• BIST 8996.35
  • Altın 2281.403
  • Dolar 32.3252
  • Euro 35.0374
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 20 °C

Obezite kanseri tetikliyor!

Obezite kanseri tetikliyor!
2007 yılında Amerika Birleşik Devletleri ABD de yapılan çalışmaların; erkeklerde 34.000 kadınlarda ise 50.500 kanser vakasının obeziteden kaynaklandığını ortaya koyduğunu söyleyen Op. Dr. Levent Eminoğlu, obezite ve kanser ilişkisinin ispatlandığını belir

2007 yılında Amerika Birleşik Devletleri ABD de yapılan çalışmaların; erkeklerde 34.000 kadınlarda ise 50.500 kanser vakasının obeziteden kaynaklandığını ortaya koyduğunu söyleyen Op. Dr. Levent Eminoğlu, obezite ve kanser ilişkisinin ispatlandığını belirtiyor ve uyarıyor

Obezite günümüzün en mühim sıhhat problemi. Son yirmi yıldır bilhassa gelişmiş ülkelerde çok hızlı bir artış izleniyor.

Obezite yani aşırı kilonun kalp hastalığı, inme , yüksek tansiyon, şeker hastalığı , mafsal hastalıkları  ve başka bazı kronik hastalıklara yol açtığı herkes tarafından bilinen bir gerçek. Ancak çok iyi bilinmeyen bir başka risk de obezite ile artan kanser riski.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR HER 3 KİŞİDEN BİRİ AŞIRI KİLOLU TÜİK verilerine göre, Türkiye'de... OBEZİTE GENETİK OLABİLİR! Birçok sıhhat problemini de bera...

Aşırı kilo aş borusu , meme  (menopoz sonrası ) , rahim, kalın bağırsak ve rektum, böbrek, pankreas, tiroid, s afra kesesi riskinde belirgin artışa ne sebepten oluyor.

ABD de yapılan çalışmalar 2007 yılında erkeklerde 34.000 ( % 4 ) kadınlarda ise 50.500 ( % 7)  kanser vakasının obeziteden kaynaklandığını ortaya koyuyor. Obeziteye  atfedilen kanser oranları organlar açısından değişmekle beraber rahim dahil yüzeyi  ve aş borusunda % 40 a kadar yükseliyor. 2030 seneyi için yapılan öngörülerde Amerika Birleşik Devletleri ABD de obezitenin 500.000 kanser vakasına yol açacağını gösteriyor. Eğer her erişkin gövde kitle endeksinde % 1 azalmayı sağlarsa ki bu normal boylu bir erişkinde yaklaşık 1 kiloya denk ,bunun senede 100.000 kanseri engelleyebileceği hesaplanıyor.

Dolayısı ile obezite;  başka bütün problemlerin ve ne sebepten olduğu hastalıkların yanı sıra kanser riskinde ne sebepten olduğu artış nedeni ile de günümüzün en mühim sıhhat problemi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR "UZUN SÜRELİ DİYETLER OBEZİTE SEBEBİ" Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan sı... OBEZİTE İLE BAĞLANTISI ÇIKTI! Obezite ile kandaki Vitamin D dü...

Obezite ne sebepten kanser riskini artırıyor ?

Artmış yağ dokusu fazla miktarda östrojen üretiyor. Yüksek östrojenin bilhassa meme ve rahim  kanserinde artışa yol açtığı biliniyor.

Obez kişilerin kanında yüksek düzeyde insülin ve insüline benzer büyüme faktorü ­1 ( IGF 1 ) bulunuyor. Bu vaziyet kamu arasında insülin direnci olarak biliniyor ve bunun bazı kanserlerin gelişiminin artırdığı düşünülüyor.

Yağ hücreleri adipokin ismi verilen ve hücre büyümesini artıran yada engelleyen hormonlar üretiyor. Örneğin kilolularda yüksek olan Leptin hücre artışını uyarırken ,adiponektin hücre çoğalmasını engelliyor.

Yağ hücrelerinin başka bazı büyüme düzenleyici faktörler  ( mammalian target of rapamycin m TOR ve AMP activated protein kinase ) üzerinde etkili olduğu  biliniyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR KANSER OLMAMAK İÇİN BU SAATTE UYUYUN! İşte karanlıkla kanser arasındaki... BU ÜRÜNLER KANSER SAÇIYOR Bilim adamları, evlerimizde...

Meme Kanser ve obezite bağlantısında ne biliniyor ?

Yapılan birçok çalışmada meme kanseri ve obezite arasında bağlantı olduğu gösterildi. Obezite özelikle menopoz sonrası görülen meme kanserinde artışa yol açıyor. Bu artışın yüksek düzey östrojene bağlı olduğu düşünülüyor. Menopoz sonrası yumurtalıklar hormon üretmeyi kestiğinde kadın vücudunda en mühim östrojen kaynağı yağ dokusu  oluyor. Obez kadınlarda yağ dokusu fazlalığı östrojen düzeyinin de yüksek kalmasına yol açıyor.Böylelikle östrojene duyarlı tümörler tetikleniyor.

Meme kanseri ve Endometrium ( rahim dahil yüzeyi ) bağlantısında ne biliniyor ?

Aşırı kilolu kadınlarda endometrium kanseri,  menopoza bağlı olmaksızın dört kat fazla görülüyor. Çalışmalar bilhassa menopoz sonrası ilaç kullanmayan ve kilo artışı gösteren kadınların riskine işaret ediyor. Bu artmış risk için net bir ne sebepten ortaya konmazken mümkün mekanizmalar olarak diyabet, aşırı östrojen ve azalmış hareket düzeyi öne çıkıyor.

EĞER PROSTAT KANSERİ AKRABANIZ VARSA...

Yemek Borusu Banseri ve Obezite

Kilolu ve obez kişilerde ösofageal adenokarsinom olarak adlandırılan kanser türü normal kilolu insanlara göre iki kat daha fazla görülüyor. Bu artışta ise en çok suçlanan obezite ile reflüde görülen artış. Kronik reflü aş borusu hücrelerinde hasara yol açıp uzun dönemde hücresel değişime yol açıyor.  Bu durumda yaklaşık 150 kat kanser riski artışına ne sebepten olduğundan obezitede reflü artışına bağlı olduğu düşünülen bir aş borusu kanseri riski laf konusu (Barrett ösofagus)

Kalın Bağırsak Kanseri ve Obezite

Özellikle erkeklerde kilo artışı bağırsak kanser riskini belirgin artırıyor. Bu durumda aşırı kilonun vücutta dağılımı da mühim. Göbek etrafında kilo artışı olarak tanımlanan abdominal obezite en yüksek riski oluşturuyor.Barsak kanseri riskinin artışı ile ilgili öngörülen mekanizmalardan en önemlisi insülin  ve insüline bağlı büyüme faktörlerinin bağırsak kanserini tetikleyebileceği.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim