• BIST 9530.47
  • Altın 2478.065
  • Dolar 32.44
  • Euro 34.7168
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 19 °C

Öcalan'ın yakalanışının yıldönümünde olaylar çıktı

Öcalan'ın yakalanışının yıldönümünde olaylar çıktı
Abdullah Öcalan’ın Kenya’da yakalanıp Türkiye getirilişinin 15. yıl dönümü nedeniyle Diyarbakır ve Batman’da bazı dükkanlar kepenk açmadı. Şırnak, Van, Mardin'de olaylar çıktı.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde yürümek isteyen BDP'lilerin polis uyarısına rağmen dağılmaması üzerine olaylar çıktı.

İmralı'da çarptırıldığı ömür boyu hapis cezasını çeken Abdullah Öcalan'ın Kenya'da yakalanarak Türkiye'ye getirilişinin 15'inci yıldönümü olan 15 Şubat nedeniyle Batman ve Şırnak kent merkezleri ile Şırnak'a bağlı Silopi, Cizre ve Beytüşşebap ilçelerinde kepenkler açılmadı. Fırın ve nöbetçi eczaneler dışında işyerlerinin tamamen kapalı olduğu Şırnak ve Beytüşşebap'ta BDP'liler il ve ilçe binalarına siyah bez asarak Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişini kınadı. Batman'da ise bazı esnaf kepenklerini yarıya kadar indirirken, bazısı ise işyerlerinde temizlik yapmayı tercih etti.


CİZRE'DE OLAYLAR ÇIKTI

Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişinin 15'inci yıldönümü nedeniyle kepenklerin kapalı olduğu Şırnak'ın Cizre ilçesinde Nur mahallesindeki BDP ilçe binası önünde bir araya gelen partililer, Cudi mahallesinin Kasaphane sokağında yeni açılan seçim bürosuna toplu halde gitmek için yürüyüşe geçti. Ellerinde Öcalan'ın fotoğraflarıyla PKK ve Öcalan lehine slogan atan grubun dağılması için polis önce panzerlerden anonslar yaptı. Göstericilerin dağılmaması ve yürüyüşe devam etmesi üzerine panzerler göz yaşartıcı gaz bombalarıyla müdahalede bulundu. Göstericilerin arasında gençler de bunun üzerine panzerlere taş atarak karşılık verdi. İlçenin bir çok noktasına dağılan göstericiler yollara ve güvenlik önlemleri alan panzerlere molotof kokteylleri attı. Gerginliğin arttığı Cizre'deki tüm yollar polis panzerleriyle tutuldu. Göstericiler ise ara sokaklardan polis panzerlerine taş atıyor ve yolları barikat kurarak kapatmaya çalışıyor. İlçe merkezindeki olaylar devam etti.

DOĞUBAYAZIT'TA ESNAF KEPENK AÇMADI
 
AĞRI’nın Doğubayazıt İlçesi'nde, terör örgütü PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan’ın yakalanışının 15'inci yıldönümü nedeniyle esnaf işyerlerini açmadı.

PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ın Kenya’da yakalanarak Türkiye’ye getirilişinin 15'inci yıldönümünde, BDP Doğubayazıt ilçe örgütü büyük siyah bez asarken esnaf da işyerini açmadı. İşyerlerinin kapalı olması nedeniyle ilçede sessizlik hakim. BDP ilçe örgütü ise basın açıklaması için Ağrı’ya gitti. Polis, ilçede geniş güvenlik önlemi aldı.

HAKKARİ'DE İŞYERLERİ AÇILMADI
 
KENYA'nın başkenti Nairobi'de yakalanan Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilmesinin 15'inci yıldönümü nedeniyle Van'ın bir bölümü, Hakkari il merkezi ile Yüksekova, Şemdinli ve Çukurca ilçelerinde kepenk kapatma eylemi yapıldı. Hakkari'deki taksiler de kontak kapama eyleminde bulundu.

Öcalan'ın yakalanarak Türkiye'ye getirilişini protesto etmek amacıyla Hakkari il merkezinin yanı sıra Yüksekova, Şemdinli, Çukurca ilçeleri ve Van'ın Başkale İlçesi'nde esnaf bugün kepenkleri açmadı. Van'da özellikle ara sokaklardaki esnafın büyük bölümü protestoya katıldı. Nöbetçi eczane ve fırınlar dışında tüm işyerlerinin kapalı olduğu Hakkari kent merkezinde ticari taksiciler de kontak kapattı. Polis ekipleri, Hakkari ve ilçelerinde sürekli devriye gezdi.


VAN'DA OLAYLAR ÇIKTI

Kepenklerin büyük oranda kapalı olduğu Van'da, BDP öncülüğündeki grup öğle saatlerinde Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Soydan Kavşağı'ndaki BDP seçim bürosu önünde toplandı. Aralarında Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, BDP Van Milletvekilleri; Özdal Üçer, Nazmi Gür, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın da bulunduğu kalabalık buradan da Abdullah Öcalan ve PKK lehine sloganlar atarak yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta bulunan Sebze Hali Kavşağı'na kadar yürüdü.

Sebze Hali Kaşağında toplananlara BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, bir konuşma yaptı. Konuşmasınını büyük bölümünü Kürtçe yapan Üçer, Öcalan'ın yakalanmasını '15 Şubat komplosu' olarak nitelendirerek bunu kınadıklarını ve Öcalan'ın özgürlüğünü istediklerini söyledi. Üçer'in yaptığı konuşmadan sonra kalabalık tekrar Cumhuriyet Caddesi'ne doğru yürümek istedi.

Kalabalığın önü, Ordu Caddesi'nde toplumsal müdahale araçları TOMA'lar tarafından kesildi. Bunun üzerine grupta bulunan bazı kişiler polislerin bulunduğu bölgeye taş, molotofkokteyli, havaifişek ve ses bombaları attı. Polis, gözyaşartıcı bomba ve basınçlı su kullanarak grubu dağıtmaya çalıştı. Çıkan olaylar kısa sürede yayıldı. Olaylar sırasında BDP'li bazı yöneticiler, taş atanlara engel olmaya çalışırken, bazı kişilerin de TOMA araçlarını önündeki korkuluklara tırmanarak su sıkılmamasını istemesi dikat çekti. Çeşitli cadde ve sokaklarda olaylar devam ederken, polis kent merkezinde geniş güvenlik önlemleri aldı.

ŞIRNAK'TA DA OLAYLAR ÇIKTI

Şırnak'ta Ömer Kabak Meydanı'nda toplanan BDP'liler ellerinde Abdullah Öcalan posterleri taşırken, yüzleri maske ile kapalı aralarında çocuklarında bulunduğu bir grup, caddelerde lastikler yaktı. BDP İl Başkanı Baki Katar, meydanda toplanan kalabalığa yaptığı konuşmada, "Öcalan artık sadece Kürt halkının değil tüm Ortadoğu'nun lideridir. Kürtler için kara bir gün olan 15 Şubat komplosunu kınıyoruz" dedi.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki grup bir süre oturma eylemi yaptıktan sonra dağıldı. Dağılmaların ardından Cumhuriyet Caddesi üzerinde toplanan gruba polis ekipleri dağılmaları yönünde uyarılarda bulundu. Dağılmayan grup, polise taşlı saldırıda bulununca, güvenlik güçleri de gaz bombası ile müdahale etti. Grup, ara sokaklara kaçarak dağılırken, polis kentte sıkı güvenlik önlemleri aldı.

DERİK'TE SOKAKLAR BOŞALDI

Mardin'in Derik İlçesi'nde Abdullah Öcalan'ın Kenya'dan Türkiye'ye getirilişinin 15'inci yıldönümü nedeniyle kepenkler açılmazken, vatandaşlarında sokaklara çıkmadığı görüldü. Fırın ve eczanelerin dışında hiçbir işyerinin açık olmadığı Derik'te sokaklar boşalırken, güvenlik güçleri ise muhtemel çıkabilecek olaylara karşı önemli noktalarda önlem aldı.

1-003.jpg

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim