• BIST 9693.46
  • Altın 2509.343
  • Dolar 32.5709
  • Euro 34.7709
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C

NEÜ’de Prof. Dr. Orhan Çeker Helal Gıda Konferansı Verdi

NEÜ’de Prof. Dr. Orhan Çeker Helal Gıda Konferansı Verdi
Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Çeker, "Helal Gıda" konulu konferans verdi.

NEÜ AKEF Erol Güngör Konferans Salonundaki konferansta, son zamanlarda helal gıda konusunda toplumda ciddi bir hassasiyet olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Çeker, helal gıda tüketmenin önemini, önemli örneklerle açıkladı. Malezya'nın helal gıda sertifikası ve standartları konusunda başı çektiğini belirten Çeker, "Hristiyan ve Budistlerin helal haram noktasında hassasiyetleri yok zaten. Yahudiler özellikle domuz eti konusunda çok titizdirler ve onların da kendilerine göre damga veren bir kurumları var. Müslümanlar ise Yahudilerle Hristiyanlar arasında bir noktada titizlik gösteriyorlar. Ülkemizde daha fazla bu konuda çalışmalar yürütülmesi gerekiyor" dedi.

"MODERNİZM BEYAZ ADAMIN ÜRETTİĞİ HAYAT BİÇİMİ"

Psikolojik doyma ve biyolojik doyma diye iki farklı kavrama dikkat çeken Prof. Dr. Çeker, "Bir insan yiyecek yiyecek, ne zaman ki canı bir şeyler çekmeyecek o zaman doymuş oluyor. İşte bu beyaz adamın daha çok satmak için uydurduğu söylemdir. Doymak bu değildir" ifadelerini kullandı.

"Gece yatınca ne yediğinizi bir düşünün" diyen Prof. Dr. Orhan Çeker, düşününce akla gelen yiyeceklerin çoğunun psikolojik ihtiyaçlar dolayısıyla yendiğini vurguladı. Canın çektikçe yenmesi anlayışının üç sorunu doğurduğunu söyleyen Çeker, "Bu sorunlardan birincisi kilo, ikincisi obezite, üçüncüsü bunlardan doğan hastalıkların tedavisi. Bunların ayrı ayrı masrafları da var. Biyolojik doyum bu anlamda önemli. Doyma, canının her çektiğini değil biyolojik olarak ihtiyacın ne ise o kadarını yemektir. Şu anda psikolojik olarak mı yoksa biyolojik olarak mı doymaya çalışıyoruz? Bunu karıştırmış durumdayız" diye konuştu.

"TOPRAKTAN ÇIKAN HER ŞEY TAYYİBATTIR"

Kur'an-ı Kerim'deki tayyibat ve habais kelimelerine dikkati çeken Çeker, tayyibatın insana hoş gelen şeyler olduğunu habaisin ise insana iğrenç gelen şeyler olduğunu söyledi. Çeker, "İnsanlar topraktan çıkan şeyler üzerinde işlem yaparak necis ya da haram hale getirirler. Mesela gazlı içeceklerin tümünde alkol vardır. O içilen kolalar, gazozlar maalesef aslında içilmemesi gereken şeyler" ifadelerini kullandı.

Tüketeceğimiz şeylerin içindekilere mutlaka bakılması gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Orhan Çeker'in konferansı öğrencilerden gelen soruların yanıtlanmasının ardından sona erdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim