• BIST 9524.59
  • Altın 2486.75
  • Dolar 32.5537
  • Euro 34.7023
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C

ODTÜ’deki ağaç gerginliği dinmiyor

ODTÜ'de öğrencilerin sökülen ağaçların yerine diktiği fidanlara zarar verilmesi üzerine akşam saatlerinde gerginlik çıktı.
ODTÜ arazisinden geçecek yolu protesto eden öğrencilerle polis arasında arbede yaşandı. Olaylar sırasında bir kişi gözaltına alındı.
 
ODTÜ arazisinde yapılacak yol çalışmasını protesto eden bir grup, sökülen ağaçların yerine fidan dikmek üzere yolun yapıldığı alanda toplandı. CHP milletvekilleri Levent Gök ve Aylin Nazlıaka da gruba destek verdi.
 
ODTÜ Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Ali Gökmen, gruptakiler adına yaptığı açıklamada, yol yapım çalışmaları sırasında çok sayıda ağaca zarar verildiğini söyledi.
 
Ankara Büyükşehir Belediyesinin ODTÜ arazisine izinsiz girdiğini savunan Gökmen, "Belediye ODTÜ arazisinde çevre katliamı yaptı" ifadesini kullandı. Gökmen, ulaşım sorununun toplu taşımayla çözülebileceğini belirtti.
 
untitled-2.20131022092958.jpg
 
Açıklamanın ardından pankartlar açıp, slogan atan gruptakiler, hep birlikte ellerindeki fidanları araziye dikti. Fidan dikiminin ardından gruptakilerin büyük bölümü alandan ayrıldı. 
 
untitled-3.20131022093027.jpg
 
İş makinelerinin grubun diktiği fidanlara zarar vermesi üzerine burada kalan protestocularla belediye işçileri arasında taş ve sopaların kullanıldığı arbede oldu.
 
untitled-4.20131022093115.jpg
 
Polis, iki grubun arasına girip olayın daha fazla büyümesini engelledi. Protestocular daha sonra kampüsün 100. Yıl girişinin önünde toplanarak, şantiye alanına doğru yürüyüşe geçti.
 
Gruba engel olan güvenlik güçleri, dağılmaları konusunda uyarı anonsu yaptı. Grubun dağılmaması üzerine polis ekipleri, göstericilere müdahalede bulundu. Gaz ve ses bombalarıyla yapılan müdahaleye, polis helikopterleri de havadan destek verdi.
 
untitled-5.20131022093211.jpg
 
Olaylar sırasında belediye aracına zarar verdiği iddia edilen bir kişi gözaltına alındı. Protestocular kampüs içerisine çekildi. Polisin kampüs önündeki bekleyişi sürüyor. 
 
ARINÇ: GEZİ BENZERİ OLAYLAR... 
 
Öte yandan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın, bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yaptığı ODTÜ değerlendirmesi şöyle:
 
Belediye Başkanı ne diyorsa onu diyor. Eleştirenler olabilecektir, beğenenler olacaktır, beğenmeyenler olacaktır. Demek ki faaliyet Ankara Büyükşehir Belediyesine ait bir faaliyettir. Onun faaliyetlerini onaylayıp onaylamamak için benim bir şey söylememe gerek yok.
 
Melih Gökçek Büyükşehir Belediye Başkanı, ODTÜ'nün Rektörü, buna taraf olduğunu iddia edenler elbette bir şey söyleyecektir ama sonunda hukukun dediği olacaktır.
 
Böyle bir yolun yapılmasına ihtiyaç varsa yolun yapılması sırasında da ağaçlar ve ODTÜ ormanı zarar görmeyecekse, 5'i giderken 15'i gelecekse millet burada Ankara Büyükşehir Belediyesini haklı görür.
 
Orada Parlamento'da hiç işe yaramayanların biraz fidan dikmeye çalışması şova yönelik gösterilerdir. Millet bunun karşılığını da verir. Orada hukuk ne diyorsa ihtiyaç neyse geçmişte yapılan ODTÜ Rektörlüğü ile belediyeler arasındaki Bayındırlık Bakanlığı arasındaki ilişkiler neyi getirmişse ve itiraz görmemişse bugün onlar yapılacaktır.
 
Şahsi davranışları söz konusu etmiyorum, bunlar beğenilir veya beğenilmez ama işin aslında oradan geçmesi gereken bir yol var. O yolun ne şekilde zarar vermeden geçebileceği konusunda da Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın da Ankara Büyükşehir Belediyemizin de Orta Doğu Teknik Üniveristesi Rektörlüğüne sunduğu bir proje var. Kabul edilmiş bir proje var ama onun üzerine yeniden Gezi benzeri olaylar çıkarmaya yönelik birtakım gayretler var. Sanıyorum en kısa sürede bu iş doğru bir şekilde çözümlenecektir."
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim