• BIST 8727.4
  • Altın 2237.619
  • Dolar 32.3325
  • Euro 35.1174
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C
  • İzmir 13 °C

Nükseden sakatlıklarda sağlık ekibinin önemi

Nükseden sakatlıklarda sağlık ekibinin önemi
Türkiye Spor Yaralanmaları, Artroskopi ve Diz Cerrahisi Derneği Başkanı Prof.

Türkiye Spor Yaralanmaları, Artroskopi ve Diz Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Alpay Merter Özenci, halı saha yaralanmalarında en çok diz dönmesi ile karşılaştıklarını belirterek, bu noktada halı saha çiminin yüksekliği ve uygun ayakkabı kullanımının önemli olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Özenci nükseden sakatlıklarda ise sağlık ekibinin önemine vurgu yaptı.

Prof. Dr. Alpay Merter Özenci, halı saha yaralanmaları ve profosyenel futbol kulüplerinde meydana gelen sakatlıklarla ilgili bilgiler verdi. Aynı zamanda Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Ortopedi ve Travmatoloji Bölüm Başkanı da olan Prof. Dr. Alpay Merter Özenci, halı sahada en fazla diz yaralanmalarının görüldüğüne dikkat çekti.

Halı sahadaki yaralanmaların en başında gelen nedenin zeminin sentetik çimden olması olduğunu belirten Prof. Dr. Özenci, "Orijinal doğal sahalardaki çimler futbolcu koşarken, dönüş yaparken çimler kopuyor. Bu kopma nedeniyle dizde dönme meydana gelmiyor. Fakat halı sahadaki sentetik çimler ayak yerdeyken sporcu döndüğü zaman ayağı yerden bırakmıyor. Sentetik çim kopmadığı için ayak yerde sabitken gövde döndüğü esnada dizi dönmüş oluyor" ifadelerini kaydetti.

"Diz dönmesi-ön çapraz bağ yaralanması"

Halı sahadaki diz dönmelerinin zaman zaman önemsenmediğine dikkat çeken Prof. Dr. Merter Özenci, "Futbolcu bu dönme sonrasında bazen spora devam edebiliyor bazen de kenarda dinleniyor. Birkaç saat içinde diz ileri seviyede şişiyor. Buz koyma ve dinlenmeden sonra kişi normal hayatına devam ediyor. Ama fark edilmeyen bir şey oluyor. Bu tip yaralanmalarda en sık karşımıza çıka ön çapraz bağ yaralanmasıdır. Diz dönmesi ve diz şişliğiyle ilgili bir hasta gördüğümüzde aklımıza ilk gelen ön çapraz bağ yaralanması oluyor" dedi.

"Uygun ayakkabı"

Sentetik halı sahaların kalitesinin de önemli olduğunu dile getiren Prof. Dr. Özenci, "Yaralanmaların önüne geçmek için halı sahanın zemini ve kullanılan ayakkabı önemli. Ayakkabı zemine takılırsa diz dönmesi oluyor. Halı sahalardaki sentetik çiminde belirli standartlarda yüksekliği olmalıdır. Halı saha için üretilen ayakkabılar kullanılmalıdır. Ayakkabı ve çimin kalitesi burada önemli" ifadelerine yer verdi.

"Zamanında ve uygun tedavi"

Hangi branş olursa olsun iyi bir sağlık ekibine sahip olan takımlarda sezon için sakatlanan oyuncu sayısının az olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özenci, "Sakatlık olsa da sporcu yeterli tedaviyle kısa sürede spora dönebiliyor. Yani spor kulüplerinin bünyesinde barındırdığı hekimler, fizyoterapistler, masörler spor hekimleri ekibi profosyonel ekip şeklinde olmalıdır. Zamanında yeterli tedavi edilen sporcular spora zamanında dönüyor. Sakatlıkları tamamen geçiyor" dedi.

"Ekibin önemi"

Prof. Dr. Özenci nükseden sakatlıklar hakkında şu bilgileri paylaştı:

"Sakatlıkların nüksetmesin birkaç nedeni olabilir. İlk başta doğru teşhis konulamamış olabilir. Bu sakatlığın sebebi başta anlaşılamamış olabilir, uygun tedavi verilememiş olabilir. İkincisi, sakatlık tedavi edildikten sonra gereken istirahat süresinin tamamlanması gerekir. Bu süre tamamlanmadan tekrar sporcu müsabakaya dönerse sakatlığı nüksedebiliyor. İyi ve uyumlu bir sağlık ekibine sahip olan kulüpler sezon içinde daha az sporcularını kaybediyorlar."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim