• BIST 9079.97
  • Altın 2324.118
  • Dolar 32.3373
  • Euro 34.9482
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 14 °C

Öldürülen Rabia Aydın İçin Toplandılar

Öldürülen Rabia Aydın İçin Toplandılar
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyeleri, kocası tarafından öldürülerek yol kenarına atılan Rabia Aydın için Balıkesir Adliyesi önünde...

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyeleri, kocası tarafından öldürülerek yol kenarına atılan Rabia Aydın için Balıkesir Adliyesi önünde basın açıklaması yaptılar.

Balıkesir Adliyesi önünde Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu tarafından yapılan açıklamaya Rabia Aydın'ın babası Sezai Alkan, annesi Sadiye Alkan, CHP Kadın Kolları üyeleri ile 8 Mart tarihinde okulundan kaçırılan 15 yaşındaki Doğa Alcan'ın annesi Kıymet ve babası Cemal Alcan katıldı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu adına konuşan Burcu Karafil, "Bugün burada kocası tarafından boşanmak istediği için öldürülen 25 yaşındaki Rabia Aydın için bir araya geldik. Şiddet gördüğü için boşanmak isteyen, koruma talep eden, ailesinin yanına sığınan Rabia kardeşimizi defalarca bıçaklayarak öldüren Yaşar Aydın'ın hak ettiği cezayı alması için bugün 3. duruşmasında bir kez daha haykırıyoruz" dedi.

Toplumun ilerlediğini ve kadınların da buna uyum gösterip modern haklarını aradıklarını belirten Karafil, "Türkiye'nin her yerinden ve her kesiminden kadın, çalışmak, eğitim almak, mutlu değilse boşanmak ya da ayrılmak, istemediği bir şeye zorlanmamak, kendi hayatı hakkında karar verebilmek istiyor. Bu kaçınılmaz ve geri çevrilemez bir tarihsel süreçtir. Ancak Rabia kardeşimiz gibi ülkemizde kadınlar boşanmak istediği için, kendi hayatına dair karar vermek istediği için öldürülüyorlar. Kadın cinayeti ve cinsel saldırılarda artış oldu. 2016'nın ilk üç ayında 94 kadın kardeşimiz hayatını kaybetti. Kadınların yaşam haklarını ellerinden alan katillere ise, "iyi hal', "haksız tahrik', "saygın tutum" gibi gerekçeler bahane edilerek indirimler uygulanıyor. Takip ettiğimiz davalarda kadın katillerine cezai indirim uygulatmamayı başarıyoruz, ancak tüm kadınların başta belirttiğimiz en temel haklarına kavuşabilmeleri için devlet harekete geçmelidir. TCK, İstanbul Sözleşmesi'ne dayanarak tanımlanmalı ve hakimin yetkisine kalan indirimler uygulanmamalıdır. "Kadın cinayeti', İstanbul Sözleşmesi'ne dayanarak tanımlanmalı ve terim TCK'da resmi olarak yerini almalıdır. İndirim maddelerinin gerekçelerine, "kadın cinayeti failleri" için net bir sınırlandırıcı ifade ve hakimin takdir yetkisi için maddi kıstaslar eklenmelidir. Kadın cinayetlerinde, cinsel saldırılarda, kadına yönelik her türlü şiddette yaşanan bu artışa sessiz kalmıyoruz. Tekrar söylüyoruz: Kadın cinayetleri durdurulabilir. Ayrıca ekliyoruz durmuyorsa sebebi var ve kalem kalem bildiğimiz bu kadın düşmanı eylemlerin ve kadın lehine eylemsizliğin karşısında, kadınlar kurtulana kadar biz varız. Mücadelelerini bizlerle birleştiren öldürülen kadın kardeşlerimizin aileleriyle beraber, tüm kadınlar için adalet sağlanana kadar, kadın cinayetleri durana kadar susmayacağız" şeklinde konuştu.

Öldürülen Rabia Aydın İçin Toplandılar

Öldürülen Rabia Aydın İçin Toplandılar

Öldürülen Rabia Aydın İçin Toplandılar

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim