• BIST 9457.07
  • Altın 2497.709
  • Dolar 32.5927
  • Euro 34.8193
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 22 °C

ODTÜ Robot Günlerinde Deva Okullarından Büyük Başarı

ODTÜ Robot Günlerinde Deva Okullarından Büyük Başarı
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Robot Topluluğu tarafından düzenlenen "13. Uluslararası ODTÜ Robot Günleri" etkinliğinde, 250 proje arasında finale...

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Robot Topluluğu tarafından düzenlenen "13. Uluslararası ODTÜ Robot Günleri" etkinliğinde, 250 proje arasında finale kalan Özel Deva Okulları, Eldiven güdümlü engelli robotu ile 4. oldu.

Yaklaşık bin robotun görücüye çıktığı ve sekiz binin üzerinde ziyaretçinin katıldığı, "sumo, çizgi izleyen, çöp toplayan, çoklu mini sumo, arama-kurtarma, labirent ve serbest" olmak üzere 7 ayrı kategoride düzenlenen yarışmada Özel Deva Okulları öğrencilerinin yapmış olduğu, "GYRO Eldiven Güdümlü Engelli Robotu" en fazla ilgi gören çalışmalar arasında yer aldı. Etkinlikte "serbest" kategorisinde yarışarak, açtıkları stantlarda robotlarını sergileyen ve üniversiteli rakipleri ile finalde mücadele eden Özel Deva Okullarının 6 tekerlekli robotu 4. oldu. İvme sensörlü eldiven ile kontrol edilebilen bu robot, engelli bireylerin bir başkasının yardımına ihtiyaç duymadan hareket edebilmesine yardımcı oluyor.

ENGELSİZ HAREKET

Engelli bireylerin engellerini kendi başlarına yenmesini amaçlayarak, yola çıktıklarını belirten GYRO'nun genç mucitleri, engellilerin hayatlarını kolaylaştırmak istediklerini ve bu yüzden böyle bir robot icat ettiklerini belirtti. Robotu tasarlayan öğrencilerden Esra Hilaloğlu, "Özellikle omurilik felci olan bireyler düşünülerek tasarlaranan GYRO sayesinde tekerlekli sandalye başka bir bireye bağlı kalınmadan kullanılabiliyor. Robotumuzun üzerine tekerlekli sandalye yerleştiriyoruz. Robota entegre edilen elektronik eldiven ivme sensörünün yardımıyla el hareketlerini algıyarak robotun hareketini kolaylıkla sağlayabiliyor. Engelli kişilerin arabası eğer kendisinden uzaktaysa, eldiveni sağa sola gibi basit hareketlerle aracı kendisine çağırabiliyor. 6 tekerlekli olarak tasarlanan GYRO engebeli alanlarda da hareket kabiliyeti sağlıyor. Programlanmasından tasarımına kadar kendi emeğimiz olan GYRO'yu geliştirerek daha kullanışlı hale getirmek için çalışmalara devam edeceğiz. Hem engelli bireylere yardımcı olduğumuz hem de böyle başarılı bir projeyi hayata geçirdiğimiz için son derece mutluyuz" şeklinde açıklama yaptı.

ODTÜ Robot Günlerinde Deva Okullarından Büyük Başarı

ODTÜ Robot Günlerinde Deva Okullarından Büyük Başarı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim