• BIST 9079.97
  • Altın 2323.714
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.949
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

Nogay Türkleri’nden YTB’ Ye Ziyaret

Nogay Türkleri’nden YTB’ Ye Ziyaret
Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Hollanda'da yaşayan Nogay Türkleri'nin çocuklarını Türkiye'ye getirdi.

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Hollanda'da yaşayan Nogay Türkleri'nin çocuklarını Türkiye'ye getirdi. 10 günlük program için Ankara'ya gelen 30 genç, YTB'yi ziyaret etti. Dombra isimli şarkısıyla dünyanın tanıdığı isim haline gelen Arslanbek Sultanbekov da gençlerle birlikte YTB Başkanı Kudret Bülbül ile bir araya geldi.

Hollanda Nogay Vakfı Başkanı Orhan Demirci eşliğinde YTB'ye gelen gençler YTB Başkanı Kudret Bülbül ile tek tek tanışma fırsatı buldu. Ziyarete gelen gençlerin güçlü bir Türkçe'ye sahip olmasından duyduğu memnuniyeti ifade eden Bülbül daha önce "Gençlik Köprüleri" kapsamında yaklaşık 5 bin gencin Türkiye'ye geldiğini söyleyerek, "Avrupa ve diğer bölgelerden gelen gençler arasında Türkçeleri en iyi olan ekiple karşı karşıyayız" dedi. Gençlerin Türkçe'ye hakim olmalarının son derece önemli olduğunu ifade eden Bülbül, "Dil esas itibariyle kimliktir, aidiyettir, kişiliktir. Hayatla irtibat dil ile kurulur. Dili kaybedince pek çok şeyi de kaybetmiş oluyoruz" diye konuştu.

'HER TÜRLÜ DESTEĞE HAZIRIZ'

Türkçe'nin geçmişinde hüzünlü bir tarih olduğunu hatırlatan Bülbül, yakın tarihte Rus zulmüne maruz kalan Ahıska, Tatar, Çerkeslere yapılanlara dikkat çekti. "Biz bu coğrafyayla ilişkilerimizi güçlendirme adına yoğun çalışmalar yapıyoruz" ifadelerini kullanan Bülbül, YTB'nin soydaş ve akraba topluluklara yönelik yaptığı yoğun çalışmalarını anlattı. YTB olarak yurtdışında yaşayan vatandaşlar ile soydaş ve akrabaların güçlü olmasını amaçladıklarını kaydeden Bülbül, "Sizin orada güçlü olmanızdan biz büyük bir manevi haz, manevi güç ve mutluluk duyarız. Bu anlamda Hollanda'da yapacağınız çalışmalar konusunda bizlere düşen bir şey olursa biz her türlü desteği sağlamaya hazırız" dedi.

Ziyarette konuşan Hollanda Nogay Vakfı Başkanı Orhan Demirci ise projenin Hollanda'da yaşayan Nogay Türklerini birleştirdiğinin altını çizerek, "Bu proje bizi gerçekten kendimize getirdi. Daha önce kendi imkânlarımızla çeşitli projeler yaptık ama ileriye taşıyamadık. YTB'nin de desteğiyle önümüzdeki dönemde Hollanda'da ses getirecek bir Türk Dünyası organizasyonu yapmayı istiyoruz" şeklinde konuştu.Demirci, gerçekleştirilen projenin beklentilerin üstünde olduğunu söyleyerek, bu tür projelerin devam etmesi gerektiğini belirtti.

'PROJELERİNİZİ ALLAH KABUL ETSİN'

Ziyaretin konuğu olan sanatçı Arslanbek Sultanbekov ise Hollanda'dan gelen soydaşlarını görmenin sevincini yaşadığını söyledi.YTB'ye teşekkür eden Sultanbekov, "Yaptığınız projeleri Allah daim ve başarılı kılsın. Allah kabul etsin" dedi. Programın ardından Vakıf Başkanı Demirci, YTB Başkanı Bülbül'ü Nogay Türk kültürünü yansıtan hediyeler takdim etti.

10 gün sürecek proje boyunca gençlere Türk Dili, Türk Tarihi ve Türk Dünyası edip ve şairleri tanıtılacak. Gençler, Türkiye ile kültürel bağlarının kurulması, tarihi ve kültürel bilgilerinin yükseltilmesi, konuşma pratiklerinin artırılması gibi alanlarda eğitim programlarına tabii tutulacaklar. Gençler, Ankara'nın yanı sıra Konya'yı ziyaret ederek, Konya'nın bazı köylerinde bulunan Nogay Türkleri ile buluşacaklar.

Nogay Türkleri’nden YTB’ Ye Ziyaret

Nogay Türkleri’nden YTB’ Ye Ziyaret

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim