• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 16 °C

NYT'den Erdoğan'a sert eleştiri

NYT'den Erdoğan'a sert eleştiri
ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT), İpek-Koza Medya Grubu'na yapılan polis baskını ve pazar günü yapılacak seçim hakkında bir başyazı yayınladı.

NYT editöryal ekibi tarafından kaleme alınan yazıda , polis baskınında gazetecilere biber gazı kullanıldığı ve tutuklanıldığı belirtilerek, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan sert bir şekilde eleştirdi. "Erdoğan’ı eleştiren televizyon kanallarına baskın düzenlendiğini" kaydeden NYT "Erdoğan tarafından medyaya şiddetli bir darbe yapıldı. Muhalif olan gazete ofisinin etrafı sarıldı, biber gazı sıkıldı, gazeteciler tutuklandı ve gazeteler kapatıldı. Çarşamba günü polis Erdoğan’ı eleştiren son televizyon kanallarının İstanbul binasına baskın düzenledi." ifadelerine yer verdi. 

Pazar günü yapılacak erken seçimlere geniş bir şekilde yer veren gazete, seçimlerin 7 Haziran seçim sonuçlarından çok farklı olmayacağını savunarak "Bu noktada, Erdoğan’a imparatorluk cumhurbaşkanlığı hayallerini terketmesi, AK Parti’nin koalisyon hükümetini kurmasına izin vermesi tavsiyelerinde bulunulmalı.” denildi. Erdoğan’ın bu yolu kendi başına tercih etmeyeceğine vurgu yapan Amerikan gazetesi, “ABD ve Avrupa’daki müttefiklerinin onu bu yöne doğru güçlü bir şekilde itmesi gerekiyor.” ifadelerine yer verildi. 

ERDOĞAN GÜVENSİZLİK İKLİMİ KONUSUNDA DOĞRUDAN SORUMLUDUR

"Erdoğan’ın Türkiyesi, seçmenleri dinlemeli" başlıklı başyazıda, Cumhurbaşkanı "Erdoğan’ın Türkiye üzerinde oluşan güvensizlik iklimi konusunda doğrudan sorumlu olduğu" belirtildi. Yazıda, "Cumhurbaşkanı olarak siyasi kavga üzerinde birleştirici bir figür olması bekleniyor olsa da, o daha çok Anayasa’nın tekrar yazılması ve cumhurbaşkanlığı gücüne yoğunlaşarak parlamentonun beşte üç çoğunluğunu kazanmak için odaklandı. Böyle bir sonucun beklentisiyle, Ankara’da mahkemenin korumalı arazi üzerinde inşaata izin vermemesini göz ardı ederek büyük bir cumhurbaşkanlığı sarayı yaptırmıştır." denildi.

SEÇİMLER SONRASI MÜHENDİSLİK YAPTI

"Erdoğan AK Parti’sinin haziran seçimlerinde çoğunluğu kaybettiğini ve Kürt yanlısı HDP ilk defa parlementoya girdiğini" hatırlatan NYTimes, "Cumhurbaşkanı olarak koalisyon hükümetinin kurulması için yardımda bulunması gereken Erdoğan, 1 Kasım için yeni seçim çağrısında bulundu. Bu arada hükümet, yüksek sesle Kürt politikacıların, Kürt teröristler için bir paravan olduğunu söyleyerek saldırıda (tacizde) bulundu ve IŞİD’e karşı mücadelede kritik bir öneme sahip, Suriye Kürtlerini bombaladı." ifadelerini kullandı. 

2003-2014 tarihleri arasında başbakanlık yapan Erdoğan'ın, gelişmekte olan ekonomiler için model bir lider ve takdire şayan ılımlı bir İslamcı olduğunu kaydeden Amerikan gazetesi, "Erdoğan AK Parti’nin başına geçtikten sonra ekonomik iyileşme ve tanıtılan demokratik reformlar yaptı (AB’ye girme çabaları) Kürt milliyetçilerle ateşkes sağladı, askerin ihtirasını engelledi. Oysa bugün Erdoğan, son 5 ay içindeki ikinci seçim arefesinde, yıpranmış ilk seçim sonrası bir mühendislik yapması, bütün bu başarıları yavaş yavaş yok etti. Çünkü Erdoğan hiç durmadan kazanıp, gücünü birleştirmek istedi." ifadelerine yer verdi. 

NYT, "Türk askerlerin tekrar Kürt ayrılıkçılara saldırdığını" hatırlatarak "Muhalefet partilerin yürüyüş ve yayın yapma konusunda sıkıntılar yaşadı. Medya korkutularak susturuldu. IMF’ye göre 2010’da ekonomi etkileyici bir şekilde yüzde 9,2 oranında büyüdü. Şimdi ise bu yıl içinde yüzde 3 büyüme bekleniyor. Bütün bunlar Erdoğan’ın hatası değil. Suriye’deki sivil savaş Türkiye’nin içine sıçradı, mülteci dalgalarını sınıra göndererek IŞİD militanlarını Türkiye’nin kapısına koymuş oldu. 10 Ekim’deki Ankara’da, 100 kişiden fazla insanın öldüğü bir bombalı saldırı düzenlendi. Daha çok IŞİD’in işine benziyordu." değerlendirmesinde bulunuldu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim