• BIST 8986.97
  • Altın 2294.889
  • Dolar 32.3248
  • Euro 35.0632
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

NEÜ’de “Yabancıların Gözüyle Kutlu Doğum” Konulu Panel

NEÜ’de “Yabancıların Gözüyle Kutlu Doğum” Konulu Panel
Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Konferans salonunda "Yabancıların Gözüyle Kutlu Doğum" konulu bir...

Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Konferans salonunda "Yabancıların Gözüyle Kutlu Doğum" konulu bir panel düzenlendi.

Farklı ülke ve kültürlerden akademisyen ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşen programda Ürdün'den Öğretim Görevlisi Dr. Ahmad Attyeh Daifallah Alsaodı ve Öğretim Görevlisi Dr. Afify Ramadan Afify ile İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. Kemal Enz. Argon ve Şam'da Öğretim Görevlisi Mosab Al-Refaaie panelist olarak yer aldı.

Programa, NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kuşpınar, Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Hayri Erten ve Prof. Dr. Fikret Karapınar ile öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldılar. Dekan Prof. Dr. Ramazan Altıntaş'ın selamlama konuşmasının ardından Öğretim Görevlisi Dr. Afify Ramadan "Hz. Peygamber'in Tarihte Meydana Getirdiği Değişim" üzerine bir sunum yaptı.

Ramadan Hz. Peygamber'in medeniyeti, tarihi ve tüm hayatı bir bütün olarak değiştirdiğinin altını çizerek, "İslam öncesi medeniyetler putperest olarak karanlık bir devirde yaşıyordu. Hz. Peygamberin bu karanlığı aydınlığa çevirdi. İnsanlığı birçok ilaha inanırken tek bir ilaha, Allaha inanmaya çağırdı." dedi.

Hz. Peygamberle birlikte tarihte büyük bir dönüşüm olduğunu da sözlerine ekleyen Ramadan, Michael H.Hart'ın Dünya Tarihine Yön Veren En Etkin "100" kitabından bahsetti. Yazarın Hz. Peygamberimizi ilk sıraya koymasının nedenini onun bir tüm dünyayı tarihi medeniyeti değiştirmesine rağmen bir zahit olarak dünya ile bağı olmadan yaşaması olarak açıkladığını söyledi. Ayrıca yazarın normalde liderler öldüğünde fikirlerinin de zamanla yok olduğunu fakat Hz. Peygamberin ölümünden sonra onun bıraktıklarının nesillerden nesillere geçtiği ve bunun güçlü bir etki olduğunu da söylediğini katılımcılarla paylaştı.

Doç. Dr. Kemal Enz. Argon ise konuşmasında Hz. Peygamber'in İsra ve Miraç olayındaki rivayetlerden bahsetti. Hz. Peygamberin Hz. Cebrail tarafından Kudüs'e götürüldüğünü ve orada Hz. İsa, Hz. Musa ve Hz. İbrahim ile konuştuğunu, selamlaştığını ve sonrasında tek başına Miraca yükseldiğini belirterek birinci kat semada da Hz. Adem selamlaştığını ve birbirlerine rahmet dilediklerini söyledi. Argon; bu olayın Müslümanların birbirleriyle olan diyaloglarına da bir örnek teşkil etmesi gerektiğini ifade etti.

Hz. Peygamber sevgisi üzerine bir konuşma yapan Öğretim Görevlisi Dr. Ahmad Attyeh Daifallah Alsaodı sunumunda, bizim bin dört yüz yıl öncesine gidemeyeceğimizi fakat onun getirdiği kuran ve uygulamaları ile bizlere ulaştığını söyledi."O yanımızda olsaydı bizlere ne söylerdi?"sorusunu her zaman kendimize sormamız gerektiğinin altını çizdi.

Son olarak söz alan Şam'da Öğretim Görevlisi Mosab Al-Refaaie ise, "Hz. Peygamber sevgisi ile ilgili onun ümmetinden olduğumuz için bunun büyük onurunu ve gururunu yaşamalıyız"diyerek başladığı konuşmasında, Hz. Peygamberimizin neden bu kadar sevildiği üzerine araştırma yaptığını söyledi. Bunun sebebinin sevgi, aşk ve muhabbet olduğunu vurgulayan Mosab Al Refaaie, "Hz. Peygamber hem kendisine inananları hem de inanmayanları sevdi. Bir rivayete göre bir gün sahabeye "Ben kardeşlerimi özledim onları görsem keşke" dedi ve bunun üzerine sahabe "biz kardeşlerin değil miyiz?'diye sordular. Resulullah da, "Sizler benim arkadaşlarımsınız. Benim kardeşlerim beni görmedikleri halde bana inananlardır. Onlarla kavuşacağım anı özledim" şeklinde buyurmuşlardır. Gerçek sevgi gönülden içten olmalıdır"dedi. Al-Refaaie ayrıca Şam'da her sabah yapılan salavat meclisleri ile ilgili bir videoyu da katılımcılara izletti.

Rektör Prof. Dr. Muzaffer Şeker'in panelistlere hediye takdiminin ardından program sona erdi.

NEÜ’de “Yabancıların Gözüyle Kutlu Doğum” Konulu Panel

NEÜ’de “Yabancıların Gözüyle Kutlu Doğum” Konulu Panel

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim