• BIST 9794.91
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 23 °C

Okul Çağı Çocuklarda İşitme Tarama Programı

Okul Çağı Çocuklarda İşitme Tarama Programı
Eskişehir Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kadir Demirel, okul çağı çocuklarda işitme tarama programı hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Eskişehir Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kadir Demirel, okul çağı çocuklarda işitme tarama programı hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Türkiye'de çocukluk çağında sık görülen sağlık sorunlarının erken tanınması ve gerekli tedavilerin sağlanması amacıyla çeşitli tarama programlarının yürütüldüğüne dikkat çeken Dr. Kadir Demirel, Yenidoğan İşitme Tarama Programının da bu kapsamda yürütülen çalışmalardan olduğunu belirtti. Dr. Demirel açıklamasında, "Okul çağı çocuklarda sık görülen işitme kayıplarının erken tanısına yönelik tarama programı da uygulanmaya başlanmıştır. Her yıl ülkemizde yaklaşık 1 milyon 300 bin bebek doğmakta ve doğan her bin bebekten 2 ila 3'ü ileri derecede işitme kaybı ile dünyaya gelmektedir. İşitme eğitim ve iletişim için en önemli bileşendir. Sadece bebeklik döneminde değil, çocukluk döneminin her evresinde büyük bir öneme sahiptir. İşitme kayıpları hastalıklar, yaralanmalar ve işitme kaybına neden olan genetik hastalıklara bağlı olarak doğum sonrası dönemde de ortaya çıkabilmektedir. Okul döneminde daha da önemli hale gelen işitme kaybı dikkat, öğrenme ve sosyal işlevlerdeki sıkıntıları arttırmaktadır. Bu çocuklardaki işitme kaybı, gerekli tıbbi ve eğitim desteği sağlanmazsa okul başarısını olumsuz yönde etkilemekte ve önemli ekonomik kayıplara neden olmaktadır" ifadelerine yer verdi.

Eskişehir'de işitme tarama çalışmalarının Halk Sağlığı Müdürlüğü koordinatörlüğünde, Toplum Sağlığı Merkezlerinde görev yapan eğitimli sağlık personelleri tarafından yürütüldüğünü açıklayan Dr. Demirel, açıklamasına şu şekilde devam etti;

"Tarama programı kapsamında ilköğretim 1. sınıf çocuklarına, belirlenen protokoller çerçevesinde okul ortamında, odyometri cihazı ile uygulaması kolay, çocuğa hiçbir zararı olmayan, oyunla işitmenin değerlendirmesi amaçlanmaktadır. Yapılan testte işitme kaybı şüphesi tespit edilen çocuklar ilde çalışan kulak burun boğaz uzmanlarına sevk edilerek, gerekli tedavi ve takipleri sistematik olarak yapılmaktadır. Geleceğimiz olan çocuklarımızın sağlıklı bir yaşam sürmesi temel amacımızdır."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim