• BIST 9524.59
  • Altın 2502.068
  • Dolar 32.5481
  • Euro 34.6336
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C

Numan Kurtulmuş: “Millet Aklıyla Devlet Aklı Bir Olmaya Başladı”

Numan Kurtulmuş: “Millet Aklıyla Devlet Aklı Bir Olmaya Başladı”
İnsan ve Medeniyet Hareketi tarafından düzenlenen "Toplumsal Değişim Sempozyumu'na katılan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Çok şükür artık...

İnsan ve Medeniyet Hareketi tarafından düzenlenen "Toplumsal Değişim Sempozyumu'na katılan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Çok şükür artık ülkemizde millet aklıyla devlet aklı bir olmaya başladı" dedi.

Toplumsal değişimin kapsamlı bir şekilde ele alınması çalışmalarına bir katkı sağlamak üzere İnsan ve Medeniyet Hareketi tarafından düzenlenen "Toplumsal Değişim Sempozyumu'na" Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş katıldı. Sempozyuma Kurtulmuş'un yanı sıra İstanbul Valisi Vasip Şahin, Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın ile davetliler katıldı.

"HİÇBİR MEDENİYET BAŞKA MEDENİYETLERİN GÖVDESİ ÜZERİNDE YÜKSELMEZ"

Sempozyumda konuşan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Üsküp'te Müslümanların, gayrimüslimlerin bütün farklı mezhep meşrepleriyle yaşadıkları o topraklarda bu gün bile günlük lisanda Türkçe olarak kullanılan "Komşu Kapıcık" diye bir tabir vardır. O topraklarda yaşayan farklı mezheplerde ki insanlar birbirlerinin bahçeye koydukları küçük kapıcıkları tıklatarak içeriye giriyorlar. Farklı inançlara sahipler ama aynı coğrafyayı paylaşıyor olmanın birbirlerine emniyet içerisinde kapılarını açabiliyor olmanın iyi niyetini gösteriyorlar. Değerli kardeşlerim, bu büyük medeniyet uzunca bir süredir başka medeniyetlerin kültürel istilası altındır. Zorla zoraki bir modernleşmeyle değerlerimizin uzaklaştırılmaya çalışıldığı, bunların değiştirilerek başka bir medeniyet değerleriyle bu ülkenin yeniden büyük bir ülke haline geleceğine inanan görüşler ortaya koyuldu. Görüldü ki her ağaç kendi gölgesi üzerinde yükselir. Hiçbir milletin, hiçbir medeniyetin başkasının gövdesi üzerinde yükselmesi mümkün değildir. Bunu söylerken asla şunu kastetmiyorum. Medeniyetler birbirleriyle etkileşim içerisinde değildir demiyorum. Tam tersine bizde tarih boyunca başka medeniyetlerin etkileşimi altındayız. Bizim büyük medeniyetimizin çıkış dönemlerinde de başka medeniyetler bizim etkimiz altında kaldılar. Tabi ki başka medeniyetin etkilerini göreceğiz, ama hiçbir medeniyet başka medeniyetlerin gövdesi üzerinde yükselmez" dedi.

"DÜNYADA YENİ BİR MEDENİYET İHTİYAÇ VAR"

Dünyanın yeni bir medeniyete ve değerlere ihtiyacının olduğunu ifade eden Kurtulmuş, "Uzunca bir süre devam eden büyük bir dağınıklıktan sonra, İslam toplumlarının içe kapanması süreci ve İslam medeniyetinin hız kesme ve geriye gitme sürecini bu tarihsel süreç içerisinde görebilirsiniz. Şimdi dünyada yeni bir sese ihtiyaç var. Dünyada yeni bir medeniyete ihtiyaç var. Yeniden adaleti, yeniden hakkaniyeti yeniden insanlığı, insafı, barışı kendi temel paradigmasının vazgeçilmez unsurları olarak gören ve bunların üzerinde dünyayı yeniden tanımlayan, irfan medeniyetinin bizlere öğretmiş olduğu bu birikimleri dünyanın postmodern diliyle yeniden insanlığa takdim eden bir anlayışa ihtiyacımız var. Bu çerçevede ben günümüzde yaşadığımız bu karmaşanın aksine ümidi olanlardanım. Birinci koşumuz, Hz. Resul ve sonrasında ki Raşid halifeler dönemiydi. İkinci koşumuz, Osmanlı ve Selçuklu'nun yaşadığı süreci anlatır. Üçüncü büyük koşuda inşallah Türkiye'nin merkezinden dünyaya yayılacak olan yeni bir medeniye hamlesidir, yeni bir çıkıştır, yeni bir güçlü yürüyüştür" diye konuştu.

"BİRİLERİ BİZİM YENİDEN SÖZ SÖYLEME BECERİSİ ELDE ETMESİNİ İSTEMİYOR"

Türkiye olarak büyük bir geleneğe sahibiz diyen Kurtulmuş, "Az önce konuşma yapan Mahmut Hoca çok güzel bir örnekle başladı. Dedi ki; "Kartallar uçarak gider, yılanlar sürünerek" evet biz bu memlekette çok süründük doğru, İslam coğrafyasında çok süründük, birileri hala istiyor ki sürünelim. Birileri hala günlük işlerde oynaşta olmamızı istiyor. Birileri hala bu büyük medeniyetin, hele de dünyanın irfandan yoksun olduğu bir zamanda yeniden söz söyleme becerisi elde etmesin istiyor. Onun için İslam dünyasının üzerinde birçok anlamda oyunların oynandığını biliyorsunuz. Biz başkaları bizim üzerimizde şunları yapıyorlar diyecek ağlama makamı değiliz. Başkaları ne yaparsa yapsın, bize hem tarih, hem millet hem de öte dünyada Allah soracak ki siz ne yapıyordunuz. Bizim geçmiş dönemlere kıyasladığımız zaman daha büyük imkânlarımız var" şeklinde konuştu.

"BU TOPRAKLARDA MİLLET AKLIYLA DEVLET AKLI BÜTÜNLEŞMEYE BAŞLADI"

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Çok şükür artık bu topraklarda millet aklıyla devlet aklı bütünleşmeye başladı. Henüz tam manasıyla bütünleşti demiyorum, bütünleşmeye başladı. Devletin inşallah milletin derununda olan bu geleneklerin parıltılarıyla mücehhez hale gelmesi zaman içerisinde inşallah gerçekleşiyor. Okullarımız, imkanlarımız, dünya ile mücadele edebilecek teknik kapasitemiz bunlar her gün gelişiyor. Çocuklarımızın, gençlerimizin ufukları her gün gelişiyor. İşte bütün bunları büyük medeniyetimiz potasında eritecek ve inşallah yeniden 21. Yüzyılın dünyasında en güçlü sözü en güçle eylemi ortaya koyacağız" ifadelerini kullandı.

Numan Kurtulmuş: “Millet Aklıyla Devlet Aklı Bir Olmaya Başladı”

Numan Kurtulmuş: “Millet Aklıyla Devlet Aklı Bir Olmaya Başladı”

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim