• BIST 9645.02
  • Altın 2415.004
  • Dolar 32.5587
  • Euro 34.675
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 21 °C

Obama'dan Nevruz mesajı

Obama'dan Nevruz mesajı
ABD Başkanı Barack Obama, Nevruz nedeniyle yayınladığı mesajda "İlk defa, yeni bir yola girme şansımız var.

ABD Başkanı Barack Obama, İran ile nükleer müzakereler noktasında, "Birçok yıldan sonra ilk defa, yeni bir yola girme şansımız var. İran bu anı değerlendirebilirse, bu Nevruz sadece yeni bir yılın değil, aynı zamanda İran için tarihte yeni bir dönemin ve dünyadaki rolünün başlangıcının işareti de olabilir" diye konuştu.

Obama, Nevruz dolayısıyla, videolu mesaj yayınladı.

Yeni bahar ve yılın gelmesine yönelik iyi dileklerini ileten Obama, bu bayram döneminin şükranları sunma ve önümüzdeki yıla dair umutları ifade etme fırsatı sunduğunu kaydetti.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da bu dönemi İran halkı ve İran liderlerine doğrudan seslenme fırsatı olarak gördüğünü belirten Obama, göreve başladığından bu yana İran hükümetine, İran'ın uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde iki ülke arasında yeni bir ilişkinin olabileceği ve İran'ın uluslararası toplum içindeki yerine dönebileceği noktasında teklifte bulunduğunu ve şans verdiğini belirtti.

İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin seçim döneminde İran ekonomisini güçlendirme, İranlıların hayat kalitesini artırma ve uluslararası toplumla yapıcı diyaloğa girme yönünde kampanyada bulunduğunu hatırlatan Obama, kendisinin Ruhani ile telefon görüşmesini ve bunun 1979 yılından bu yana bir ABD Başkanı ile İran lideri arasındaki ilk görüşme olduğunu anımsattı.

Obama, o günden bu yana ilerlemeler görüldüğünü ve geçen Kasım ayında varılan ön anlaşmada İran'ın nükleer programının kilit bölümlerini sınırlandırma noktasında mutabık kalındığını kaydetti.

DİPLOMASİYE BAĞLIYIM

Bu kapsamda, uluslararası ortaklarıyla birlikte ABD'nin de İran'a yaptırımlar konusunda bazı rahatlamalar getirdiğini ifade eden Obama, "Şimdi, dünyanın İran'ın nükleer programı üzerindeki kaygılarını giderecek kapsamlı bir çözüm bulma umutlarıyla, yoğun müzakereler yapıyoruz. Daha önceden söylediğim gibi bir ilüzyon içinde değilim. Bu zor olacak. Ama diplomasiye bağlıyım çünkü gerçekçi bir çözümün temelinin bu olduğuna inanıyorum" dedi.

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney de dahil İran'ın en üst düzey yetkililerinin İran'ın nükleer silah geliştirmediğini söylediğini hatırlatan Obama, dolayısıyla, İran'ın, nükleer programının barışçıl olduğu yönünde dünyayı ikna edecek anlamlı ve doğrulanabilir adımlar atması halinde, bir anlaşmaya varma şansı bulunduğunu dile getirdi.

Obama, İran'ın barışçıl nükleer enerjiye erişiminin de olabilmesi gerektiğini bildirdi.

İran'ın uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesinin İran halkı için de daha fazla fırsatlar yaratacağına işaret eden Obama, "Kısacası, bu yıl diplomatik bir ilerleme, İran halkı için önümüzdeki dönemde daha fazla imkanlar ve refahın yaşanmasına yardımcı olabilir. Zaten İran halkı da seçimlerde bu yönde oy kullandı. Tüm İran yönetiminin de bu mesajı duymasını umuyorum. Çünkü birçok yıldan sonra ilk defa, yeni bir yola girme şansımız var. İran bu anı değerlendirebilirse, bu Nevruz sadece yeni bir yılın değil, aynı zamanda İran için tarihte yeni bir dönemin ve dünyadaki rolünün başlangıcının işareti de olabilir" diye konuştu.

Obama, İranlıların Nevruzu'nu "Eid-eh Shoma Mobarak" sözleriyle kutladı.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim