• BIST 9524.59
  • Altın 2526.576
  • Dolar 32.5695
  • Euro 34.6479
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Obama dediyse korkalım mı?

ABD’de Demokratlar ile Cumhuriyetçiler, kaynağı Obama’nın sağlık reformu olan bir anlaşmazlık içinde. Sonuç, bütçe krizi ve şu an için hükümetin harcama yapamaması; yani kepenk kapatması. Şu an için iki tarafın da geri adım atmadığı kriz NTV’de konuşuldu.
Obama Mart 2009’da konuştu: "Şimdi hisse alma zamanı..." Bundan yaklaşık 4,5 yıl önce ABD Başkanı’nı dinleyen yatırımcı, bugün dolar bazında yüzde 114’lük bir kar elde etmiş durumda.
 
O günden sonra bir daha borsayla ilgili konuşmayan Obama’nın son açıklaması: "Borsanın korkma zamanı geldi." Ekim 2013’te Obama referans alınmalı mı?
 
Obama’nın son açıklaması ve ABD’nin yaşadığı bütçe krizi, NTV’de yayınlanan 'Ekonomi Notları' programında ele alındı.
 
Programın sunucusu Gökhan Otyam'ın, "Ne istihdam ne enflasyon ne FED’in açıklaması ne de bir başka veri... Hiçbir veriye bakmamıza gerek yok, Obama nerede ne yapmamız gerektiğini söylüyor" şeklinde açtığı programda, 2009’da Obama’yı dinleyen yatırımcının karı açıklandı: Dolar bazında yüzde 114.
 
Otyam, "Obama 7 binlerdeyken alın demiş şimdi 15 binlere gelmiş. Bugün ‘korkun' dediyse ben korkarım" derken, programın daimi konuğu Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras, Obama’yı son açıklamasını yapmaya iten bütçe krizine değindi.
 
"BİLEK GÜREŞİ VAR"
 
Uras, "Şu an, anlaşıldığı kadarıyla bir bilek güreşi var. ABD batmayacak tabi ki. Cumhuriyetçiler Obama’nın burnunu sürtmek istiyor. Harcama yetkisi vermek için talepleri, harcama kalemindeki sağlık bölümünün çıkarılması. Obama da 'bu benim kırmızı çizgim' diyor. Bu durum ne kadar devam edecek derseniz, 'sonsuza kadar değil' derim. Ama ne zaman sonuç alınacak ve ne kadar hasar verecek bilemiyorum..." şeklinde konuştu.
 
ABD’nin krizinin 'Türkiye’ye etkisi ne olur?' sorusuna da yanıt aranan programın konuğu Uras, bugün Milliyet Gazetesi’nde kaleme aldığı yazısında da, Obama’nın başkanlık dönemindeki en önemli icraatı olarak övündüğü sağlık refeormuna değinmişti. 
 
CUMHURİYETÇİLER NEDEN KARŞI
 
Yazının bir bölümü, Cumhuriyetçilerin, sağlık sigortası kapsamı dışında olan 32 milyon Amerikalıyı kapsam içine almayı hedefleyen ve bütçeye 10 yılda yaklaşık 940 milyar dolar yük getiren Obama'nın reformuna neden karşı çıktığıyla ilgiliydi. İşte o bölüm: 
 
"Cumhuriyetçilerin yasaya karşı olmalarının nedenleri var. Yıllık geliri 250 bin doların üzerinde olanlara, kademeli olarak ek vergi yükü geliyor. Çalışanı 50’den fazla olan şirketler çalışanlarını sigortalayacak. Sigorta şirketleri hastalık ve yaşlılık bahanesi ile poliçeleri iptal edemeyecek. Sigorta şirketlerinin kârlılığı düşecek. Kamu sigortaları kapsamı genişleyince sigorta şirketlerinin iş hacmi daralacak. İlaç sektörünün ve hastanelerin gelirlerinde azalma olacak..." 
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim