• BIST 9079.97
  • Altın 2324.233
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.9392
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C

Nobel Ödüllü Aziz Sancar’ın Kız Çocuklarının Eğitimine Destek Projesi Bülent Ecevit Üniversitesi’nde Başlıyor

Nobel Ödüllü Aziz Sancar’ın Kız Çocuklarının Eğitimine Destek Projesi Bülent Ecevit Üniversitesi’nde Başlıyor
2015 yılı Nobel Kimya Ödülü'nün sahibi Profesör Aziz Sancar, ilköğretim 6. sınıf öğrencisi kızların bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik dalında...

2015 yılı Nobel Kimya Ödülü'nün sahibi Profesör Aziz Sancar, ilköğretim 6. sınıf öğrencisi kızların bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik dalında daha başarılı olması için Kız Çocukları İçin STEM Kampları projesini başlattı. Projenin ilk etabı Bülent Ecevit Üniversitesi'nde yapılacak.

2015 yılında Nobel Kimya Ödülü'nün sahibi olan bilim insanı Aziz Sancar, Harriet Fullbright Institute işbirliği ile Türkiye'nin 7 ilinden 700 ilköğretim 6. sınıf kız öğrencilerinin dâhil olacağı bir eğitim projesi başlattı.

STEM (FeTeMM; Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) kampları projesiyle, 6. sınıf kız öğrencilerinin Türkiye'nin farklı illerindeki üniversitelerde gerçekleşecek ve Mayıs ayında sona erecek olan 2'şer günlük programlarda eğitilmesi, fen ve matematiksel yeteneklerinin geliştirilmesi hedefleniyor.

STEM eğitiminin temelinde, kız öğrencilerin gelecekteki çevreye ve sürdürülebilir kalkınmaya hizmet eden bilim ve teknolojileri oluşturmaya katkı vermesini sağlamanın yanı sıra kız çocuklarına özgüven kazandırarak onlarının iş olanaklarını artmasına yardımcı olmak yer alıyor. STEM eğitim kamplarıyla birlikte, kız çocuklarının eğitimine yönelik toplumsal algıları olumlu yönde desteklenmiş olacak ve bu sayede ülkede yaratılacak olumlu değişimlerin temeli atılacak.

STEM Projesi kapsamında Bülent Ecevit Üniversitesi ev sahipliğinde iki gün sürecek olan programın ilk günü olan 8 Nisan Cuma günü "Kız Çocuklarının Eğitimi için STEM'in Önemi ve Sürdürülebilir Kalkınmaya Etkileri" konulu bir panel gerçekleştirilecek. 9 Nisan Cumartesi günü ise internet üzerinden kayıt yaptıran ilk 100 öğrencinin katılımıyla program eğitmenlereşliğinde uygulanacak programda önce öğrencilerden bir projenin grup içinde yapılması istenecek. Öğrencilerin yaptıkları projeyi sunmalarının ardından kura ile ödüllendirme yapılacak. Kura sonucu 10 öğrenci TÜBİTAK Teknoloji Kamplarına katılacak, 10 öğrenciye tablet verilecek ve bir öğrenci Güney Kore, bir öğrenci de Silikon Vadisinin de içinde olduğu bilim-teknoloji merkezlerini görmek üzere ABD'deki yaz kamplarına götürülecek.

Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer yapılacak projeyle ilgili yaptığı açıklamada: "Bireyin sahip olduğu bütün hakların bilinmesi gerçekleştirilmesi ve korunmasında eğitim hakkı anahtar konumdadır. Ülkemizde özellikle kız çocuklarının eğitimi hem bu bağlamda hem de ülke kalkınması açısından daha fazla önem arz etmektedir. Çünkü eğitimli bir kadın hem ekonomik özgürlüğünü elde etmiş bir birey olarak kendi ekonomik ve sosyal gelişimini sağlamış olacak, hem de çocuklarının eğitim ve sağlığı konularında daha duyarlı ve bilinçli hareket ederek pozitif dışsallık yaratmış olacaktır. Biz Üniversite olarak kız çocuklarının eğitimi ve kadına yönelik araştırmalar konusunda pek çok çalışma yürütüyoruz. Bu çalışmalardan birisi de yakın zamanda kurduğumuz Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezidir. Merkezde, kadınlarımıza yönelik çeşitli seminerler, atölye çalışmaları yapılmaktadır. Yine Medeniyet Araştırmaları ve Değerler Eğitimi Uygulama Araştırma Merkezi (MEDEM) tarafından düzenlen çeşitli kurslar, toplantılarla kadınlarımızın ve kız çocuklarımızın bilinçlenmesine, sosyalleşmesine katkıda bulunuyoruz. 2014-2015 bahar dönemi etkinliklerimizin temasını "Kadına Yönelik Çalışmalar" olarak belirlemiştik. Prof. Dr. Aziz Sancar'ın başlattığı Kız Çocukları İçin STEM Kampları projesinin ilk programının Üniversitemizde yapılması çok önemli. Böyle önemli bir konu üzerinde yapılacak olan bir çalışmaya ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz." dedi.

Prof. Dr. Aziz Sancar Kız Çocukları İçin STEM Kampları Projesi'ne www.gisproject.com adresine kayıt olan ilk 100 6. Sınıf kız öğrencisi katılım hakkı kazanacak. Prof. Dr. Aziz Sancar Kız Çocukları İçin STEM Kampları Tarihleri ise; Zonguldak: 8-9 Nisan 2016, Mersin: 15-16 Nisan 2016, Şanlıurfa: 22-23 Nisan 2016, Ardahan: 29-30 Nisan 2016, Uşak: 6-7 Mayıs 2016, Ankara: 13-14 Mayıs 2016, İstanbul: 20-21 Mayıs 2016, Şanlıurfa'da gerçekleşecek kampa Suriyeli mülteci kız çocukları, Türk kız çocuklarıyla birlikte katılımda bulunacak.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim