• BIST 9079.97
  • Altın 2322.83
  • Dolar 32.3249
  • Euro 34.8612
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Obama'dan aylar sonra gelen sığınmacılar hakkında ki mesajı

Obama'dan aylar sonra gelen sığınmacılar hakkında ki mesajı
ABD Başkanı Barack Obama, "IŞİD'den etkilenen tüm insanlara insani yardım ulaştırmayı sürdüreceğiz.

Başkan Obama, Washington’a davet edilen 21 koalisyon ülkesinin genelkurmay başkanları ve askeri liderlerine seslendi. Washington’daki askeri liderleri toplantısında temsil edilenler ile birlikte 60 kadar ülkenin IŞİD’e karşı oluşturulan koalisyona destek verdiğini ifade eden Obama, bunların arasında Irak, Türkiye, Arap ülkeleri, NATO’daki müttefikler ve dünya genelinden bazı ülkelerin yer aldığını kaydetti. IŞİD’e karşı başlatılan mücadelenin kısa sürede sonuçlanamayacağını ve uzun vadeli olacağını söyleyen Obama, “Bu, IŞİD’e karşı dünya ülkelerinin dahil olduğu bir operasyon” dedi.

"ÖNEMLİ BAŞARILAR ELDE ETTİK"

Şu ana kadar IŞİD'e karşı önemli başarılar elde ettiklerini kaydeden Obama, bunları ‘Erbil’de IŞİD’in ilerlemesinin engellenmesi, Sincar Dağları'ndaki sivillerin katliamdan kurtarılması, Musul Barajı’nın geri alınması, Irak ve Suriye dolaylarındaki IŞİD hedef ve savaşçılarının yok edilmesi’ şeklinde sıralandırdı.

Son zamanlarda Irak’ın Ambar bölgesinde gerçekleşen çatışmalara odaklandıklarını dile getiren Obama, “Kobani'deki durumdan dolayı derin endişe duyuyoruz” dedi. Kobani saldırılarının Suriye ve Irak’taki IŞİD tehdidinin ciddiyetini gösterdiğini belirten Obama, “İki bölgede de koalisyonun hava saldırıları sürecek” şeklinde konuştu.

"UZUN ÇABALAR İLE BU KOALİSYON KURULDU"

IŞİD’e karşı başlatılan mücadelenin kısa sürede sonuca ulaşamayacağını ve uzun vadeli olacağını kaydeden Obama, “Koalisyonumuz uzun dönemli çabalar üzerine bir araya geldi. Ülkelerimiz IŞİD’in Irak ve Suriye halkı için ciddi bir tehdit oluşturduğu konusunda hem fikir” dedi. IŞİD için savaşan çok sayıda yabancı militan olduğuna dikkat çeken Obama, IŞİD’in bu yüzden sadece Ortadoğu değil ABD, Avrupa ve hatta terörist bağlantılarının bulunduğu Avustralya için dahi tehdit niteliği taşıdığını dile getirdi.

Konuşmasında Ebola salgınına da değinen Obama, en çok etkilenen Liberya, Sierra Leone ve Gine’ye tıbbi ekipman ve çalışabilecek personellerin daha kolay ulaşmasını sağlamak amacıyla bölgeye ABD askerilerini gönderdiklerini ama dünya ülkelerinin bu konuda yeterli adım atmadıklarını kaydetti. Obama, “Bazı ülkeler kapasiteleri olmasına rağmen henüz bir girişimde bulunmadı” siteminde bulundu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim