• BIST 9524.59
  • Altın 2492.323
  • Dolar 32.5526
  • Euro 34.6859
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C

Obama Davutoğlu görüşmesinden kritik detaylar

Obama Davutoğlu görüşmesinden kritik detaylar
Başbakan Ahmet Davutoğlu Esad konusunda Obama'nın Türkiye gibi düşündüğünü söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, ''ABD ile Türkiye arasında bir görüş ayrılığı yok. Obama da Esad'ın gitmesi gerektiğini söyledi." diye konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, G20 Liderler Zirvesi'ne katılmak için gittiği Avustralya'nın Brisbane kentinde, kendisini takip eden medya kuruluşlarının genel yayın yönetmenleri ile sohbet etti.

Zirve'de ABD Başkanı Barack Obama'nın da aralarında bulunduğu bazı devlet ve hükümet başkanlarıyla görüşen Davutoğlu, Obama'nın da artık "Beşar Esad gitsin" dediğini söyledi.

"ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYARIZ"

Davutoğlu Türkiye ile ABD arasında hem Irak, hem Suriye'yi içine alan entegre bir strateji izlenmesi konusunda bugün 'daha fazla ortak parametre olduğunu' söyledi. Davutoğlu, "Bizim hep ısrarla söylediğimiz şu: entegre bir strateji lazım. Biz o zaman elimizi taşın altına koyarız" diye konuştu.

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU'NUN AÇIKLAMALARINDAN SATIRBAŞLARI ŞÖYLE:

"ABD İLE GÖRÜŞ AYRILIĞI YOK"

"ABD ile her düzeyde görüş trafiği var. Suriye konusunda görüş ayrılığı yok, bazen senkronizasyon sorunları oluyor. Dün askerden askere eğit-donat konuşmaları da yapıldı. Halep'e yönelik baskı ABD'nin görüşünü etkiledi. Esas itibarıyla Esed'in ve IŞİD'in gitmesi konusunda ABD ile Türkiye arasında bir görüş ayrılığı yok. Obama da Esad'ın gitmesi gerektiğini söyledi. Amerikan sisteminin yön değiştirmesi vakit alıyor. Ben yönün değişmekte olduğunu gördüm. Tespitlerde farklılık yok, aslında sahaya yansımaya da başladı.

"YENİ SAVAŞTAN ÇIKTIĞI İÇİN ABD REDDEDİYORDU"

Ne kadar geç kalırsak riskler o kadar büyüyecek, bunu anlatmaya çalışıyoruz. Tehlikeyi yakından hissettiğimizden hemen çözelim diyoruz. ABD ise Irak'ta yeni bir savaştan çıktığı için tereddüt ediyordu.

"KOBANİ BÜYÜK RESMİ ENGELLEDİ"

Bugün açık yüreklilikle rejimin IŞİD'i istismar ettiğini, Halep'e yönelik rejimin saldırılarını ABD de görüyor. Obama da, toptan bir dönüşüm olmadan IŞİD'e karşı çözüm olmayacağını, Esed'in gitmesi gerektiğini söylüyor. Daha önce, ABD 'Önce Irak' diyordu. Biz ise Irak ve Suriye birlikte ele alınmazsa, bir yerden çıkan IŞİD'in diğerine gireceğini söylüyorduk. Şimdi nüanslar daralıyor. Gelinen noktada, ilk sırada ÖSO ve ılımlı güçler hızlı bir şekilde desteklenecek. Esad ve IŞİD dışında üçüncü bir güç, alternatif olmadan, Suriye krizinden çıkılamaz. Kobani, büyük resmin görülmesini engelledi."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim