• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C

ODÜ’de ‘Bitki Doku Kültürü Laboratuvarı’ Açıldı

ODÜ’de ‘Bitki Doku Kültürü Laboratuvarı’ Açıldı
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi'nde "Bitki Doku Kültürü Laboratuvarı" açıldı.

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi'nde "Bitki Doku Kültürü Laboratuvarı" açıldı.

Proje yürütücülüğünü Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü öğretim üyesi ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Kara'nın yaptığı ve 3 yıl sürecek "Ferula Lycia Boiss ve Achillea Gypsicola Türlerinde Kallus Kültürü ile Sekonder Metabolit Üretim Potansiyelinin Belirlenmesi" isimli TÜBİTAK projesi kapsamında açılan laboratuar önemli bir boşluğu dolduracak.

Laboratuvar hakkında bilgi veren Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Kara, doğal floradan toplanan tohumlardan laboratuvar ortamında bitkiler geliştirileceğini, bu bitkilerin çok çeşitli stres şartlarına maruz bırakılarak sekonder metabolit üretim potansiyellerinin belirleneceğini belirtti.

Kara, "Türkiye, sahip olduğu biyolojik çeşitlilik göz önüne alındığında, tıbbi ve aromatik bitkiler açısından çok zengin bir potansiyele sahiptir. Bununla birlikte, tıbbi aromatik bitkiler daha çok doğal floradan toplanmaktadır ve kültür şartlarında üretimi çok sınırlıdır. Ülkemizde tıbbi ve aromatik bitkilerin doğal floradan toplanıyor olması bu bitkilerde etkili olan kimyasal bileşiklerin istenilen kalite ve standartta olmasını engellemektedir. Oysa günümüzde özellikle gelişmiş ülkelerde doku kültürü teknikleri tıbbi ve aromatik bitkilerden sekonder metabolit üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu bakımdan Doku Kültürü Laboratuvarı ülkemizin doğal zenginliklerinin ekonomik çıkarlara dönüştürülmesi açısından ve ayrıca üniversitemizdeki genç araştırmacılar için çok önemli bir işlev görecektir" dedi.

SEKONDER METABOLİT NEDİR?

Sekonder metabolitler; bitkiler tarafından üretilen ve günümüzde birçok sektörde ham madde olarak kullanılan bitkinin temel yaşamsal işlevleri ile doğrudan ilişkisi olmayan, buna karşılık en az bitkinin yaşamsal işlevleri ile doğrudan ilişkili primer metabolitler (protein, yağ, karbonhidrat) kadar önemli olan kimyasal maddelerdir.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim