• BIST 9524.59
  • Altın 2489.559
  • Dolar 32.5037
  • Euro 34.7109
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 20 °C

Obezite İle Gelen Kanser Riskine Dikkat

Obezite İle Gelen Kanser Riskine Dikkat
Gazi Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Ersoy, obezite probleminin sadece fazla kiloların getirdiği sıkıntılar yaşatmadığına,...

Gazi Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Ersoy, obezite probleminin sadece fazla kiloların getirdiği sıkıntılar yaşatmadığına, aynı zamanda pek çok hastalığın oluşumuna da zemin hazırladığına dikkat çekti.

Son yıllarda dünya genelinde obezitenin arttığını söyleyen Prof. Dr. Emin Ersoy, bu önemli sorunun sadece görüntüsel bir sıkıntı olarak geçiştirilemeyeceğini vurguladı. Türkiye Endoskopik ve Laparoskopik Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Emin Ersoy, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, gerek yaşam şartlarının ağırlığı, gerekse kötü beslenme alışkanlıklarının dünyada ve Türkiye'de obezitenin hızla artmasına neden olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Ersoy şöyle konuştu:

"Dünya genelinde bu rahatsızlık ile ilgili alınan önlemler maalesef obez insan sayısının azalmasına yol açmıyor. Benim dikkat çekmek istediğim nokta, asıl problemin görüntüsel olmaktan çok sağlıkla ilgili yaşanan diğer ciddi problemler olması. Obez hastaların neredeyse yarısından fazlasında kişinin yaşam kalitesini düşüren, hatta yaşamına malolan başka problemler ortaya çıkıyor. Obezite sorunu yaşayanların yarısından fazlası yüksek tansiyon, diabet, kalp ve solunum sistemi hastalıkları, eklem hastalıkları gibi problemlerle mücadele ederken, asıl önemli olan bu hastalarda görülme sıklığı oldukça artan kanser olguları. Meme, kalın barsak, prostat kanserleri obez insanlarda daha sıklıkla görülüyor."

OBEZİTE BAŞKA HASTALIKLARA DAVETİYE ÇIKARTIYOR

Prof. Dr. Ersoy, İngiltere'de yapılan bir çalışmada 700 bin kanser vakasının fazla kilolu ya da obez olduklarının saptandığını ifade etti. Araştırmada alınan sonuçlar çerçevesinde 2035 yılına kadar her 4 yetişkinden 3'nün obez olacağının hesaplandığını belirten Prof. Dr. Ersoy, 2030 yılında ise çoğu insanın fazla kilolu olacağının öngörüldüğüne değindi. Ersoy, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"20 yıl içerisinde görülecek obeziteye bağlı 700 bin kanser olgusunu sadece kanser vakaları olarak düşünmek doğru değil. Bundan başka milyonlarca Tip diabet (şeker hastası), kalp hastaları ve kalp krizi geçirecek olan hastalar olarak da düşünmek gerekli. Bu hasta grubu için her yıl yaklaşık 2.5 milyar dolarlık kaynağa ihtiyaç var. Ülkemiz dahil dünya genelinde obeziteye karşı aktif önlem alınmaması durumunda gelecek nesiller daha sağlıksız yaşamak durumunda olacak. Bu önemli tehlikeyi bertaraf edebilmek için çocukların beslenmelerinin daha az şekerli ve fast food yiyeceklerden uzak bir şekilde planlanıp uygulanması gerekiyor."

"ÇOCUKLAR OBEZİTEYE YAKALANMAMAK İÇİN HAREKETLİ OLMALI"

Prof. Dr. Emin Ersoy, sağlıklı bir yaşam için çocukların daha fazla hareket etmeleri ve enerji harcamaları gerektiğini bildirerek, "Bilgisayar ve tabletler hareketi engelleyen en önemli faktörler. Oyun amaçlı olarak her an elde tablet olmamalı" dedi.

Obezitede doğru tedavinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Ersoy, "Obeziteye bağlı yaşanabilecek sorunlardan uzaklaşmak için bu problem mutlaka çözülmeli. Öncelikle cerrahisiz tıbbi olan tedaviler denenmeli. Ancak gerek olduğunda cerrahi tedaviler ile bu hastalıktan kurtulmak mümkün. 2015 yılında İngiltere'de obez nüfus kadınlarda yüzde 30, erkeklerde yüzde 29 iken, bu oranın 2035'te yüzde 41'e ulaşacağı tahmin ediliyor. Eğer bu oran sadece yüzde 1 düşürebilirlerse 20 yıl içerisinde 64 bin kanser olgusunun engellenebileceği hesaplanıyor" diye konuştu.

"EBEVEYNLER, ÇOCUKLARININ BESLENME ALIŞKANLIKLARINI DOĞRU BELİRLEMELİ"

Prof. Dr. Emin Ersoy, obezite probleminin yaşanmadan gerekli önlemlerin alınması gerektiğini, bu konuda da ebeveynlerin tehlikenin büyüklüğünü görerek bilinçli hareket etmelerinin önemli olduğunu söyledi. Obezite problemi yaşanması durumunda tedaviye yönelik iyi bir araştırma yapılması gerektiğini belirten Ersoy, hastalığın seyri ve gelinen durum çerçevesinde doğru tedavi tercihleri ile kişinin bu önemli problemden kurtulabileceğini sözlerine ekledi.

Obezite İle Gelen Kanser Riskine Dikkat

Obezite İle Gelen Kanser Riskine Dikkat

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim