• BIST 9693.46
  • Altın 2514.321
  • Dolar 32.5741
  • Euro 34.7831
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C

Obezite Korkulu Rüya Olmaktan Çıkıyor

Obezite Korkulu Rüya Olmaktan Çıkıyor
ANKARA (İHA) – Günümüzde bir çok insanın karşı karşıya kaldığı sağlık sorunlardan birisi olan obezite artık korkulu bir rüya olmaktan çıkıyor.

ANKARA (İHA) – Günümüzde bir çok insanın karşı karşıya kaldığı sağlık sorunlardan birisi olan obezite artık korkulu bir rüya olmaktan çıkıyor. Obezite cerrahisinde uzman Koru Ankara Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Abdulkadir Bedirli günümüzde uygulanan obezite cerrahisi ameliyatları hakkında merak edilen soruları cevapladı.

Sleevegastrektomi ya da halk arasında tüp mide olarak adlandırılan ameliyat, midenin sol yan kısmının çıkartılması işlemi olduğunu ifade eden Bedirli, "Ameliyat genel anestezi altında yapılır. Mide sol yan kısmı aşağıdan yukarıya fundusa doğru serbestleştirilmesi işlemi tamamlandıktan sonra, stapler dediğimiz otomatik zımba makineleri yardımıyla dikilme ve ardından kesilme işlemi yapılır. Daha sonra hastada kalan mide kısmı ikinci bir dikişle dikilir ve işlem tamamlanır. Ameliyat hem laparoskopik hem de robotik yöntemle yapılabilir. Sleevegastrektomi işleminin etki mekanizması öncelikle mide hacminin azaltılması yani kısıtlayıcı işlevine bağlıdır. Normal hacmi 1.5-2 litre olan mide bu ameliyat sonrasında 150-200 mL olmakta ve hastanın gıda alımında azalmaya neden olmaktadır. Bunun dışında açlık hormonu olarak adlandırılan ghrelin isimli bir hormon en çok midenin fundus denilen çıkarılan kısmından salındığından, ghrelin düzeylerindeki azalma hastada açlık hissinde azalmaya neden olmaktadır" diye konuştu.

GASTRİK BYPASS AMELİYATI NASIL YAPILIYOR?

Gastrik bypass ameliyatı obezite cerrahisinin en yoğun yapıldığı Amerika'da en sık uygulanan cerrahi işlem olduğunu söyleyen Bedirli, "Ameliyat genel anestezi altında yapılır. Öncelikle ameliyata 150cm'lik ince bağırsak kısmının emilim bakımından devre dışı bırakıldığı ince bağırsak anastomozu ile başlanır. Ardından midede 30 mililitrelik yumurta büyüklüğünde yeni bir poş oluşturulur. İnce bağırsağın beslenme bacağı ile bu yeni mide poşu arasında yapılan ikinci bir anastomoz ile ameliyat sonlandırılır. Gastrik bypass ameliyatı hem laparoskopik hem de robotik yöntemle yapılabilmektedir. Gastrik bypass ameliyatı hem kısıtlayıcı, hem de emilim azaltıcı bir işlemdir. Midenin hacmi küçüldüğü için hastanın gıda alımında azalma sağlanır. Bunun yanında ortalama 150 cm'lik bağırsağın emilim dışı bırakılması neticesinde, hastada total kalori, protein ve diğer besinlerin emilimi azalmaktadır.Bu yüzden gastrik bypass uzun dönem sonuçları bakımından daha başarılıdır. Gastrik bypass ameliyatı etkin, güvenli ve sürdürülebilir bir prosedür olup, IFSO (Obezite ve Metabolik Hastalıklar Cerrahisi Uluslararası Federasyonu), ASMBS (Amerikan Metabolik ve Bariatrik Cerrahi Derneği) ve NIH (Ulusal Sağlık Enstitüleri) tarafından altın standart bir işlem olarak tanımlanmıştır. Bizim serimizdeki hasta grubunun büyük bir kısmını robotik ve laparoskopik yöntemlerle gastrik bypass cerrahisi uyguladığımız hastalar oluşturmaktadır" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim