• BIST 9456.73
  • Altın 2494.268
  • Dolar 32.5942
  • Euro 34.7914
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 22 °C

Nilüfer Belediyesi’nden Mübadele Evi

Nilüfer Belediyesi’nden Mübadele Evi
Nilüfer Belediyesi'nin Bursa Lozan Mübadilleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği ile birlikte oluşturduğu Mübadele Evi törenle açıldı.

Nilüfer Belediyesi'nin Bursa Lozan Mübadilleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği ile birlikte oluşturduğu Mübadele Evi törenle açıldı. Açılış törenine Yunanistan'dan gelen mübadil torunları da katıldı.

Yakın dönemin acı hatıralarla dolu en büyük nüfus hareketlerinden olan Türk-Yunan mübadelesinin 93. yılında, Nilüfer Belediyesi Görükle'de Mübadele Evi açtı. İnsanlık tarihi kadar eski olan zorunlu göçlere bir selam duruşu anlamına gelen Nilüfer Belediyesi Mübadele Evi'nde, mübadillerin sırtına vurup getirdiği, dokunduğu, tarlalarında ve evlerinde kullandığı eşyalar, mübadeleye dair belgeler ve etnografik objelerin yanı sıra hatıralar da yer alıyor. Nilüfer Belediyesi'nin Bursa Lozan Mübadilleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği ile birlikte oluşturduğu Mübadele Evi'nin açılışına suyun iki yakasından mübadil torunları katıldı. Törene Yunanistan'dan mübadil torunları, Nilüfer Belediyesi'nin Yunanistan'daki kardeş şehri Serez'den, Selanik Kalamaria Belediyesi'nden ve derneklerden toplam 46 davetli katıldı. Davullar zurnalar eşliğinde hem Türkiye'den hem de Yunanistan'dan ezgilerin yankılandığı açılışta CHP Milletvekili Muharrem İnce'nin de aralarında yer aldığı davetliler halay çekti.

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, kendisinin de bir mübadil torunu olduğunu belirterek, "Onun için mübadelenin ne olduğunu çok iyi biliyorum. "Nilüfer Belediyesi Mübadele Evi, mübadelenin tarihi arka planını "Görükle Köyü" penceresinden aralıyor. Mübadele Evi için Türkiye ve Yunanistan arşivlerinde titiz araştırmalar yürütüldü. Bu araştırmaların sonucunda, mübadeleyi bizzat yaşayanların anlattıklarını da içeren, hem bir kitap hazırlandı, hem de Mübadele Evi, kapılarını açar duruma getirildi. Ben tarihine sahip çıkan bu şehrin yerel yöneticisi olarak, araştırmacılarımız Yrd. Doç. Dr. Şahin Kılıç'a, Eirini Kalogeropoulou ve Proje koordinatörü Onur Ulutaş'a, Mübadele Evi'nin oluşmasında büyük katkıları olan Bursa Lozan Mübadilleri Derneği'ne, başta Bayram Akıncı olmak üzere, bir çok Görükleli mübadile, Görükle Kadın Derneği'ne çok teşekkür ediyorum. Onların çok değerli çabaları sayesinde Nilüfer Belediyesi Mübadele Evi'ne sahip olduk."

Başkan Bozbey, Mübadele Evi'nin ve onun ruhunu yansıtan kitabın, mübadele gerçeğine dikkat çekeceğine inandığını belirterek sözlerini tamamladı.

Bursa Lozan Mübadilleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ali Korkut da göçün büyük acılar ve travmalara yol açtığını belirterek "Bizler torunları olarak şimdi onların yaşadıklarını yüreklerimizde hissetmek ve geçmişimizi unutmamak adına böyle faaliyetlerle bir arada barış içerisinde olabilmeliyiz" şeklinde konuştu

Törene katılanlar arasında yer alan ve 1919 doğumlu son mübadil İbrahim Atay da duygulandıran bir konuşma yaptı. Selanik Langaza'dan geldiklerini anlatan Atay, "Ben 5 yaşında buraya geldim. Selanik'te 15 gün gemi bekledik. Zor bir yolculuk ve bekleyişin ardından bizleri köylere yerleştirdiler. Biz orada, onlar da burada mallarını mülklerini bıraktı" diyerek yaşanan dramı anlattı.

Törene katılan Türk-Yunan Kültür Elçisi Yorgos Koatzeridis de Nilüfer'de olmaktan mutluluk duyduğunu kaydederek, "Buraya yıllardır geliyorum ve çok sıcak ilgiyle karşılanıyorum. Bana bu ilgiyi gösterenlere özellikle de Başkan Mustafa Bozbey'e çok teşekkür ederim" diye konuştu.

Fener Rum Patrikhanesi Bursa Metropoliti Elpidophoros Lambriniadis de bir konuşma yaptı.

Nilüfer Belediyesi’nden Mübadele Evi

Nilüfer Belediyesi’nden Mübadele Evi

Nilüfer Belediyesi’nden Mübadele Evi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim