• BIST 8981.29
  • Altın 2284.428
  • Dolar 32.3288
  • Euro 35.0498
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 22 °C

Obama'ya rağmen ABD'de mülteci yasa tasarısı geçti

Obama'ya rağmen ABD'de mülteci yasa tasarısı geçti
ABD'nin iki yasama organından biri olan Temsilciler Meclisi'nden, Suriyeli ve Iraklı mültecilerin ülkeye kabulünü zorlaştıran maddeler içeren yeni yasa tasarısı geçti.

ABD'nin iki yasama organından biri olan Temsilciler Meclisi, Suriyeli ve Iraklı mültecilerin ülkeye kabulünü zorlaştıran maddeler içeren yeni yasa tasarısını kabul etti.

Cumhuriyetçi milletvekilleri tarafından verilen ve birçok Demokrat üyenin de destek verdiği tasarı, 137'ye karşı 289 oyla kabul edildi. Temsilciler Meclisi'ndeki oylamada kabul edilen yeni yasa teklifi, gelecek bir yıl içinde ülkeye kabul edileceği açıklanan 10 bin Suriyeli mültecinin yanı sıra Iraklı mültecilerin de ülkeye giriş sürecini zorlaştırıyor.

Milletvekillerinden üçte ikisinden fazlasının oyunu alan teklif, bu nedenle şimdilik ABD Başkanı Barack Obama'nın veto sınırlarının dışında kalıyor. Obama'nın yasa tasarısını veto edememesi için gelecek günlerde teklifin oylanacağı ABD Senatosu'nda da üçte iki çoğunluk elde edilmesi gerekiyor.

Yasa teklifinin bu denli yüksek bir oyla kabul edilmesinde geçen hafta Paris'te düzenlenen terör saldırılarının etkisi bulunduğu yorumları yapılıyor. Obama'nın yaklaşımının aksine birçok Demokrat milletvekilinin, Suriye ve Irak'tan gelecek mültecilere kapıların kapanması yönünde bir bakış açısına sahip olduğu görülüyor. Cumhuriyetçilerin yasa teklifine karşı olan Demokrat vekiller ise ABD'nin şiddet ve zulümden kaçanlar için hala bir "güvenli bölge" olması gerektiği yönünde fikir beyan ediyor.

MÜLTECİ ADAYLARI SIKI TARAMADAN GEÇİRİLİYOR

Kabul edilen yasa teklifi, Suriye ve Iraklı mültecilerin ülkeye girişlerini geçici olarak askıya almayı ve FBI ile İç Güvenlik Bakanlığı'nın daha fazla güvenlik soruşturması yapmasını mümkün kılıyor. Suriyeli mülteci adaylarının, rutin güvenlik kontrolleri dışında BM'den alınacak verilere ve İç Güvenlik Bakanlığı yetkililerinin mülakatlarına göre ek güvenlik protokellerinden geçirilmesi planlanıyor.

ABD yönetimi, 2015 mali yılı içinde bin 682 Suriyeli mültecinin ülkeye alınmasını, 2016 mali yılında bu rakamın 10 bine çıkarılmasını planlıyor. Yönetim, son günlerde Suriyeli mülteciler hakkında "terör tehdidi" nedeniyle başlayan tartışmalar üzerine ülkeye kabul edilecek Suriyeli mültecilerin nasıl taramalardan geçirildiğine ilişkin detaylı bilgiler veriyor.

TARAMALAR TÜRKİYE VE ÜRDÜN'DE

Buna göre, mülteciler ABD'ye giren diğer herkese göre daha yoğun biyometrik ve biyografik taramalardan geçiriliyor. Taramaların büyük çoğunluğu Türkiye ve Ürdün'de yapılıyor.

Başvuru sürecinde Suriyelilerle yüz yüze kapsamlı mülakatlar da yapılıyor. Biyometrik kontrollerde ise mobil parmak izi ve görüntüleme malzemeleri kullanılıyor. Parmak izleri FBI ve İç Güvenlik Bakanlığı'nın geniş biyometrik tabanında taramadan geçiriliyor.

Bu sürece Ulusal Terörle Mücadele Merkezi, FBI Terörizm İzleme Merkezi gibi çeşitli federal istihbarat, güvenlik ve kolluk kuvveti kuruluşları ile İç Güvenlik Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı dahil oluyor. İltica başvurusu yapan kişi hakkındaki bütün güvenlik kontrolleri tamamlanmadan seyahat izni verilmiyor.

ABD'ye alınacak Suriyeli mültecilerde öncelik en zor durumdaki kadın aile reislerine, çocuklara, işkence mağdurlarına ve sağlık açısından ağır durumda olanlara veriliyor.

Amerikalı yetkililer, bunun dışında da Suriyeli mültecilerin ek güvenlik taramalarından geçirildiğini, ayrıca taramanın daha da sıkılaştırılması için yeni seçenekler üzerinde durulduğunu belirtiyor. Yetkililer, yıllardır dünyanın çatışmaya sahne olan birçok bölgesinden mülteci kabulü konusunda tecrübe edindiklerini, Sudan, Somali, Irak ve Afganistan gibi ülkelerden bolca tecrübe sahibi olduklarını dile getiriyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim