• BIST 9079.97
  • Altın 2322.83
  • Dolar 32.3249
  • Euro 34.8612
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Obezite Geleceğimizi Tehdit Ediyor

Obezite Geleceğimizi Tehdit Ediyor
Türkiye Endoskopik ve Laparoskopik Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Emin Ersoy, obezite konusunda önlem alınmadığı taktirde gelecek nesillerin daha sağlıksız...

Türkiye Endoskopik ve Laparoskopik Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Emin Ersoy, obezite konusunda önlem alınmadığı taktirde gelecek nesillerin daha sağlıksız yaşamak durumunda kalacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen "Dünya Sigarayı Bırakma Günü" nedeniyle verilen resepsiyonda yaptığı konuşmada başta tütün olmak üzere zararlı tüm alışkanlıkların tümüne bir kere bulaşıldığı zaman başların bela yağmurundan kurtulamayacağına işaret etmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, gelişmiş ülkelerde sigara içme alışkanlığının giderek azaldığına, buna karşın az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde bu oranın arttığına dikkati çekmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerine atıfta bulunan Türkiye Endoskopik ve Laparoskopik Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Emin Ersoy, yaşam şartlarının ağırlığı, kötü beslenme ve hareketsizliğin dünyada ve Türkiye'de obezitenin hızla artmasına neden olduğunu belirterek, önlem alınması çağrısında bulundu.

İngiltere'de yapılan bir çalışmaya göre 700 bin kanser hastasının fazla kilolu ya da obez olduklarının saptandığını açıklayan Ersoy, "2035 yılına kadar her 4 yetişkinden 3'nün obez olacağı hesaplanmış. 2030 yılında ise çoğu insanın fazla kilolu olacağı planlanıyor. 20 yıl içerisinde görülecek obeziteye bağlı 700 bin kanser olgusunu sadece kanser vakaları olarak düşünmek doğru değil, bundan başka milyonlarca Tip II diabet (şeker hastası), kalp hastaları ve kalp krizi geçirecek olan hastalar olarak da düşünmek gerekli. Bu hasta grubu için devletler her yıl 2,5 milyar dolar kaynak ayırmak zorundalar" şeklinde konuştu.

"ÇOCUKLAR VE FAST FOOD'DAN UZAK OLMALI"

Obeziteye karşı bir dizi önlem sıralayan Ersoy, "Ülkemiz dahil diğer devletler aktif olarak obeziteye karşı önlem almazlarsa önümüzdeki nesiller daha sağlıksız yaşamak durumunda olacaklar. Çocukların beslenmeleri daha az şekerli ve fast food'dan uzak olmalı. Daha fazla hareket etmeli, enerji harcamalılar. Bilgisayar ve tabletler hareketi engelleyen en önemli faktörler. Oyun amaçlı her an elde tablet olmamalı" dedi.

"ÜLKEMİZDE HER 5 ERKEKTEN BİR TANESİ OBEZ"

2015 yılında İngiltere'de obez nüfusun kadınlarda yüzde 30, erkeklerde yüzde 29 olduğunu belirten Ersoy, "Bu oranın 2035'de yüzde 41 olacağı tahmin ediliyor. Eğer bu oranı sadece yüzde 1 düşürebilirlerse 20 yıl içerisinde 64 bin kanser olgusunun olmayacağı hesaplanıyor. Ülkemizde her 5 erkekten bir tanesi obez, kadınlarda ise bu oran daha da yüksek" açıklamasında bulundu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim