• BIST 9079.97
  • Altın 2308.811
  • Dolar 32.3404
  • Euro 35.0923
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C

Obama, polisi uyardı

Obama, polisi uyardı
ABD Başkanı Barack Obama, Missouri eyaletinin St. Louis şehrinin Ferguson semtinde devam eden portesto gösterileri nedeniyle polisi uyardı.

 Obama, olayı bahane ederek polise karşı vandalizm, yağma ve şiddet olaylarının asla kabul edilemeyceğini belirtirken, kolluk güçlerine de aşırı güç kullanmamaları konusunda uyarılarda bulundu. Obama, polise olayı aydınlatmak için yürüttüğü soruşturmayı şeffa ve adil şekilde yapması gerektiğini hatırlatırken, gazetelerin tutuklanmasının da kabul edilemeyeceğini ifade etti.
 
Polis ile göstericilerin zaman zaman çatıştığı Ferguson’daki olayların yankıları gün geçtikçe artıyor. Geçtiğimiz cumartesi günü Ferguson semtinde bir polisin silahsız olan 18 yaşındaki Michael Brown’ı öldürmesi bölge sakinlerinin tepkisine neden olmuştu. Pazar günü başlayan gösterilere polisin sert müdahalesi tansiyonun artmasına, şehirde yağma ve saldırılara yol açmıştı.
 
Başkan Obama ailesi ile birlikte gittiği Massachusetts eyaletinde bulunan Martha’s Vineyard tatil beldesinden yaptığı açıklamada, St Louis’de yaşanan gösteri ve şiddet olaylarının ‘‘Amerikan halkını derinden üzmüştür’’ ifadelerini kullandı.
 
Başkan Obama, "Böyle bir şey olduğunda, yerel yönetimlerle birlikte polis dahil ölüm olayının nasıl meydana geldiğini soruştururken daha açık ve şeffaf olmak gibi bir sorumlulukları var" dedi.
 
Yaşanan trajik olayı vandalizm, şiddet veya yağma için asla bahane olamayacağını belirten Obama, şunlara değindi; "Polisin, anayasal hak olan barışcıl protesto etme hakkına karşı aşırı güç kullanıp göstericileri hapse atması kabul edilebilir değildir. Ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri’nde sadece görevini yerine getiren gazetecileri polis tutuklamamalı ve onlara kaba davranmamalı’’

 

 Başkan Obama, protestocular ile kolluk görevlililerine birer adım geri çekilerek olayları daha iyi nasıl bir yaklaşım getirebilecekleri konusunda düşünmeye de davet etti.
 
Salı günü de polis tarafından öldürülen Michael Brown için başsaglığı mesajı yayınlayan Obama, olayın çok üzücü olduğunu dile getirmiş ailesi ile yankınlarına taziyede bulunmuştu.

 

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim