• BIST 8986.16
  • Altın 2297.275
  • Dolar 32.3247
  • Euro 35.0665
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

"Öğrencilere Kanser Taramaları" Eğitim

"Öğrencilere Kanser Taramaları" Eğitim
Van Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürlüğü tarafından Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrenicilerine...

Van Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürlüğü tarafından Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrenicilerine "Kanser Taramaları" eğitimi verildi

Van Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürlüğü tarafından Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Öğrencilerine "Kadınlara Yönelik Kanser Taramaları (KETEM Uygulamaları)"ve obezite ile mücadele konulu bir eğitim düzenlendi. Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Spor Salonu'nda gerçekleştirilen eğitim, Van Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürü Büşra Tapan Soğanda verdi. Büşra Tapan Soğanda; KETEM'in, Sağlık Bakanlığı Daire Başkanlığı işbirliğiyle meme ve rahim ağzı, kalın bağırsak kanserinin erken tanısını sağlamak amacıyla, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi binasında hizmet verdiğini söyledi. Soğanda; merkezlerin kuruluş amaçlarının toplumun kanser, erken teşhis ve tarama yöntemlerinin önemi hakkındaki farkındalığını artırmak, erken teşhis ve toplum tabanlı tarama faaliyetlerini yürütmek, tüm bu faaliyetler sonucunda da siz değerli arkadaşlarımız sayesinde anneniz, babanız, abiniz, ablanız gibi aile bireyleriyle paylaşarak önlenebilir ve erken yakalanabilir kanserlerin görülme oranını azaltmak olduğunu kaydetti. Soğanda, "Amacımız, verdiğimiz eğitimlerle kişilerin erken yakalanabilir kanserlerin test ve muayeneleri hakkında farkındalıklarını arttırmak. Bu konuda onları motive etmek ve kontrol yaptırma alışkanlıklarının geliştirilmesine destek olmaktır. Tarama kapsamında yürütülen hizmetlerin tamamı ücretsizdir" dedi.

KETEM'in tarama çalışmalarına değinen Soğanda; tedavisinin çok daha kolay ve etkili olabildiği erken evrelerde teşhis koymak için testler ve muayenelerle kanser taraması yapıldığını ifade ederek, merkez olarak daha önceden belirledikleri bireyleri davet ettiklerini, taramaya tabi tutulan ve şüpheli olgulara rastlanan bireylerin yeniden çağrılarak uygun merkezlere sevk edildiğini söyledi. Her kanser türü için etkin bir tarama yöntemi bulunmadığını belirten Soğanda, taranabilir kanser türleri meme, kolon ve rahim ağzı kanseri hakkında bilgi verdi ve erken teşhis, düzenli muayene ve testlerin kanserin önlenmesinde önemli etken olduğunu belirtti.

Soğanda, kanser taramaları 30-65 yaş aralığındaki tüm kadınların rahim ağzı kanseri, 40-69 yaş aralığındaki kadınların meme kanseri ve 50-70 yaş aralığındaki kadın ve erkeklerin kalın bağırsak kanseri taramalarını KETEM'de ücretsiz yapıldığını sözlerine ekledi.

Etkinlik sonunda öğrencilerle beraber bisiklet turu düzenlendi.

"Öğrencilere Kanser Taramaları" Eğitim

"Öğrencilere Kanser Taramaları" Eğitim

"Öğrencilere Kanser Taramaları" Eğitim

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim