• BIST 9068.33
  • Altın 2324.893
  • Dolar 32.3725
  • Euro 34.9755
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 19 °C

Öğretmen Ve Velilere Finansal Okuryazarlık Semineri

Öğretmen Ve Velilere Finansal Okuryazarlık Semineri
Sarıkamış 29 Eylül İlkokulu'nun da ortağı olduğu, Avrupa Birliği Erasmus+ Programı KIDS (Keep Invest Donate Spend) Projesi kapsamında, öğretmen ve öğrenci...

Sarıkamış 29 Eylül İlkokulu'nun da ortağı olduğu, Avrupa Birliği Erasmus+ Programı KIDS (Keep Invest Donate Spend) Projesi kapsamında, öğretmen ve öğrenci velilerine finansal okuryazarlık semineri verildi.

Türkiye Ulusal Ajansı desteğiyle 01.09.2014 - 31.06.2016 tarihleri arasında yürütülen proje uyarınca, Para Durumu Platformu Finansal Okuryazarlık Uzmanı Eğitmen Cansu Aydemir tarafından, Sarıkamış Halk Eğitim Merkezi'nde öğretmenlere ve okulun velilerine yönelik verilen seminerde, paranın bilinçli kullanımı ve tasarruf yapmanın önemi anlatıldı.

Öğretmenlerin ve öğrenci velilerinin aktif katılımının gerçekleştiği, soru-cevap yönteminin ve video sunumlarının kullanıldığı finansal okuryazarlık seminerinde, Eğitmen Cansu Aydemir, ekonomik hayatın bireylerin günlük yaşantısını derinden etkilediğini belirterek, parayı kazanmak kadar kullanmanın da önemini değindi.

"Parasını yöneten, hayatını yönetir" mantığı ile hareket edilmesi gerektiğini ifade eden Cansu Aydemir, "Aslında hiçbir şey irademiz, isteğimiz ya da becerimiz dışında ilerlemiyor. Çok uç ve sıra dışı durumlar hariç. Neyi seçersek onu yaşıyoruz. Neyi seversek en çok onda başarılı oluyoruz. Neyi planlarsak ona doğru yol alıyoruz. Cebimize giren para da böyledir. Paramızı bilinçli harcamalı, alışverişlerimizde seçici olmalı, ihtiyacımız kadar tüketmeliyiz" dedi.

Aydemir, "Bütçe yapmaya herkesin ihtiyacı var, ama herkes bunun farkında değil. Maaş elimize geçtiğinde birkaç günü rahat geçiririz. Sonra başlar sıkıntılar, "bu para nereye gidiyor" diye dertleniriz. Bunun önüne geçmek için, o üç günlük rahatlığın devamlı olması için, tıpkı şirketler gibi davranmalı ve bütçe yapmalıyız Bireysel bütçe planlaması, birikim yapmak isteyenler kadar, elindeki kaynakları doğru kullanmak isteyenler için de önemli bir yöntem" diye konuştu.

Aylık ve yıllık gelir giderler için mutlaka plan ve bütçe yapılmasını gerektiğine dikkat çeken ,Aydemir, "Aylık ve yıllık gelir kaynaklarımız aşağı yukarı bellidir. Plan yapmamızı gerektiren ve hesaplama yaparken odaklanmamız gereken kalemler ise gelirden çok gider kalemleridir. Aylık ya da yıllık gelirimiz belliyken, ne kadar harcama yaptığımız belirsizse, finansal sorunlar kapıda demektir. Bireysel bütçe planlamasındaki mantık, işletmelerin bütçe planlamasıyla aynıdır. Yani gelirlerin ve giderlerin hesaplanmasıdır. En basit yöntem, bir bütçe defterinizin olmasıdır. Defterin sol tarafına gelirleri, sağ tarafına ise belli olan giderleri yazın. Gelir giderden fazlaysa sorun yok. Bunun tersi durum finansal sıkıntı çekeceğinizin göstergesidir. Bu noktada dikkat etmeniz gereken, eksiye düşen rakamı nasıl artıya çevireceğiniz. Bunun için yeni gelir kalemleri elde etmek iyi bir yöntem, ancak gider kalemlerini azaltmak daha basittir. Alışveriş gibi kişisel harcamalar, kesintiye gidilecek ilk kalemlerdir. Ancak kişisel harcamaların düşürülmesinden sonra da, hala gider gelirden fazlaysa, daha köklü değişiklikler gerekebilir. Ev kirasının azaltılması için farklı bir eve geçmek ya da faturaların azaltılması için tasarruf planı uygulamak bunlardan bazılarıdır" şeklinde konuştu.

Seminerin sonunda, Sarıkamış 29 Eylül İlkokulu Müdürü Özgür Gökcan, Eğitmen Cansu Aydemir'e katkılarından dolayı teşekkür ederek ve günün anısına bir plaket takdim etti. Gökcan, seminere katılan öğrenci velilerine, adlarına düzenlenmiş katılım sertifikalarının, daha sonra düzenlenecek törenle verileceğini kaydetti.

Seminere, Para Durumu Platformu Finansal Okuryazarlık Uzmanı Eğitmen Cansu Aydemir'in yanı sıra, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Erdal Karakurt, Okul Müdürü Özgür Gökcan, öğretmenler ve okulun velileri katıldı.

Öğretmen Ve Velilere Finansal Okuryazarlık Semineri

Öğretmen Ve Velilere Finansal Okuryazarlık Semineri

Öğretmen Ve Velilere Finansal Okuryazarlık Semineri

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim