• BIST 9748.88
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 27 °C

Obama Türkiye'yi uyardı: Savaşı IŞİD’le sınırlandırın

Obama Türkiye'yi uyardı: Savaşı IŞİD’le sınırlandırın
HuffIngton Post’a göre Obama, Türkiye’yi, “Savaşı IŞİD’le sınırlandırması” için uyardı. Obama, “Türklerin sınırlarını, IŞİD’e katılan yabancıların girişini durdurma arzusu yönünde hareketlenme var, ama jel (elle tutulur, somut) hale gelmedi’’ dedi.

ABD Başkanı Barack Obama’nın çarşamba günü Beyaz Saray’da 10 Amerikalı gazeteciyle yaptığı sohbet toplantısında Türkiye’ye “IŞİD’le savaşı PKK’yi bombalamak için kullanmaması” mesajı verdiği öğrenildi. Huffington Post’un Washington büro şefi Ryan Grim’e göre, Obama, Türk hükümetini, “Suriye’de IŞİD’e karşı savaşın Kürt savaşçılara yönelik saldırıya dönüşmeyecek şekilde dikkatli biçimde sınırlandırması” için uyardı.Ankara yine kızdıGrim, Obama’ya “Erdoğan’ın IŞİD’e karşı savaşı PKK’yi hedef almak için bir mazeret olarak kullanacağından endişeleniyor musunuz” sorusunu yöneltti. ABD Başkanı’nın yanıtı şu oldu: “IŞİD’le ilgili güçlü görüşümüzü Türklere söyledik: IŞİD bölgeye en büyük tehdidi teşkil ediyor ve biz de buna odaklı kalmalıyız. Bizim görüşümüzce PKK Türk hedeflerine saldırı düzenlediği müddetçe, Türklerin kendilerini savunmaya çalışması meşrudur. Ama (Türkiye ile) üzerinde çalıştığımız anlaşma dikkatli biçimde şununla sınırlıdır: Suriye’ye giren yabancı savaşçılara o sınırı nasıl kapatırız? Ve yapacağımız her şey bu hususu temel alacaktır.” Obama, WPost’tan David Ignatius’u cevaplarken de, “Türklerin sınırlarını IŞİD’e katılan yabancı savaşçıların girişine durdurma arzusu önemlidir. O yönde bir hareketlenme var, ama jel (elle tutulur, somut) hale gelmedi’’ dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Bağdat, Şam ve Kürt güçlerini temel alan yeni bir koalisyon üzerinden IŞİD’le savaşma planı için “Rusya ile İran Esad için gidişatın iyi olmadığını fark etti” diyerek ekledi: “Bu sürece İran’ın müdahil olması şart. İran olmadan Suriye’yi çözmek imkânsız.”

Dışişleri sözcüsü Tunju Bilgiç ise ABD Başkanı’na “Terör örgütleri arasında ayrım doğru değil, Türkiye her türlüsüyle mücadele edecek, bunları yaparken kimseden icazet almasına gerek yok” yanıtını verdi. Bilgiç, “Obama’dan Türklere: IŞİD’e karşı savaşı Kürtleri bombalamak için kullanmayın” başlığı atan Huffington Post’u da “Obama Türkiye’nin PKK’ye operasyonlarına meşru savunma hakkı diyor. Atılan başlık metinle alakasız, metini yanlış yansıtıyor” diye eleştirdi.

‘YPG’yi taciz etmeyin diye Türklere söyledik’

ABD Dışişleri sözcüsü Mark Toner, günlük basın toplantısında, “Türkiye ile yaptığınız İncirlik’i kullanma anlaşması Suriye’deki Kürtlere, özellikle YPG’ye ihanet olarak algılanıyor’’ sorusunu “Biz Türklere bu güçleri -burada PKK’yi kast etmiyorum- bu güçleri (YPG) taciz etmemeleri ve onlara ateş etmemelerini oldukça açık biçimde söyledik” diye yanıtladı. Ek sorular üzerine Toner “Türk hükümeti de tabii ki bu konuda aynı fikire geldi’’ diye konuştu.‘Tüm kötülüklerin anası Esad’Türkiye’nin IŞİD’le savaşta üslerini ABD’ye açmasının ardından Amerikan yönetimi Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad hakkında Ankara ağzıyla konuşmaya başladı. ABD Dışişleri sözcüsü Mark Toner, Rus planıyla ilgili “Suriye’de siyasi çözüm arayışındayız ama bu Esad’ın dahil olmadığı bir siyasi çözüm” dedi. Toner, “İran yapıcı bir rol oynayacaksa, bu, Esad rejimini desteklemeyen bir şey olmalı. Tüm kötülüklerin kökeni Esad rejiminden geliyor. Bugün bizim ve Suriye halkının içinde bulunduğu koşulları yaratan Suriye rejimi. Dolayısıyla rejime örtülü veya açık herhangi bir destek başarısız bir girişim olur” diye ekledi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim