• BIST 9079.97
  • Altın 2307.515
  • Dolar 32.3424
  • Euro 35.0714
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C

OMÜ, Dünyada Epilepsi Üzerine Çalışan Sayılı Merkezlerden

OMÜ, Dünyada Epilepsi Üzerine Çalışan Sayılı Merkezlerden
Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı, dünyada deneysel epilepsi(sara) üzerinde çalışan birkaç merkezden bir tanesi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı, dünyada deneysel epilepsi(sara) üzerinde çalışan birkaç merkezden bir tanesi.

Beyinle ilgili çalışmalarının olduğunu ve daha yoğun bir şekilde deneysel epilepsi modelleri üzerinde çalıştıklarını belirten OMÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Pof. Dr. Erdal Ağar, "Epilepsinin oluşum mekanizması henüz bilinmiyor. Biz burada deneysel olarak epilepsi oluşturuyoruz. Epilepsiyi oluşturan beyindeki hücre içi mekanizmalarının neler olduğunu araştırıyoruz. Bunun tedavi edilmesinde hangi ajanların kullanılmasının daha etkili olacağı konusunda deneysel çalışmalarımız var. Bu kapsamda TUBİTAK'dan aldığımız geçmişten bugüne 3 tane büyük proje (1001) ve halen yürütmekte olduğumuz 2 adet projemiz var. Bu konuyla ilgili A.B.D ve Avrupa'daki dergilerde yayınladığımız çok sayıda makalelerimiz var. Bu makalelerimizden atıf alan kaynak olarak gösterilen çalışmalarımız, konuyla ilgili uluslararası dergilerde yayınlanmış derleme türü yazılarımız var" dedi.

"HER YIL MİLYARLARCA DOLAR HARCANIYOR"

Epilepside kesin, epilepsiyi ortadan kaldırıcı bir tedavi şeklinin olmadığını söyleyen Pof. Dr. Erdal Ağar, "Epilepside sadece semptomları ortadan kaldırabilecek ilaçlar kullanılıyor. Epilepsi tedavisi için dünyada her yıl milyarlarca dolar harcanıyor. Epilepsi konusunda ilerleme kaydedilmiş fakat ortadan kaldırıcı tedavisi "şu" diyebileceğimiz bir durum şu an için söz konusu değil ancak bu konuda çok sayıda merkezin moleküler düzeyde çalıştığını ve yakın gelecekte bir çözümün olabileceğini düşünüyorum" diye konuştu.

"ALDIĞIMIZ ATIF SAYISI 500'ÜN ÜZERİNDE"

OMÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı'nın dünyada deneysel epilepsi üzerinde çalışan birkaç merkezden biri olduğunu dile getiren Pof. Dr. Erdal Ağar, "Epilepsi üzerine İskoçya'da yapılan uluslararası bir toplantıda deneysel epilepsi üzerinde başarılı bir şekilde çalışan merkezler arasında anabilim dalımızın gösterildiğini duyduğumda çok mutlu oldum. Dünyada bu konuda çalışan merkezlerden biriyiz ve iyi durumdayız. Dünyadaki diğer deneysel epilepsi merkezleri makalelerinde bizim çalışmalarımızı kaynak olarak gösteriyorlar. Epilepsi üzerinde aldığımız atıf sayısı 500'ün üzerinde. Tabi bu bizim içi yeterli değil. Daha iyi bir noktada olmalıyız. ABD ve Avrupa'daki merkezlerle yarışmak zorundayız. Bu potansiyel de Türkiye'de mevcut. Bize düşen ise daha çok çalışmaktır. Bu konuda uluslararası anlamda ortak çalışmalarımız oluyor. Yurt dışından profesörler buraya gelip çalışmalarımız hakkında bilgi alıyor. Aynı şekilde bizim uzmanlarımız da yurt dışına gidip, son gelişmeleri yakından takip ediyorlar. Hızlı adımlarla ilerliyoruz. Anabilim Dalımızda yurt dışından gelen ve deneysel epilepsi konusunda doktora yapan yabancı hekimler var. Bu konuda bizim gençlerimize de büyük görev düşüyor. Genç arkadaşlarımız araştırma alanında daha fazla görev almalı. Epilepsinin tedavisi konusunda yapılan deneysel çalışmaların bir gün önemli sonuç vereceğini ve epilepsiyi ortadan kaldıracak, tedavi edecek bir yöntemin bulunacağına yürekten inanıyorum" şeklinde konuştu.

OMÜ, Dünyada Epilepsi Üzerine Çalışan Sayılı Merkezlerden

OMÜ, Dünyada Epilepsi Üzerine Çalışan Sayılı Merkezlerden

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim