• BIST 8990.53
  • Altın 2279.121
  • Dolar 32.3276
  • Euro 35.0194
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 22 °C

Ömer Döngeloğlu: "Peygamberimiz Hiçbir Canlıya Şiddet Kullanmamıştır"

Ömer Döngeloğlu: "Peygamberimiz Hiçbir Canlıya Şiddet Kullanmamıştır"
İlahiyatçı-Yazar Ömer Döngeloğlu, Hz.Muhammed'in (s.a.v) Veda Hutbesi'nde tüm insanlığın kurtuluşu için önemli mesajlar verdiğini belirtti.

İlahiyatçı-Yazar Ömer Döngeloğlu, Hz.Muhammed'in (s.a.v) Veda Hutbesi'nde tüm insanlığın kurtuluşu için önemli mesajlar verdiğini belirtti. Döngeloğlu, "Biz, bir hayvana dahi şiddet kullanmayan yüce Peygamberin ümmetiyiz. Peygamberimiz (s.a.v) hiçbir canlıya şiddet kullanmamıştır" dedi.

İlahiyatçı-Yazar Ömer Döngeloğlu, Bağcılar Belediyesi tarafından Şehit Savcı M. Selim Kiraz Kültür Merkezi'nde düzenlenen Veda Hutbesi konulu söyleşide konuştu. Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v) Veda haccında, Arafat Vadisi'nde 120 bine yakın Müslüman'a hitap ettiğini belirten Döngeloğlu, "Mekke nasıl mübarek bir şehir ise, canlarınız, mallarınız, namuslarınız da öyle mukaddestir, her türlü tecavüzden korunmuştur" dediğini hatırlattı.

Hz.Muhammed (s.a.v)'in, Allah (cc)'ın insanları yaptıklarından dolayı sorguya çekeceğini söylediğini de belirten Döngeloğlu, "Peygamberimiz, "Benden sonra sakın eski sapıklıklara dönmeyiniz ve birbirinizin boynunu vurmayınız" diyor" diye konuştu.

Hz. Muhammed'in (s.a.v) faiz ile kan davasını kaldırdığının da altını çizen Döngeloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Efendimiz, uygulamalarını ilk önce kendi çevresi ve ailesi üzerinde hayata geçirmiştir. Veda Hutbesi'nde şunları söylemiştir: "Ashabım, kimin yanında bir emanet varsa, onu hemen sahibine versin. Biliniz faizin her çeşidi kaldırılmıştır. Allah böyle hükmetmiştir. İlk kaldırdığım faiz de Abdulmuttalib'in oğlu amcam Abbas'ın faizidir. Lakin ana paranız size aittir.'"

Döngeloğlu, Hz.Muhammed'in (s.av), kaldırdığı ilk kan davasının yine Abdulmuttalib'in torunu İlyas bin Rabia'nın kan davası olduğunu hatırlattı. İslamiyet'in evlilik kurumuna verdiği önemin altını çizen Döngeloğlu, bazı çiftlerin evlendikten bir ay sonra boşandığını söyledi.

Evliliğin oyuncak olmadığını kaydeden Döngeloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Evlilik çocuk büyütme mesuliyetidir. Peygamber Efendimiz, hutbesinde kadınların haklarının gözetilmesini de emrediyor. Şöyle diyor: "Ey insanlar kadınların haklarını gözetiniz. Allah'tan (c.c) korkunuz. Sizin kadınlar üzerinde hakkınız kadınların da sizin üzerinizde hakkınız vardır." Müslüman kadının günlük ihtiyaçlarını gidermek ve dünyevi ihtiyaçlarını karşılamak kocasının vazifesidir. Yani kocasının üzerine farzdır, yani ibadettir. Eşinin namusunu korumak ve onu tehlikelerden korumak erkeğin üzerine yazılmış bir görevdir."

"BİR HAYVANA DAHİ ŞİDDET UYGULAMAYAN PEYGAMBERİN ÜMMETİYİZ"

Kocaların, kadınlara ve çocuklarına şiddet uygulamaması gerektiği uyarısında da bulunan Döngeloğlu, "Onları dövmek erkeklere kolay geliyor. Kadın dövmek alçakça bir şeydir. Biz, bir hayvana dahi şiddet uygulamayan yüce Peygamberin ümmetiyiz" ifadelerini kaydetti.

Peygamber Efendimiz'in (s.a.v), Müslümanlara iki emanet bıraktığını anlatan Döngeloğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Peygamberimiz, "Ey insanlar size iki emanet bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldıkça asla yolunuzu şaşırmazsınız. Birisi Allah'ın (c.c) kitabı Kur'an-ı Kerim diğeri de peygamberinizin sünnetidir" demiştir."

Ömer Döngeloğlu: "Peygamberimiz Hiçbir Canlıya Şiddet Kullanmamıştır"

Ömer Döngeloğlu: "Peygamberimiz Hiçbir Canlıya Şiddet Kullanmamıştır"

Ömer Döngeloğlu: "Peygamberimiz Hiçbir Canlıya Şiddet Kullanmamıştır"

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim