• BIST 9524.59
  • Altın 2517.93
  • Dolar 32.597
  • Euro 34.6105
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 15 °C

Niksar’da 4 Bin 530 Adet Ceviz Fidanı Dağıtıldı

Niksar’da 4 Bin 530 Adet Ceviz Fidanı Dağıtıldı
Tokat'ın Niksar ilçesinde çiftçilere 4 bin 530 adet ceviz fidanı dağıtıldı.

Tokat'ın Niksar ilçesinde çiftçilere 4 bin 530 adet ceviz fidanı dağıtıldı.

Niksar'da, "Ceviz Üretimini Geliştirme Projesi" kapsamında çiftçilere ceviz fidanı dağıtımı yapıldı. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ile İl Özel İdaresi tarafından müştereken yürütülen "Ceviz Üretimini Geliştirme Projesi" kapsamında İl Özel İdaresi hibe desteği kaynağı ile 88 çiftçiye 4530 adet fidan dağıtıldı. Piyasa değeri 18-20 TL olan ceviz fidanları 6 TL karşılığında çiftçilere verildi. İlçede dağıtılan 4530 ceviz fidanı şu cinslerden oluştu: 3770 chadler, 600 adet fernor, dölleyicilerden 100 adet franguatte, 60 adet fernette dağıtılarak, 283 dekar alanda ceviz bahçesi tesis edilecek.

Niksar İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü önünde düzenlenen törenle ceviz fidanları çiftçilere teslim edildi.

Törende proje hakkında bilgiler veren Niksar İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Namık Özdüzgün, cevizin Niksar ismi ile özdeşleştiğini ve cevizin Niksar'ın altını olduğunu belirterek "Bakanlığımız, "Sertifikalı Fidan Desteği" ile 5 dekar ve üzeri ceviz bahçesi tesis edenleri desteklenmekte, ilimiz genelinde uyguladığımız il özel destekli ceviz üretimini geliştirme projesi ile de 2-4 da büyüklüğünde ceviz bahçesi tesis edenler desteklenmektedir. Böylece ölçeği 2 dekarın üzerinde olan ceviz üreticisi desteklenmiş olmaktadır. Ceviz ilçemiz ekonomisi için önemli bir üründür. İsmi Niksar ile özdeşleşmiş bir üründür. Hatta ceviz Niksar'ın altınıdır diyebiliriz. Hedefimiz Niksar'da ceviz üretiminin yoğun olarak yapıldığı Güvenli, Cer, Gülbayır (Çanakçı havzası), Sulugöl, Boyluca, Hanyeri bölgesi, Serenli Karabodur Bölgesi, Tepeyataki Oluklu, Kapıağzı, Akıncı, Mutluca hattı üzerinde ceviz üretimini artırarak bin ton olan üretimimizi 2020 yılında 4 bin tona taşımak, 2025 yılına gelindiğine ise on bin tona taşımaktır. Bu sayede ceviz üretiminden yıllık 150 milyon TL gelir elde ederek ilçe ekonomisine katkı sağlamaktır" dedi.

İlçe Kaymakamı Selami Kapankaya ise cevizin Tokat'ın ve Niksar'ın bir milli hedefi haline gelmiş durumda olduğunu hatırlatarak "Cevizcilik Niksar'ın tarihinde var. Buraya geldiğimizden beri Niksar'ın eskiden bu yana cevizciliğin başkent olduğu, merkezi olduğu çok önem verildiğini hep duyduk, bunları işittik. Geçmişte ne kadar önemliyse inşallah bu tarz yapılan çalışmalarla da ileriye dönük olarak daha önemli olacağını düşünüyorum. Zaten şu anda bazı çalışmalar var, burada cevizcilik paneli yapıldı, orada güzel konular konuşuldu. Gönül ister ki ideal ölçülerde herkes bahçe yapsın, herkes bu işi profesyonel olarak yapsın ancak bu fidanlarla beraber herkesin bahçesine uygun şekilde yerler yapması bunlarda önemli şeylerdir. Bu zamana kadar geçmişte dikilen cevizlerden istifade ediyoruz, şu anda dağıtılan bu ceviz fidanları daha zirai daha kısa sürede ürün veren cevizler. Hem kendimiz hem belki çocuklarımız torunlarımız bunlardan istifade edecek. Cevizcilik şu anda sayın valimizin desteği, İl Özel idaremizin desteği, İl genel Meclis Üyelerimizin de bu konuya sahip çıkmasıyla beraber artık Tokat'ın Niksar'ın bir milli hedefi haline gelmiş durumda, dolayısıyla buna hep birlikte sahip çıkacağız" diye konuştu.

Kaymakam Kapankaya'nın konuşmasının ardından İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde görevli Ziraat Teknikeri Ali Osman Türker tarafından ceviz fidanlarının nasıl dikileceği uygulamalı olarak gösterilerek çiftçilere fidanları dağıtıldı.

Niksar’da 4 Bin 530 Adet Ceviz Fidanı Dağıtıldı

Niksar’da 4 Bin 530 Adet Ceviz Fidanı Dağıtıldı

Niksar’da 4 Bin 530 Adet Ceviz Fidanı Dağıtıldı

Niksar’da 4 Bin 530 Adet Ceviz Fidanı Dağıtıldı

Niksar’da 4 Bin 530 Adet Ceviz Fidanı Dağıtıldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim