• BIST 9782.46
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C

Öcalan Lice olaylarına müdahele edecek iddiası

Öcalan Lice olaylarına müdahele edecek iddiası
Lice olayları sokağa taştı. HDP Lice olayları için Öcalanla görüşme talbine olumlu yanıt aldı.

Diyarbakır’ın Lice İlçesi’nde kalekol yapımını protesto eden gruba askerin açtığı ateşte ölen Ramazan Baran ile Baki Akdemir’in, cenazesi sonra gerilim iyice yükseldi; protesto eylemleri pek çok ile yayıldı.

HDP’den acil İmralı ziyareti
Diyarbakır’ın Lice ilçesinde başlayan ve iki kişinin ölümü ile doruk noktaya çıkan gerilimin ardından PKK’nın yaptığı “ayaklanma” çağrısı Ankara’yı da teyakkuza geçirdi. HDP’lilerle Adalet Bakanlığı yetkilileri arasında sürdürülen temaslardan sonra bakanlık jet hızıyla İmralı’ya giderek Abdullah Öcalan’la görüşmek isteyen HDP heyetinin talebine olumlu yanıt verdi.


HDP’liler bugün İmralı’ya giderek, Öcalan’a bölgede yaşanan gelişmeleri aktaracak ve tansiyonu düşürecek mesajlarla dönmeye çalışacak. Ankara’da da çözüm sürecinin herhangi bir tehlike içine düşmemesi için İmralı’dan gelecek mesajlar bekleniyor. (NAMIK DURUKAN Ankara)


3 kurşunla vuruldu

Lice’de önceki gün saat 18.00’de yaşanan çatışma vurulan Baran’ın otopsisinde sırt ve bel bölgesinden iki adet ateşli silah mermisinin vücuduna girdiği saptandı. Akdemir’in vücuduna isabet eden 3 kurşunla öldüğü saptand. Baran’ın cenazesi dün sabah saatlerinde Diyarbakır merkez Sur İlçesi Kurşunlu Camisi’nden alınarak kortejle Bağlar İlçesi Yeniköy Mezarlığı’na götürüldü. Polis bu sırada yoğun güvenlik önlemi aldı; bir polis helikopteri havadan sürekli uçuş yaptı. Cenazeye HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü ile HDP Milletvekili Ayla Akat Ata, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve CHP Milletvekili Melda Onur’ın aralarında bulunduğu yaklaşık 15 bin kişi katıldı.


Yollar kapatıldı


Cenazenin ardından bir grup  Bağlar İlçesi’nde Göçmenler Caddesi’nde barikatlar kurarak yolu trafiğe kapattı. Polis göstericilere gaz bombası ve tazyikli suyla müdahalede etti. Akdemir cenazesi ise dün ailesi ve BDP’liler tarafından Hedik Köyü’ne götürülüp törenle toprağa verildi.


Baran ve Akdemir’in ölümünü protesto için Lice ve Silvan ilçelerinde kepenkler açılmadı. Diyarbakır- Bingöl karayolunun Lice kesimde daha önce askerlerin kurduğu kontrol noktaları dün kaldırıldı ve yolda askerlerin de devriye gezmediği dikkati çekti.
Bingöl’de Kiğı Baraj inşaatı şantiyesine önceki akşam saat 20.00 sıralarında baskın düzenleyen bir grup, şantiyede  10 kamyon, 1 greyder ve 1 kamyoneti ateşe verdi.
Bitlis’te yol kesen teröristlerce, güvenlik güçlerine roketatar ve uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Vatandaşların olay yerinde olması nedeniyle güvenlik güçleri karşılık vermezken, zırhlı araçlara 102 adet merminin isabet ettiği ve 10 küçükbaş hayvanın telef olduğu belirtildi. 

Müfettiş görevlendirildi
Muş’un Bulanık ile Varto ilçeleri arasındaki karayolunu barikat kurarak trafiğe kapatan gruplar araçların geçişine izin vermedi ve kimlik kontrolü yaptı.  Ak Parti İzmir İl Başkanlığı önünde oturma eylemi yapmak isteyen HDP’li gruba polis izin vermedi.
Lice’de izinsiz gösterilerde iki  kişinin hayatını kaybetmesi üzerine, İçişleri Bakanlığınca, kapsamlı soruşturma için mülkiye müfettişleri görevlendirildi.

Silahlar inceleniyor

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı Ramazan Baran ile Baki Akdemir’in hayatını kaybettiği olayla ilgili olarak soruşturma başlattı. Soruşturmada askerlerin silahlarını da incelemeye aldığı bildirildi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, ölüme neden olan silahların nereden, ne şekilde ateşlendiğinin tespiti için titiz bir inceleme yaptıklarını ve bu noktada her ihtimali değerlendirdiklerini de ifade etti.

KCK ‘savaş hazırlığı’ dedi

KCK’dan yapılan açıklamada Abdullah Öcalan ve örgütün sürece yönelik attığı tek taraflı adımlara yanıt verilmediği gibi savaş hazırlığı yapıldığı ileri sürülerek “AKP iktidarının çözüm dediği oyalama, kamuoyunu yanıltma, yeri ve zamanı geldiğinde ise, her türlü kirli savaş yöntemlerini devreye koyarak, hareketimizi darbelemekten başka bir şey değildir. Çalıştay adı altında yaptığı toplantıların ne kadar ikiyüzlü ve sahte arayışlar olduğu ortaya çıkmıştır” denildi. Halka, başkaldırı çağrısının yapıldığı açıklamada, örgütün misilleme eylemi yaptığı ileri sürüldü. 

30 öğrenciyi linç edeceklerdi

Tokat’ta toplanıp Lice’de dün çıkan çatışmada 2 kişinin ölmesini protesto etmek için yürüyen 30 kişilik öğrenci grubuna, çevrede toplananlar linç girişiminde bulundu. Polis, göstericileri öfkeli kalabalığın elinden güçlükle kurtardı. Öfkeli kalabalığın linç girişiminden protestocu öğrencileri kurtarmak için polis yoğun çaba gösterdi. Sığındıkları yerden polis araçlarına alınan öğrenciler bölgeden uzaklaştırılırken kalabalıktan bazı kişilerin polis araçlarına da saldırıp tekmelediği görüldü. (DHA)

Genelkurmay’a göre vurulma iddia

Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Lice’deki çatışmalarda 2 kişinin öldüğü, biri asker 2 kişinin yaralandığı bildirildi. Açıklamada, ‘olaylarda vurulduğu iddia edilen bir erkek cesedi’nin Lice Devlet Hastanesi’ne getirildiği bildirildi.
Açıklamada, Jandarma Komando Timlerine, ses bombası, molotof kokteyli, el yapımı patlayıcı ve havai fişek ile saldırıldığı, grupta bulunan ‘PKK üyesi 3 kişinin’ de askere ateş ettiği ifade edildi. El yapımı patlayıcıyla 1 Jandarma Astsubayın yaralandığı saldırıya karşılık verildiği belirtilirek, “Yaralı astsubay ile PKK militanı, helikopterle hastaneye sevk edildi. Yaralı PKK militanı hastanede vefat etti” denildi. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim