• BIST 9079.97
  • Altın 2324.509
  • Dolar 32.364
  • Euro 34.907
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Yılmaz Yücel

Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Yılmaz Yücel
Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Yılmaz Yücel, her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında kutlanan Yeşilay Haftası boyunca, alkollü içkilerin ve uyuşturucu maddelerin,...

Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Yılmaz Yücel, her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında kutlanan Yeşilay Haftası boyunca, alkollü içkilerin ve uyuşturucu maddelerin, topluma, aileye ve bireylere zararlarının anlatıldığını ve ülke genelinde toplumu bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yapıldığını söyledi.

Yücel; " Zararlı alışkanlıklara alışmak kolay, kurtulmak zordur" dedi.

Yeşilay Haftasında amacın özellikle genç nesiller olmak üzere halkın alkol, sigara ve madde bağımlılığı gibi zararlı alışkanlıklardan uzak kalmasını sağlamak olduğunu söyleyen Yücel; "Sigara kullanımına bağlı ölümler, ülkemizde önlenebilir ölümlerin başında gelmektedir.

4207 sayılı Yasayla beraber getirilen birtakım kısıtlamalar, sigara tüketim oranlarında azalma ve kapalı ortamların hava kalitesinde belirgin iyileşmeler sağlamıştır. Uyuşturucu denilince akla esrar, afyon, kokain, LSD gibi uyuşturma özelliği olan maddeler gelir. Alkollü içkiler ise içildiğinde insanı sarhoş eden her tür içkilerdir. Alkollü içki veya uyuşturucu madde alanlar önce rahatlık ve baş dönmesi duyar, sonra sarhoş olurlar. Sarhoşlar doğru düşünüp doğru karar veremezler. Kolay suç işlerler. Alkollü araç kullananlar trafik kazalarına neden olurlar. Ayrıca bu tür maddeler insanda zamanla alışkanlık yaratır. Ve bu nedenle tüm kazançlarını bunlara yatırarak hem kendilerini hem de çevrelerindeki insanları kötü duruma düşürürler. Toplum içinde sevilmeyen, sayılmayan insan haline gelirler. Ayrıca uyuşturucu ve alkolün insan sağlığına da çok zararları vardır. Vücudumuzda önemli görevleri olan beyin, mide, kalp, akciğer gibi organlar içki ve uyuşturucudan zarar görür. Ağız, yutak, gırtlak, yemek borusu, mesane, böbrek, pankreas ve mide kanserleri, lösemi ve karaciğer harabiyeti, ülser, siroz, felç gibi birçok hastalığın nedenleri arasında bu tür maddeler yer alır" dedi.

Ailelere Büyük Görev Düşüyor

Uyuşturucu ve alkol bağımlılarının tedavisinin zaman ve sabır istediğini dile getiren Yücel; " Tedavi altına alınan kişilerin tedaviyi kendilerinin istemesi ve iradelerini zorlaması gerekir. Bu maddelere alışmak kolay, kurtulmak zordur. Yeşilay Haftasında, alkol, tütün ve uyuşturucu gibi maddelerin birey, aile ve topluma zararlarına dikkat çekilmesi gerekmektedir. Bağımlılık yapan maddelerin, gençler tarafından özellikle ergenlik döneminde kullanılmaktadır. Ailelere büyük görev düşmektedir. Anne ve babaların, uyuşturucu tehlikesine karşı çocuklarının kiminle arkadaş olduğuna dikkat etmesi gerekmektedir. Tedavi, uzun bir zaman, bir emek ve büyük masraf istiyor. Bağımlılık yapan maddelerin zararlarını ne kadar erken anlatır, gençleri ne kadar erken bilinçlendirirsek, o kadar faydalı olmaktadır. İyi bir eğitim, düzenli bir aile ortamı ve toplum yapısı, madde bağımlılığı ve alkolle mücadelenin olmazsa olmazlarındandır. Yeşilay Haftası vesilesi ile tüm vatandaşlarımızın uyuşturucu, alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak, sağlıklı bir hayat sürdürmelerini temenni ederiz" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim