• BIST 96.400
  • Altın 144,302
  • Dolar 3,5616
  • Euro 4,0009
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 20 °C

Obezite cerrahisi sonrası beslenme tarzınızı değiştirin!

Obezite cerrahisi sonrası beslenme tarzınızı değiştirin!
Vücuttaki yağ oranının normalden fazla olmasına şişmanlık denir. Vücut kitle indeksi gibi birçok oran ile ölçülerek kişinin şişmanlığının obezite olup olmadığı araştırılır.

Obez olan bireyler taşıdıkları fazla yağ kütlesi nedeniyle normal kilolu bireylere nazaran birçok ciddi sağlık problemiyle karşı karşıyadırlar. Oluşabilecek hastalık risklerini ortadan kaldırmak için kilo vermek ve sağlıklı beslenme tercih edilmelidir.

Ancak defalarca denenmesine rağmen kalıcı kilo kaybı sağlanamadıysa cerrahi yöntemlere başvurulur. Bariatrik cerrahi morbid obez hastalarda gün geçtikçe yaygınlaşmakta.

Cerrahi operasyon sonrası beslenme tedavi protokolünün doğru oluşturulması, sıkı takibi sürecin daha sağlıklı ve başarılı geçmesinde oldukça önemli bir yere sahiptir.

Sıvı diyetle beslenin

Beslenme planı seçilen operasyon türüne göre değişiklik göstermektedir. Ancak tüm operasyon çeşitlerinde ortak nokta hastanın bir süre berrak sıvı ile beslenmesi ve yavaş yavaş katı gıdaya doğru geçmesidir.

Sıvı diyete uyum ameliyat sonrası komplikasyon gelişmemesi için önemlidir. Ayrıca bu dönemde de azar azar sık sık beslenme önerisi gibi sıvıyı da az miktarlarda tüketmek gerekir. Ortalama olarak saatte 120 cc yavaş yavaş tüketilmelidir. Bu dönemde en iyi tercih şekersiz tanesiz komposto ve et suyu olacaktır.

Laktozsuz süt için

Berrak sıvı diyetin devamında (kişiye göre değişmekle birlikte ortalama 3. – 5. gün) sıvı diyete yani süt (gaz yapmaması için laktozsuz, yine de yapıyorsa tüketilmemelidir) süt ürünleri, sebze suları (süzülmüş), süzülmüş çorbalar, şekersiz pudinglere geçilebilir.

Ayrıca bu dönemde vitamin, mineral ve protein desteklerine de geçilebilir. Bireyin kilosuna ve besin tüketimine göre bunların miktarlarına karar verilir. 

- Sıvı alımı çok önemlidir. Miktarına dikkat! 
- Aşırı yemekten her zaman kaçınılmalıdır. 
- Besinler çok iyi çiğnenmelidir. Yavaş yemek yeme alışkanlığı oluşturulmalıdır. İyi çiğnenmeden yenildiğinde ağrı yapabileceği unutulmamalıdır. 
- Besinlerin hacimlerine her zaman dikkat edilmelidir. 
- Katı besinler ile sıvılar aynı anda yenilmemelidir. En azından 20 – 30 dakika ara verilmelidir. 
- Protein tüketimine dikkat edilmeli, diyetisyenin önerdiği besinler ve besin destekleri kullanılmalıdır. 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48 | Faks : 0212 293 75 49 | Haber Scripti: CM Bilişim