• BIST 8718.11
  • Altın 2247.132
  • Dolar 32.3242
  • Euro 35.1624
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

OMÜ’de Kazakistan rüzgarı

OMÜ’de Kazakistan rüzgarı
Türkiye-Kazakistan diplomatik ilişkilerinin 25. yılı nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Kazakistan Millî Kütüphanesi...

Türkiye-Kazakistan diplomatik ilişkilerinin 25. yılı nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Kazakistan Millî Kütüphanesi iş birliğinde "Kazak Kültür Günleri Konseri" düzenlendi.

Kazakistan Kültür ve Tanıtım Günleri kapsamında Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen konserde, dünyanın 3. büyük orkestrasına bağlı "Kurmangazi Oda Orkestrası ve Saltanat Dans Topluluğu" kopuz ve dombra eşliğinde Kazak halk müziğinden doyumsuz örnekler sundu.

Eserlerini Kazakça olarak seslendiren ünlü Nogay sanatçı Arslanbek Sultanbekov'un da katılımıyla ayrı bir değer kazanan konsere; Samsun Valisi Osman Kaymak ve eşi Emine Kaymak, Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz ve Prof. Dr. Mehmet Kuran, organizasyonun düzenlenmesinde katkı sunan Doç. Dr. Bekir Şişman, OMÜ TÜRKÇE Müdürü Doç. Dr. Yakup Poyraz, akademisyenler ve kalabalık bir öğrenci topluluğu iştirak etti.

Konser öncesi Kültür ve Turizm Bakanlığı Dış İlişkiler Başkan Vekili Çetin Akar konuşmasında, "Biz her iki ülkenin devlet başkanlarının liderliğinde gelişen, ilerleyen ve Türk - Kazak kardeşliğini yani bu soy, din ve kültür kardeşliğini ilerletmek için bu konserin bir başlangıç, daha doğrusu bitmeyen bir başlangıç olduğunu biliyoruz. Kazakistan'dan gelen tüm sanatçı kardeşlerimize Türkiye'yi ziyaret ettikleri için ve bize Kazak kültürünü tanıttıkları için teşekkür ediyoruz" dedi.

"İki ülkenin diplomatik ilişkilerinin 25. yılını kutlamak için bu konseri düzenledik"

Kazakistan Millî Kütüphanesi Başkan Yardımcısı Saltanat Yelemessova, "Kazakistan Kültür Günleri'nin Samsun ayağında iki ülkenin diplomatik ilişkilerinin 25. yılını kutlamak için bu konseri düzenledik. Samsun'daki bu etkinliğimiz Kazak medeniyeti ve kültürü ile tanışmanızda size yardım edecek ve bunları anlamanızı sağlayacaktır" diye konuştu.

"Dünyanın kardeşliğe çok ihtiyacı olduğu günler içerisindeyiz"

Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, "Dünyanın kardeşliğe çok ihtiyacı olduğu günler içerisindeyiz. Gerçekten kardeş olan toplumların aralarındaki bu bağı kuvvetlendirecek birçok faaliyete, girişime ve duruşa ihtiyacımız var. Bugün Kazakistan'ın kültürel mirasından bazı esintiler bizimle paylaşılacak. Hepimiz biliyoruz ki kanımızda depreşen güzel duygular, genetik kodlarımızdaki buluşmalar gözlerimizin önüne gelecek. Ben bu güzel anı teneffüs edeceğimiz herkese teşekkür ediyorum ve OMÜ olarak bu tarz etkinliklere her zaman kapımızın açık olduğunu söylüyorum" ifadelerini kullandı.

"Biz soydaşız, ortak kültürümüz, ortak duygularımız var"

Samsun Valisi Osman Kaymak ise konuşmasında Türkiye'nin dünya barışına katkısından bahsetti. Kaymak şunları söyledi: "Biz şunu hep söylüyoruz: Atayurt'tan Anayurt'a. Dedelerimiz Orta Asya'dan Türkistan'dan, Kazakistan'dan, Özbekistan'dan geldiler buraya. Biz soydaşız, ortak kültürümüz, ortak duygularımız var. Bizim bu ortaklığımız dünya barışına bir tehlike oluşturmuyor, aksine katkı sağlıyor. Türkiye dünyada barışın egemen olması için yoğun çaba sarf ediyor. OMÜ yabancı öğrenci sayısıyla bu konuda çok önemli bir iş yapıyor. 3 bin 500 civarındaki yabancı öğrenci sayısının artması için biz de Valilik olarak çalışmalar yapıyoruz. Şüphesiz biz aramızdaki ortak kültürü paylaşarak bunu daha da geliştirebiliriz. Kazakistan diplomatik ilişkilerinin 25. yılındayız ve inşallah bu ilişkileri daha da ileriye götüreceğiz. İnanıyorum ki Türkiye Orta Asya Cumhuriyetleri ve Kazakistan'la çok daha güzel ilişkiler geliştirecektir."

Konuşmaların ardından konsere geçildi. Konserde; Saltanat Kazak Devlet Topluluğu, Kazak Millî Sanat Üniversitesi Folklor Topluluğu, Nurkhat Segizbay, Anna Uvarova, Zhanerke Kabatayeva, Saule Zhumabay gibi ekip ve sanatçılar yer aldı. Konserde canlı ve ritmik Kazak müzikleri ve folklorüyle seyirciyi coşturan sanatçılar, seslendirdikleri Türkçe parçalarla da güzel bir sürpriz yaşattılar. Ünlü Nogay sanatçı Arslanbek Sultanbekov da bilinen ve sevilen parçası "Dombra" ile seyircilerden büyük alkış aldı.

Konser, Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç'in Saltanat Yelemesova'ya hediye sunması ve hatıra fotoğrafının çekilmesiyle son buldu.

OMÜ’de Kazakistan rüzgarı

OMÜ’de Kazakistan rüzgarı

OMÜ’de Kazakistan rüzgarı

OMÜ’de Kazakistan rüzgarı

OMÜ’de Kazakistan rüzgarı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim