• BIST 8971.03
  • Altın 2286.413
  • Dolar 32.329
  • Euro 35.0661
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

Omega-3 Yağ Asitleri Ölüm Oranını Azaltıyor

Omega-3 Yağ Asitleri Ölüm Oranını Azaltıyor
PREDIMED kohortu üzerinde yapılan çalışma, ceviz gibi bitkisel kökenli Omega-3 tüketiminin tüm nedenlere bağlı her türlü mortalitenin (ölüm oranı)...

PREDIMED kohortu üzerinde yapılan çalışma, ceviz gibi bitkisel kökenli Omega-3 tüketiminin tüm nedenlere bağlı her türlü mortalitenin (ölüm oranı) azaltılması üzerinde olumlu etkiye sahip olduğunu gösteriyor. Aynı çalışma, yağlı balıktan alınan deniz ürünleri kökenli omega-3'lerin kardiyovasküler ölüm riskini düşürdüğünü ortaya çıkardı. Her iki omega-3 türü sinerji halinde etki gösterdiği için bu iki türü de içeren diyetlerde toplam mortaliteye karşı daha yüksek koruyucu etki gözlemleniyor.

Dünya çapında beslenme üzerine gerçekleştirilen en büyük klinik çalışmalardan biri olan ve çığır açan nitelikteki PREDIMED çalışmasında elde edilen yeni bulgular, bitkisel ve deniz ürünleri kökenli olmak üzere iki türden alınan Omega-3 yağ asitlerinin yaşlı İspanyol nüfusunda mortaliteye karşı birbirini tamamlayıcı etkiye sahip olduğunu gösterdi.

Çalışmanın birinci yazarı Obezitenin Fizyopatolojisi ve Beslenme Biomedikal Araştırma Merkezinden (Biomedical Research Centre in Physiopathology of Obesity and Nutrition -CIBERobn) Dr. Aleix Sala, "7.000'den fazla PREDIMED katılımcısını ortalama 6 yıllık süreyle takip ettik. Günde bir avuç ceviz yiyerek kolaylıkla karşılanabilecek olan günlük enerjisinin yüzde 0.7'sini bitkisel kökenli Omega-3'lerden alması yönündeki tavsiyeye uyan kişilerin, daha az miktarda bitkisel kökenli Omega-3 tüketenlere kıyasla mortaliteye karşı korunup korunmadığını araştırdık" dedi.

Enerjinin en az yüzde 0.7'sini bitkisel kökenli Omega-3'lerden karşılamak, sağlıklı olmak için genellikle tavsiye ediliyor.

Araştırma bulguları, deniz ürünleri kökenli Omega-3'ler halihazırda tüketiliyorsa bitkisel kökenli omega-3'lerin kardiyovasküler hastalığa karşı korumayı artırdığını göstermese de, toplam mortalite riskini yüzde 28 oranında azaltıyor.

Araştırmacılar, Akdeniz bölgesinde alışılageldiği üzere, katılımcıların beslenmesinde bitkisel kökenli Omega-3'lerin katkısının esas olarak ceviz tüketiminden sağlandığını belirtiyor. Çalışmanın sonuçları bugün Amerikan Kalp Derneği Dergisinde yayımlandı. Bu bulgular, Türk nüfusu açısından önemli çünkü kişi başına düşen Omega 3 içeren deniz ürünleri tüketiminin 25 kilo olduğu komşu Avrupa ülkelerinin aksine, Türkiye'de bu tüketim çok düşük, kişi başına sadece 6 kilo Türkiye'ye Özgü Beslenme Rehberi, kardiyovasküler hastalıkların ve diğer pek çok metabolik hastalıkların önlenmesi amacıyla omega-3 alımının artırılmasını tavsiye ediyor, bu da günde bir porsiyon ceviz (28gr) veya balık ile karşılanabiliyor.

Dr. Aleix Sala, çalışmayla ilgili şöyle konuştu: "Bu çalışma, iki Omega-3 asidi türünden birini tavsiye etmenin ötesine geçerek, katkı sağlayan gıdalara odaklanmamız gerektiğini ortaya koydu. Bitkisel kökenli Omega-3'le ilişkili toplam mortalitedeki risk azaltımı, sadece bu yağ asitleriyle değil aynı zamanda sağlık açısından olumlu özellikleri kanıtlanmış diğer doymamış yağ asitleri, lifler, mineraller, E vitamini, polifenoller ve fitosteroller gibi cevizin diğer bileşenleriyle de ilişkilendirilmeli. Dengeli ve sağlıklı bir diyette, bitkisel ve deniz kökenli olmak üzere iki Omega-3 kaynağı yer almalı."

Omega-3 Yağ Asitleri Ölüm Oranını Azaltıyor

Omega-3 Yağ Asitleri Ölüm Oranını Azaltıyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim