• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 17 °C

Nevşehir Devlet Hastanesi Başhekimi Şal:

Nevşehir Devlet Hastanesi Başhekimi Şal:
Nevşehir Devlet Hastanesinde doğum, jinekoloji ve yeni doğan yoğun bakım servislerinde alınan Pulse Oksimetre cihazı ile bebek hemşirelerinin gözetiminde...

Nevşehir Devlet Hastanesinde doğum, jinekoloji ve yeni doğan yoğun bakım servislerinde alınan Pulse Oksimetre cihazı ile bebek hemşirelerinin gözetiminde taburcu olmadan önce, doğumdan 24 saat sonra Kritik Konjenital (Doğuştan) Kalp Hastalığı (KKKH) taraması yapılmaya başlandı.

Nevşehir Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Nevşehir Devlet Hastanesi Yöneticisi Dr. Yücel Şal yaptığı açıklamada "Türkiye'de yaklaşık 10 bin ile 12 bin arasında kritik konjenital kalp hastalıklı bebek dünyaya gelmektedir" dedi. Şal, "Kritik Konjenital kalp hastalığı yılda yaklaşık Türkiye de 10 bin ila 12 bin bebek kritik Konjenital kalp hastalıklı doğmaktadır dedi. Bunların 5 bin kadarı cerrahi ve girişimsel tedavi gerektirir. Tedavi olan olguların %85 erişkin yaşa ulaşmaktadır dedi. Bu yüzden yeni doğan bebeklerde bu tarama erken kalp hastalığı tanısı için çok önemlidir. Konjenital doğuştan veya doğuşta var olan demektir. Konjenital kalp hastalığı ise doğumda var olan kalp hastalığı demek olup gebelik esnasında kalbin veya ana kan damarlarının gelişimindeki bir yetersizlikten kaynaklanmaktadır. Kritik Konjenital Kalp Hastalığı bin doğumda 3 vakada görülür" bilgisini verdi.

Dr. Yücel Şal, "Konjenital (Doğumsal) Kalp hastalıkları, genellikle bebeğin anne karnında organlarının gelişim dönemi olan gebeliğin ilk 8 haftası içinde ortaya çıkar. Ailede bu tür bir hastalığı olması, yaşlı anne gebeliği, insulin kullanan şeker hastası kadınların gebelikleri, gebeliğin ilk 8 ayında ilaç kullanılması ,röntgen ışınları, kızamıkçık gibi enfeksiyonlar doğuştan kalp hastalığı riskini arttırır. Ancak bu tür hastalıkla başvuran ailelerde çoğunda bir neden yoktur. Pulse Oksimetri Cihazı ile yapılan tarama sonrası, Kan oksijen satürasyonu (doygunluğu) seviyesi ölçülmesi için erken tanıya yardımcı olmaktadır. Hastanemizde tüm yeni doğanlara taburculuk öncesi 24 saati dolunca pulse oksimetre cihazımız ile bu tarama bebek hemşirelerimiz tarafından yapılarak sonuçlarımız uzman hekimlerimiz tarafından değerlendirilerek, bebeklerimizde kalple ilgili herhangi bir olumsuz bulgu görülmediği takdirde taburcu edilmektedir. "şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim