• BIST 9079.97
  • Altın 2322.804
  • Dolar 32.3596
  • Euro 34.9247
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Nüfusumuz yaşlılardan oluşacak!

Nüfusumuz yaşlılardan oluşacak!
Yaşam standartlarının yükselmesi ve doğurganlığın azalması ile birlikte dünya nüfusunun hızla yaşlanmaya başladığına dikkat çekildi.

Dr. Aytekin Kemik, 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler'in, yaşlıların sorunlarına yardımcı olmak, gönüllerini hoşnut etmek amacıyla 1 Ekim tarihini, 'Dünya Yaşlılar Günü' olarak ilan ettiğini belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü'nün, 65 yaş ve üzeri bireyleri 'yaşlı' olarak tanımladığına işaret eden Kemik, 'Yaşam standartlarının yükselmesi ve doğurganlığın azalması ile birlikte dünya nüfusu hızla yaşlanmaya başlamıştır.

Dünya Sağlık Örgütü dünyada yaşlı nüfus (65 yaş ve üzeri) oranını yüzde 10 olarak verirken, bu oranın 2050 yılında yüzde 16'nın üzerine çıkması beklenmektedir. Ülkemizde de yaşlı nüfus, diğer yaş gruplarındaki nüfusa göre daha yüksek bir hızla artış göstermektedir. Türkiye İstatistik Kurumu 2012 yılı verilerine göre, 65 yaş ve üzeri nüfus oranı yüzde 7,5'tir. Bu oranın 2023 yılında yüzde 10,2'ye, 2050 yılında yüzde 20,8'e yükseleceği tahmin edilmektedir' dedi.
Yaşlılığın, normal bir süreç olup, bireylerin fizyolojik ve ruhsal güçlerini geri dönüşümsüz olarak yavaş yavaş kaybetme durumu olarak tanımlanabileceğini dile getiren Kemik, her yaşta olduğu gibi bu yaş grubunda da yeterli ve dengeli beslenmenin sağlığın korunması ve sürdürülmesi için çok önemli olduğunun altını çizdi.

Türkiye'de 65 yaş ve üzeri yaşlı nüfusun önemli bir bölümünün, yetersiz ve dengesiz beslenmeden kaynaklanan hastalıkların etkisi altında yaşadığını kaydeden Dr. Kemik, 'Bunları şişmanlık, diyabet, kalp-damar hastalıkları, osteoporoz, felç, iskelet ve kas sistemi ve benzeri hastalıklar olarak sıralayabiliriz. Bir gün yaşlı olacağımızı ve yaşlanınca hangi durumda olacağımızı düşünerek yaşamalıyız.

Çevremizdeki yaşlılara sırtımızı dönmemeli, onlara saygı, sevgi ve bakımlarında kusur etmemeliyiz. Onların yaşam tecrübelerinden yararlanmalı, düşüncelerine önem vermeli, önemli olduklarını onlara hissettirmeliyiz. Mersin Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak tüm yaşlılarımızın 'Dünya Yaşlılar Günü'nü kutlar, sağlıklı, mutlu ve uzun ömürler dileriz' ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim