• BIST 9079.97
  • Altın 2322.611
  • Dolar 32.345
  • Euro 34.8965
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Nuhoğlu: Avrupa'ya ihracat engelleniyor

Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı (UND) Çetin Nuhoğlu, özelikle Avrupa ülkelerine mal taşırken bazı engellemelerle karşılaştıklarını belirtti.

Nuhoğlu, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Mersin Şubesi tarafından düzenlenen "Lojistik Sektör Zirvesi" için geldiği Mersin'de, lojistik sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Taşımacılığın sorunlarının çözümü için izlenmesi gereken bazı yollar olduğunu ifade eden Nuhoğlu, "10. Kalkınma Planı'nda bütün bu yollar tanımlandı. Plan, 'Tüm sektörlerin ve ülkelerin büyümesi için en önemli kriter lojistik sektörüdür' diyor. Tarihinde ilk defa bir Kalkınma Planı'nda lojistik sektörü ön plana çıkartıldı" diye konuştu.

Türkiye'den özelikle Avrupa ülkelerine mal taşınırken bazı engellemelerle karşılaştıklarını anlatan Nuhoğlu, Türk malının Avrupa'ya taşınmasını engellemeye yönelik girişimlerde bulunulduğunu öne sürdü.

En çok Romanya, Bulgaristan, Macaristan ve Avusturya'da engellemelerle karşılaştıklarına işaret eden Nuhoğlu, şöyle konuştu:

"Bu konuda bir bütün olarak yapılacak çalışmanın sonucunda eminim ki taşımaların önündeki engeller kalkacaktır. 2013 yılında lojistik sektöründeki büyüme devam etti ama 2014 yılında özellikle ihracata dayalı büyüme hedefi olan bir Türkiye'nin taşımacılık alanındaki engellerinin kaldırılması lazım. Taşımacılığın önüne konulan bu engeller, Avrupa'ya yaklaşık 6 milyar dolar ihracatımızı engelliyor. 2014 yılını 'Taşımaya engel koyanlarla mücadele' yılı olarak adlandırıyorum. 2014 yılında hem özel sektör hem sivil toplum kuruluşları hem de kamuyla yapacağımız tek şey, bizden çalınmış ve engellenmiş olan 6 milyar dolarlık ihracatımızı kazanmak olacak."

Avrupa'daki engellemelerin genel olarak "tarife dışı" yapıldığını savunan Nuhoğlu, şöyle devam etti:

"Eğer  Dünya Ticaret Örgütü'ne üye iki ülke birbirinin üzerinden mal hareketi yapacaksa ülkeler birbirlerinin üzerindeki mal geçişini engelleyemez. Yani ben Almanya'ya mal götürüyorsam Avusturya'nın benim bu transit geçişimi engellememesi lazım ama Avusturya bugün bizi engelliyor. Avusturya, Türkiye'den Avrupa'ya mal satmamızı engelleyen son kale. İlki ise Bulgaristan ve Romanya'dır. Romanya, Bulgaristan, Macaristan ve Avusturya, Türk mallarının Avrupa'ya ihracatını engelliyor."

Nuhoğlu, bu sorunla sanayicilerin, ihracatçıların ve lojistik sektörünün hep birlikte mücadele etmesini gerektiğini sözlerine ekledi.

www.istanbulhaber.com

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim