• BIST 9079.97
  • Altın 2322.83
  • Dolar 32.3249
  • Euro 34.8612
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Nurettin Canikli: Önerge tüm iddiaları kapsayacak

Nurettin Canikli: Önerge tüm iddiaları kapsayacak
AKP Grup Başkanvekili Canikli, dört eski bakanla ilgili daha önce verdikleri soruşturma önergesini yenileyeceklerini belirterek, burada kamuoyuna yansıyan tüm iddialara yer verileceğini söyledi.

Canikli, kuliste gazetecilerin dört eski bakanla ilgili soruşma önergelerine ilişkin sorularını yanıtladı.  Canikli, Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan, AB eski Bakanı Egemen Bağış, İçişleri eski Bakanı Muammer Güler ile Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında daha önce verdikleri Soruşturma Önergesi'ni yenileyeceklerini, önerge üzerinde çalışmanın devam ettiğini, bitmesi halinde bugün vereceklerini söyledi.

Hazırlanacak yeni önergede kamuoyuna yansıyan tüm iddiaların yer alacağını dile getiren Canikli, "Bu nedenle muhalefetin de ötesine geçecek" dedi. 

Kamuoyunda AK Parti'nin verdiği Soruşturma Önergesi'nde bazı fiiller dışarıda bırakılıyormuş, üstü örtülüyormuş gibi algı oluşturulmaya çalışıldığını ifade eden Canikli,  "Bizim amacımız, gerçekten bu işin yargılanması ve hesap verebilirliği sağlamak. Muhalefetin, eksik ithamlar iddiası vardı ama böyle bir şey yok. Kamuoyuna yansıyan bütün iddiaların istisnasız hepsinin Komisyon'da soruşturulmasına ve araştırılmasına imkan sağlayacak tarzda, bu amaca vakıf olacak şekilde bunu yapıyoruz" görüşünü kaydetti.  

Soruşturma Önergesi'ni geri çektiklerini ancak yenileyeceklerini kaydeden Canikli, "Çekmede süre yeniden başlar. Biz süreyi yeniden başlatmıyoruz. CHP'ninkilerle birlikte görüşülecek. Tek komisyon kurulacak. Bizim verdiğimiz soruşturma önergesi zaten öyleydi. Soruşturma komisyonları, savcı yetkisiyle  hareket eder. Dolayısıyla sınırsız konuda iddiaya bakabilir. Bir soruşturma komisyonu da birbirleriyle ilgili olsun ya da olmasın sayısız şeye bakabilir. Önemli olan, aynı anda soruşturulmaları. Birden fazla soruşturma komisyonu kurulmasının anlamı yok" dedi.

Önergelerin tümünün  aynı gün görüşüleceğini, tarihini belirlemediklerini ancak haftaya TBMM Genel Kurulu'nda ele alınacağını anlatan Canikli,
önergelerin nasıl görüşüleceği sorusuna, "Bu teknik bir konu...Meclis Başkanlığı'nın vereceği bir karar, onu bilemiyoruz. Eğer birleştirilmezse, 5 ayrı önerge görüşülecek. Burada en önemli nokta, CHP''nin soruşturma önergelerinin tarihi dikkate alınarak birlikte görüşülecek. Çekmiyoruz; değiştiriyoruz. İkisi çok farklı. Bu çekme değildir" diye konuştu.

Canikli, neden bu yola başvurulduğu sorusuna, "Bütün fiillerin kamuoyunda herhangi bir eksik algılama, yanlış algılama oluşmasın, dört bakanımızla ilgili olarak bugüne kadar kamuoyunda  şu ya da bu şekilde basında ya da başka şekilde gündeme gelen iddiaların tamamını soruşturma kapsamına alacak şekilde hazırlanıyor bu soruşturma önergesi. Bazı vatandaşlarımızın eksik soruşturma yapılıyor gibi muhalefetin iddialarının etkisinde kaldığını gördük. Bu tespitler yapıldı. Dolayısıyla bu konuda kararlıyız; üzerine sonuna kadar gitme noktasında irademiz var. Yanlış bilgilendirmelerle eksik kalmasın, tam olsun istiyoruz" karşılığını verdi.

Öte yandan, daha önceki soruşturma önergesinin ilk imza sahibi olan AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç'in, TBMM Genel Kurulu'nda milletvekillerinden yeni önerge için imza topladığı görüldü.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim