• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 20 °C

Obama: Rusya ebolaya benziyor

Obama: Rusya ebolaya benziyor
Ukrayna Krizi nedeni ile tansiyonun yüksek olduğu ABD-Rusya ilişkilerinde gerginlik sürüyor.

ABD Başkanı Barack Obama, Avustralya'nın Brisbane kentinde düzenlenen G20 zirvesinde Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik politikalarını, Ebola salgını ve terör örgütü IŞİD ile mukayese etti ve tüm dünya için tehdit oluşturduğunu söyledi.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırgan politikaları ve Kuzey Afrika'da yaşanan ebola salgını ile mücadele ettiklerini ifade eden Obama, “Rusya'nın saldırganlığının dünya için tehlike arz ettiğine MH17 uçağının geçirdiği korkunç kazadan sonra emin olduk” dedi. Obama 24 Eylül 'de BM Genel Kurulu'nun açılış konuşmasında da dünya barışı ve güvenliğini tehdit eden 3 unsur olduğunu, bunlardan ilkinin Ebola virüsü, ikincisinin Rusya'nın Ukrayna'ya karşı eylemleri ve üçüncüsünün de terör örgütü IŞİD olduğunu söylemişti. 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Obama'nın açıklamalarına sert tepki göstermiş, bunu Güvenlik Konseyi ya da uluslararası hukuk gibi meşru zeminler yerine kendi güvenlik doktrini ile dünyaya bakış değerlendirmesinde bulunmuştu. G20 zirvesine katılan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le, ABD Başkanı Obama'nın ikili görüşme yapması bekleniyor. Putin, Obama ile hafta başında gerçekleşen APEC zirvesi çerçevesinde ayak üstü görüşmelerde bulunmuştu.

'İLİŞKİNİN NORMALLEŞTİĞİNİ SÖYLEYEMEYİZ'

Putin-Obama görüşmelerini Brisbane'de Rus basınına değerlendiren Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Rusya-ABD ilişkilerinde herhangi bir olumlu değişim olmadığını söyledi. Üst seviyede diyalog kurulmasının önemine değinen Ryabkov, “Maalesef biz ilişkilerin normalleşmesine yönelik yeni bir perspektif olduğunu söyleyemeyiz. Bu yönde bir teşvik yok. İlişkilerin durağanlaşmasında tüm sorumluluk Amerikan tarafına ait” eleştirisi getirdi. 

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon da yaptığı açıklamada, dünyanın Soğuk Savaş tarzı bölünmeye doğru gittiği uyarısında bulundu. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim