• BIST 8718.11
  • Altın 2246.886
  • Dolar 32.3304
  • Euro 35.1765
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

OMÜ hafif raylı sistem hattına başlanıyor

OMÜ hafif raylı sistem hattına başlanıyor
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) kampüsünden geçecek 6 bin 31 metre uzunluğundaki hafif raylı sistem hattının inşaat protokolü, Samsun Büyükşehir...

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) kampüsünden geçecek 6 bin 31 metre uzunluğundaki hafif raylı sistem hattının inşaat protokolü, Samsun Büyükşehir Belediyesi, OMÜ ve yüklenici firma arasında imzalandı.

Hafif raylı sistemin üniversiteye kadar çıkması projesinin son adımı olan imzalar, Samsun Büyükşehir Belediyesinde düzenlenen törenle atıldı. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç ve yüklenici müteahhit firması Metroray yetkilileri arasında inşaat sözleşmesi imzalandı. Toplamda 12 bin 862 metre tren yolu inşa edecek firma önümüzdeki hafta temel atma töreni gerçekleştirecek.

İmzadan önce konuşan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Samsun hafif raylı sistemi, 2010 yılında hizmete girdi. İlk başlarda 16 trenle başlayan 17 km'lik ray hattı ilerleyen zaman içerisinde günde 50 bin yolcu kapasitesine ulaştı. Trenler yetmeyince bunlara ek 5 yeni tren aldık. Yolcu sayımızda gün 58 binlere çıktı. Sonra da hattımızı Tekkeköy'e kadar 14 km daha uzatarak 31 km'lik tren hattımız oldu. Trenler yetmeyince 8 tane yeni tren daha aldık. Şu anda 29 trenle hizmet vermekteyiz. Hatlarımız gelişince OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç hocam, "Hafif raylı sistem üniversitemizin içine kadar çıkmalı" dedi. Yalnız üniversiteye yapılacak hattın çok maliyetli olması bizi temkinli olmaya itiyordu. Rektörümüz, bu zorluklarla başa çıkmamız için bize her konuda yardımcı olacaklarını ve üniversiteye kadar çıkan mevcut minibüs hatlarını trenle rekabet eder olmaktan çıkartacaklarını, üniversitenin içerisine minibüsü sokmayacaklarını söyledi. Minibüsler, üniversiteye girmediği zaman hem imalat hem yol yapım hem de işletme maliyetlerini aşağıya çekebilir dediler. Bu konuda yapılan çabalara biz de duyarsız kalamadık. İlerleyen zamanda hattı hizmete aldığımızda minibüslerin de içeriye girmemesi halinde, bir üniversite öğrencisi şehrin herhangi bir noktasından tramvaya bindiğinde yurdun kapısına kadar gidebilir hale gelecektir. Bu hem tren yolculuğuna teşvik edecektir hem de trenin işletme masraflarını aşağıya düşürecektir. Bu düşüncelerle bu projeye cesaret eder hale geldik. Hazırladığımız projeyi ihale ettik" dedi.

"Üniversiteye 12 bin 862 metre tren yolu inşa edeceğiz"

Üniversiteye 6 bin 31 metre uzunluğunda iki şeritli toplam 12 bin 862 metre tren yolu inşa edeceklerinin altını çizen Başkan Yılmaz, "Yeni üniversite hafif raylı sistem güzergahı, 6 bin 31 metre çift hat şeklinde olacak. Yani biz burada 12 bin 862 metre tren yolu inşa edeceğiz. 2 adet trafo koyacağız. 10 adet istasyon koyacağız. Çeşitli elektromekanik tesisler yapacağız. 53 bin metre OG ve DSİ tesisat kabloları döşenecek. 60 bin metre AG zayıf akım kabloları döşenecek. Bunlar maliyeti ciddi anlamda yükseltecek. 192 tane de katener direği yapılacak" diye konuştu.

Rektör Bilgiç: "Hat yapılırken, estetik dokunun da güzelleşmesini ümit ediyoruz"

Yapılan hatla birlikte üniversitenin dokusunun bozulmamasını ve daha da güzel bir hale getirilmesini umduğunu vurgulayan Bilgiç ise, "Göreve geldikten kısa bir süre sonra mutlu bir ana şahitlik ediyorum. Başkanımızla ilk görüşmemizde ortak bir fikir birliğine vardık. 56 bin öğrencimiz, 6 bin 500 çalışanımız, günlük hasta ve ziyaretçi hareketliliğiyle çok aktif bir alana sağlıklı, medeni, konforlu bir ulaşım sağlanmış olacak. Öğrencilerimiz de vatandaşlarımız da bu konuda oldukça şanslılar. Biz hafif raylı sistemin üniversitemizin kampüsünden geçmesinden mutluyuz. Biz kampüsümüzün estetik dokusunun da korunması, hatta ufak dokunuşlarla daha da güzelleştirilmesini ümit ediyoruz. Dünyanın 101 ülkesinden öğrencilerimiz var. Bunlar çok yoğun bir şekilde kampüsümüzde yaşıyor. Burası onların geleceklerinde örnek bir yaşam alanı olarak hafızalarında iz bırakmalı. Başkanımızın ve ihaleyi alan firmanın bu konuda göstereceği hassasiyeti ulaşımı kolaylaştırıp, güzelleştirirken, kampüsümüzün daha da güzelleşmesine vesile olmasını diliyorum. Hayırlı olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından taraflar sözleşmeyi imzaladı. Yüklenici firma inşaatı 2018 yılının 10. ayına kadar bitirmeyi planlıyor.

Protokole ayrıca OMÜ Genel Sekreteri Menderes Kabadayı, Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Coşkun Öncel, Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Sefer Arlı ve Msutafa Yurt katıldı.

OMÜ hafif raylı sistem hattına başlanıyor

OMÜ hafif raylı sistem hattına başlanıyor

OMÜ hafif raylı sistem hattına başlanıyor

OMÜ hafif raylı sistem hattına başlanıyor

OMÜ hafif raylı sistem hattına başlanıyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim