• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 17 °C

Nükleer müzakerelerde uzlaşma

Nükleer müzakerelerde uzlaşma
İran ile P5+1 ülkeleri arasındaki nükleer müzakerelerde, ana konularda uzlaşma sağlandı. Buna göre, İran'ın nükleer programı kısıtlanacak, gerekli şartlar yerine getirildiği takdirde Tahran'a uygulanan ambargolar kaldırılacak. Nihai anlaşma ise, taraflar

İran ile P5+1 ülkeleri arasındaki nükleer müzakerelerde, ana konularda uzlaşma sağlandı. Buna göre, İran'ın nükleer programı kısıtlanacak, gerekli şartlar yerine getirildiği takdirde Tahran'a uygulanan ambargolar kaldırılacak. Nihai anlaşma ise, taraflar üç ay boyunca şartları uyması durumunda imzalanacak. ABD Başkanı Obama, uzlaşmayı "tarihi" olarak nitelendirdi. İran'da halk, sokaklara çıkarak uzlaşmayı kutladı. İsrail ise anlaşmayı kınadı.

İran ile P5+1 ülkeleri arasında sürdürülen nükleer müzakerelerden uzlaşma çıktı. Taraflar 30 Haziran'a kadar kapsamlı ve nihai anlaşma yapılabilmesi için ana konularda uzlaşma sağladı.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ortak basın toplantısı düzenleyerek, uzlaşmaya ilişkin bilgi verdi.

Buna göre İran'ın uranyum zenginleştirme kapasitesi ve nükleer stoğu belirli bir süre kısıtlanacak ve Natan dışında başka bir uranyum zenginleştirme tesisi olmayacak. İran'ın santrifüj araştırma ve geliştirme çalışmaları ortak anlaşma çerçevesinde belirli bir takvimde gerçekleştirilecek. Fordo nükleer tesisi fizik ve teknoloji merkezine dönüştürülecek.

İran'ın mevcut zenginleştirilmiş uranyum stoğunun üçte ikisi imha edilecek ya da ülke dışına çıkarılacak. Gerekli şartlar yerine getirildiği takdirde Tahran'a "Avrupa Birliği ve ABD'nin uyguladığı ekonomik ve mali yaptırımlar" kaldırılacak.

Üç ay içerisinde tarafların şartlara uyması halinde nihai anlaşma imzalanacak. İran'ın nükleer programı 10 yıl boyunca gözetim altında olacak.

ABD Başkanı Barack Obama da uzlaşmayı "tarihi"olarak nitelendirdi. Anlaşmanın İran'ın nükleer silah geliştirme yollarını kapattığını belirten Obama, Tahran'ın geri adım atması halinde yaptırımların geri geleceğini söyledi.

Anlaşmanın kalıcı bir hale gelmesi durumunda dünyanın daha güvenli bir yer haline geleceğini belirten Obama, İran konusunda görüş ayrılığı yaşadığı İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüşeceğini de söyledi.

İran'da halk sokaklara çıkarak anlaşmayı kutlarken, İsrail'den tepki geldi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, anlaşamayı kınadı ve ABD Başkanı Barack Obama'ya bu anlaşmanın İsrail'in varlığını tehdit ettiğini söyleyeceğini kaydetti.

İstihbarat Bakanı Yuval Steinitz ise, "İran'ın nükleer silah edinmesi tehlikesine karşı, askeri harekat da dahil tüm seçenekleri masada tuttuklarını" açıkladı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim