan böbrek nakledildi.

Annesinden alınan böbrekle 9 yıl yaşamını sürdüren Balcı, eşiyle birlikte kontrol için gittiği hastanede böbreğinde bozulma olduğunu ve tekrar nakil olması gerektiğini öğrendi.

Bu gelişme üzerine Fatma Balcı, eşine böbreğini bağışlama kararı aldı.

Tahliller sonucu nakil için uygun olduğu belirlenen Fatma Balcı'nın böbreği, Medicana Bahçelievler Hastanesi'nde Sevgililer Günü'nde gerçekleştirilen ameliyatla eşine nakledildi.

"Her zaman eşimin yanında oldum"

Fatma Balcı, yaptığı açıklamada, eşinin, rahatsızlığı nedeniyle uzun süre tedavi gördüğünü söyledi.

Gelişen bazı problemler nedeniyle eşinin tekrar nakil olması gerektiğini öğrenince böbreğini vermek istediğini anlatan Balcı, "Her zaman eşimin yanında oldum. Ona maddi, manevi her konuda destek olmaya çalışıyorum. 'Herhangi bir problem çıkarsa sana böbreğimi veririm' diye eşimle aramızda konuşuyorduk. Ameliyat böyle önemli bir güne denk geldi. Eşime canımdan bir parçamı verdim. Hayatı paylaştığım gibi böbreğimi de paylaştım.'' diye konuştu.

"Herkesin sağlığına çok dikkat etmesi gerekiyor"

Hasan Balcı da 1998'e kadar böbrek rahatsızlığıyla ilgili çeşitli tedaviler gördüğünü fakat daha sonra böbrek yetmezliği yaşadığını söyledi.

Balcı, 10 yıllık ilaçla tedavi sürecinden sonra 8 ay boyunca periton diyaliz aldığını belirterek, "Antalya'da özel bir hastanede annemin böbreği bana nakledildi. Annem 73 yaşındaydı nakil gerçekleştiğinde. Yaklaşık 9 yıldır annemin böbreğiyle yaşıyorum. Bugüne gelinceye kadar böbrek yavaş yavaş bilmediğim bir nedenle işlevini yitirdi.'' ifadelerini kullandı.

Eşiyle kontrol için gittiği hastanede böbreğin artık görevini yerine getiremediğini ve ikinci bir nakil gerektiğini öğrendiğini aktaran Balcı, eşinin hiç tereddüt etmeden kendisine böbreğini verme teklifinde bulunduğunu kaydetti.

Balcı, testlerin yapılmasının ardından ameliyatın Sevgililer Günü'nde gerçekleştiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

''Sevgililer Günü için çok anlamlı ve güzel bir hediye oldu. Üçüncü kez bir hayat kurmuş oldum. Bu hayatta insanın en büyük yardımcısı eşidir. Doktorumdan sonra bana en iyi bakabilecek kişi eşimdir. Eşim benim ilaçlarımla her şeyimle ilgilenir. Hastalığım sürecinde eşim bana hep destek oldu. Hastanede doktorlar, evde eşim hep yanımdaydı. Allah razı olsun. O olmazsa yandım.''

Sağlık durumunun şu anda iyi olduğunu ve kendini iyi hissettiğini belirten Balcı, ''Böbrek çok önemli organ. Herkesin sağlığına çok dikkat etmesi gerekiyor. Sağlık bir kere kaybedilince kolay kolay bulunmuyor.'' diyerek sözlerini tamamladı.

''Eşine verilebilecek en güzel hediyeyi verdi"

Medicana Bahçelievler Hastanesi Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer ise hastada nefrite bağlı böbrek yetmezliği olduğunu ve ikinci naklin gerçekleştiğini ifade etti.

Tuncer, organ nakli sürecine ve hastanın sağlık durumuna ilişkin şu bilgi verdi:

''Birinci nakilden sonra uzun yıllar nakil böbreği yettikten sonra değişik sebeplere bağlı böbreğinde bozulma oldu. Son dönemde böbrek yetmezliği geliştiği için tekrar nakil ihtiyacı oldu. Eşi büyük bir kahramanlık göstererek, böbreğini bağışlamaya karar verdi. Bilimsel olarak yapılan tahlillerde bir sorun çıkmadı. Fatma hanımdan Hasan beye böbrek naklini gerçekleştirdik. Sevgililer Günü'ne denk gelen ameliyatla Fatma hanım eşine verilebilecek en güzel hediyeyi verdi. Her ikisinin de sağlık durumu gayet iyi. Böbrek gayet güzel çalışıyor.''

Bütün hasta yakınlarının, hastaları için verebilecekleri en güzel hediyenin organları olduğuna işaret eden Tuncer, herkese organ bağışı konusunda çağrıda bulundu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim