• BIST 9135.11
  • Altın 2324.136
  • Dolar 32.3652
  • Euro 34.9554
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

'Nuh'un Gemisi'ne 1,5 milyon tür yüklendi

'Nuh'un Gemisi'ne 1,5 milyon tür yüklendi
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce hazırlanan "Nuh'un Gemisi Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Veri Tabanı"nda 1 milyon 434 bin 234 tür kayıt altına alındı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğünce hazırlanan "Nuh'un Gemisi Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Veri Tabanı"na 1 milyon 434 bin 234 tür yüklendi.

DKMP Genel Müdürlüğü yetkilerinden alınan bilgiye göre, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun talimatıyla yürütülen "Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi" (UBENİS) kapsamındaki çalışmalarla Türkiye'nin zengin biyolojik çeşitliliği ortaya konuluyor.

UBENİS Projesi'nde geçen yıl Bolu, İstanbul, Kırşehir, Erzincan, Amasya, Gaziantep, Aksaray, Çankırı, Kütahya, Hatay, Kastamonu, Karaman, Kocaeli, Bayburt, Zonguldak, Eskişehir, Niğde, Balıkesir Bartın, Antalya, Kırıkkale illerinin biyolojik zenginliği kayıt altına alındı.

Projeye başlanıldığı günden beri 54 ilin biyolojik çeşitlilik envanteri kayıtlara geçti. Bu kapsamda Türkiye'nin mevcut biyolojik çeşitliliği, hem konumsal hem de literatür olarak tespit ediliyor. Elde edilen veriler tabiat koruma politika ve programlarının oluşturulmasına ışık tutuyor.

DKMP Genel Müdürlüğü, gelecek yılın sonuna kadar tüm illerdeki çalışmaları tamamlayarak, öz kaynaklar ve yerli uzmanlarla Türkiye'nin Biyolojik Çeşitlilik Haritası'nı çıkarmayı hedefliyor.

Türkiye'nin bütün illerinden gelen biyolojik çeşitlilik verileri, "Nuh'un Gemisi Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Veri Tabanı"nda depolanıyor.

Böylece Türkiye'nin biyolojik çeşitlilik verileri, bu veri tabanı aracılığıyla tablo, grafik ve harita bazında sorgulanabiliyor, biyolojik çeşitliliğin korunması ve sürdürülebilirliği adına meydana gelecek değişimler izlenebiliyor.

Proje öncesi veri tabanında 518 bin 642 veri bulunuyordu. Projede kapsamında 54 ilde tamamlanan çalışmalarla veri tabanındaki veri sayısı 2 katını aşarak, bugün itibarıyla 1 milyon 434 bin 234'e ulaştı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim