• BIST 9555.3
  • Altın 2485.93
  • Dolar 32.5279
  • Euro 34.8645
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C

Nokta dergisi operasyonuna ÇGD'den kınama

Nokta dergisi operasyonuna ÇGD'den kınama
'Kimse eleştirilmez değildir!'

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), "Asker cenazeleriyle selfie çekilen Tayyip Erdoğan" konulu bir kurgu fotoğrafla çıkan Nokta dergisine yapılan operasyonu kınadı. 

ÇGD Yönetim Kurulu imzasıyla yapılan açıklamada, "Hiç kimse eleştirilmez ve dokunulmaz değildir. Basın, iktidarları ne kadar eleştirirse o kadar görevini yapmış demektir" denildi. 

ÇGD'nin açıklamasında şu cümlelere yer verildi: 

"Tek kişinin kişisel iktidarı için süre gelen baskı ve şiddet politikalarının basın yayın alanındaki son örneğine Nokta Dergisi’ne baskınla şahit olduk. Nokta Dergisi’nin İstanbul’daki merkezi dün gece saatlerinde polis tarafından basıldı. Haftalık yayın yapan Nokta Dergisi’nin bu sayısının kapağında işlenen konu ve kapağa taşınan fotoğraf nedeniyle basıldığı öğrenildi. Dergi’nin bu haftaki sayısında, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın iktidarını korumak için Türkiye’yi adeta iç savaşa götürme yönündeki politikalarını eleştiren ve Erdoğan’ı çatışmalarda ölen asker cenazelerinin önünde selfie çektirirken gösteren Nokta Dergisi’nin, kapağıyla 'hakaret' suçu işlediği iddiasıyla harekete geçildiği kaydedildi.

Öncelikle şu çok iyi bilinmelidir ki hiç kimse eleştirilmez ve dokunulmaz değildir. Hele ki gazeteciler gözünde bu şart bir kural değil yaşamsal bir zorunluluktur. Basın, iktidarları ne kadar eleştirirse o kadar görevini yapmış demektir. Burada tek kriter ‘hakaret etmemektir’ ki bunun sınırları da hem Türkiye yargı sisteminde hem de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarında oldukça geniş şekilde yorumlanmaktadır. İfade özgürlüğü, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. maddesinin sınırları içinde, sadece lehte olduğu kabul edilen veya zararsız veya ilgilenmeye değmez görülen ‘haber’ ve ‘düşünceler’ için değil, ama aleyhte olan, şok eden ve rahatsız eden haber ve düşünceler için de uygulanır. Bunlar çoğunluğun, hoşgörünün ve açık fikirliliğin gerekleridir, bunlar olmaksızın demokratik toplum olmaz.

Bu baskını yapanları ve anlayışlarını kınarken, Nokta Dergisi’nde çalışan arkadaşlarımıza, yanlarında olduğumuzu bildiriyoruz."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim