• BIST 9079.97
  • Altın 2323.945
  • Dolar 32.3564
  • Euro 34.9234
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Olmazsa olmazlarımız çözüm, özgürlük ve AB

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi’nde konuşan Başkan Muharrem Yılmaz, konuşmasının büyük bölümünü çözüm süreci ve demokratikleşme paketine ayırdı. Paketin özgürlükler konusunda geriye gidildiğine dair izlenimi ortadan kaldırması gerektiğini ifade etti.
EKONOMİ SERVİSİ 
 
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Toplantısı’nda konuşan TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, konuşmasına Fed tedirginliğinin şimdilik ortadan kalkmış olmasına dikkat çekerek başladı: "Bundan sonra, küresel finansman kaynaklarının daha kısıtlı olacağı bir düzende yaşayacağız. Önümüzdeki en önemli tehlike enflasyon hedefinin şaşması olacaktır."
 
ANAYASA İÇİN ÇALIŞMALAR HIZLANDIRILMALI
 
Çözüm sürecine başından beri destek olduklarını belirten Yılmaz şöyle konuştu: “Sürecin başarısızlığa uğramaması için gerekli tüm çabaların gösterilmesinden yana tavır aldık. Huzur ortamını kalıcı kılınmasını sağlayacak olan en önemli unsurlardan biri gündemdeki yeni demokratikleşme paketidir. Paketin üç alanda yenilikler getirmesi şart. 
 
- Birincisi şiddet ve terörden arındırılmış olan ortamı kalıcı hale getirecek siyasi adımların atılması.
 
- İkincisi temel hak ve özgürlükler konusunda geriye gidildiğine dair son yaygınlaşan izlenimlerin ortadan kaldırılması. 
 
- Üçüncüsü ise AB süreci ve çözüm sürecinin gereklerine uygun bireyi esas alan özgürlükçü bir Anayasa hazırlama çalışmalarına ivme kazandırılmasıdır.” 
 
İLK YATIRIM KADOOĞLU'NDAN
 
TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Tarkan Kadooğlu, Cizre’de düzenlenen Doğu ve Güneydoğu Anadolu Ekonomi ve Kalkınma Zirvesi’nin ardından atılan adımları aktardı. Son TÜSİAD seçimlerinde yönetime giren Kadooğlu, kendisinin de bölge insanı olarak Cizre’de 200 kişiye istihdam yaratacak ve inşaat malzemeleri alanında üretim yapacak bir tesis kurmak için çalışmalara başlandığını belirtti. 
 
FAİLİ MEÇHULLER AYDINLATILSIN
 
Faili meçhullere ayrı bir parantez açan Yılmaz, “Hrant Dink’in ailesinin haykırışlarına duyarsız kalmak mümkün değil. Demokratikleşme paketini, yeni anayasayı, Kürt sorununun çözümünü konuştuğu bir dönemde, Türkiye’nin karanlıkta kalan bu acı olayları aydınlığa kavuşturarak, bu ağır yükten de kurtulması gerekiyor” dedi.
 
%6 BÜYÜME ŞART
 
Bu yıl ekonomideki büyüme oranının, TÜSİAD tahminlerine yakın olarak yüzde 4 civarında öngördüklerini söyleyen Başkan Muharrem Yılmaz, Türkiye için ‘düşük büyüme’nin kendilerine göre yüzde 4’ün altı olduğuna dikkat çekti ve ihtiyaç olan ortalama büyüme hızının en az yüzde 6’lara kadar çıkması gerektiğini dile getirdi. 
 
PANZEHİR DEMOKRASİ
 
Yılmaz, Arap Baharı’yla yeşermeye başlayan demokrasi umutlarının Mısır’da herkesi hayal kırıklığına uğratan darbeyle büyük yara aldığını söyledi. Bu konuda hükümetin verdiği ilkesel tepkiyi yürekten desteklediklerini belirten Yılmaz, “Darbe zehirdir, panzehri ise demokrasidir “ ifadelerini kullandı. 
 
SİLAHLAR KONUŞMASIN
 
Arap Baharı’nın rüzgarlarının Suriye’yi etkilemeye başladığında Türkiye’nin sürecin barışçıl bir şekilde yönetilmesi için çok gayret sarf ettiğini aktaran Başkan Yılmaz, umutlarının askeri bir müdahale olmaksızın Suriye’de kalıcı olacak bir çözümün sağlanabilmesi olduğunun altını çizdi. 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim