• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Öğrenme anne karnında başlıyor

Bebeğiniz, daha sizin karnınızdayken hayatta kalmak için gereken temel becerileri öğrenir...
Bebeğinizin anne karnında 11 haftalıkken en erken öğreneceği becerilerin başında emme hareketi gelir. Her şeyden önce beslenmenin gelmesi çok normal tabii. Belli belirsiz minnacık olan parmakları onu, emmesine teşvik eder.Sizden alınan ultrason örnekleri bebeğinizin hangi parmağını emdiğini göstererir. Böylece sağ ya da sol elini mi kullanacağını daha doğmadan öğrenebilirsiniz. Bebeğinizin karnınızda başparmağını emmesi onu sakinleştirmekle kalmaz aynı zamanda çene ve kas yapısını da güçlendirir. 20 haftalık olduktan sonra duyguları kontrol eden sinir hücreleri gelişerek doğumdan hemen sonra koku ve tat almasını, duymasını, görmesini ve koklamasını sağlar. 32 haftalıkken bebeğinizin refleksleri gelişir. Doğduğunda memenizi kavrayıp emme içgüdüsüne sahip olur.
 
Kavramayı becerir
 
Tutma, kavrama refleksleri hayatta kalmanın temelini oluşturur. Bebeğiniz anne karnında sıkıca tutunur ve 25 haftadan sonra yumruk yapıp objeleri tutabilir. Anne karnında bebeğinizin en büyük eğlencesi elleriyle yüzüne, vücuduna dokunmak ve göbek kordonu ile oyun oynamaktır. Anlayacağınız bebeğiniz doğar doğmaz eline ne koyarsanız koyun sıkıca tutar. Aynı zamanda ayak parmaklarınızı gıdıkladığınızda da refleksleri hareket geçer.
 
Ürkek bir kuş!
 
Bir anda yükselen ses veya ani bir dokunuş doğmamış bebeğinizi biraz ürkütür. Refleksleri harekete geçerek ellerini ve ayaklarını geriye doğru çeker. Hamileyseniz, büyüdükçe gerilme hareketlerini sık sık karnınızda hissedeceksiniz. Dışarıdan birinin karnınızı ellemesi ya da bir anda başlayan gürültülü müzik, miniğinizin kendi başına yaşadığı dünyayı rahatsız eder.
 
Bu refleksleri miniğiniz dünyaya geldikten sonra da devam eder. Ayrıca doğar doğmaz ellerini bir o yana bir bu yana hareket ettirir.
 
Hıçkırdı!
 
Zaman zaman hıçkırdığımız oluyor. Peki, neden bebekler de hıçkırmasın? Bebeklerin hıçkırma nedeni biraz gizemli olsa da bazı uzmanlar bu beden hareketini reflekslerin gelişimine bağlıyor. Hatta eskiler de 'Hıçkırınca bebekler büyürmüş' der, duymuşsunuzdur. Hıçkırma sayesinde doğum sonrası bebeğinizin nefes almasını sağlayan solunum kasları gelişiyor. Miniğinizin karnınızdaki hıçkırma kasılmalarını rahatlıkla hissedebilirsiniz. Fakat ses çıkmaz.
 
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim