• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 15 °C

Nesli tehlike altındaki küçük akbabalara sayımlı koruma

Nesli tehlike altındaki küçük akbabalara sayımlı koruma
Balkanlar ile Anadolu'da üreyen ve son 10 yılda hızlı bir şekilde nesli tehlike altındaki türler arasına giren küçük akbabalar, koruma çalışmalarına temel oluşturması amacıyla sayılacak.

Nesli son 10 yılda hızla tehlike altına giren kuş türlerinden küçük akbabalar (Egyptian vulture: mısır akbabası), durumun tam olarak tespit edilmesi ve uygulanacak koruma programına temel oluşturması amacıyla üreme mevsiminin ardından Anadolu üzerinden Afrika'ya göçü esnasında sayılacak. 

Balkanlar ile türe üreme merkezliği yapması nedeniyle Anadolu'da görülen en yaygın yırtıcı kuşlar arasında yer alan küçük akbabalar, hızla "nesli tehlike altındaki türler" arasına girmesiyle dikkati çekiyor.

Nesli tükenmekte olan küçük akbabaların korunması için ihtiyaç duyulan gerçekçi popülasyonunun belirlenmesi ve koruma çalışmalarına bilimsel veri oluşturması amacıyla Doğa Derneği'nce sayımı yapılacak. 

- Anadolu kritik öneme sahip 

Doğa Derneği Kuş Gözlem Sorumlusu Evrim Tabur, Afrika'da yaşayan küçük akbabalar için Anadolu'nun, Balkanlar ile kuluçkaya yattığı iki bölgeden birisi olmasının yanı sıra üreme mevsimi sonrası büyük çoğunluğu için Afrika'ya göç rotası üzerinde bulunduğunu belirtti.

Bu nedenle nesli tehlike altındaki türün korunması için Anadolu'da yapılacak göç yolları araştırmaları ve sayım çalışmalarının büyük önem taşıdığını ifade eden Tabur, şunları söyledi: 

"Küçük akbabalar, bir çok türe göre çok kısa sürede riskli konuma geldi, durumu iyiyken, kısa sürede sayıları azaldığı için üzerinde hem bizim tarafımızdan hem de dünyada görüldüğü diğer noktalardaki bilim insanları tarafından çok durulan bir tür. 

Yapacağımız, 2014 Yırtıcı Göç Sayımı ile öncelikli amacımız, bu nesli hızlı şekilde azalan akbabaların durumuna en pratik şekilde nasıl bir göz atabiliriz onu sağlamak. Çünkü özellikle küçük akbabalar ile ilgili şöyle bir durum var; kaç çift olduğu yönünde küçük gözlemlere dayalı tahminlerimiz var ama Anadolu'daki tam sayısını bilmiyoruz."

- Sayım için Ceyhan'da 3 nokta tespit edildi  

Tabur, türün göç yolları üzerinde geçen yıl yaptıkları araştırmalar ile Balkanlar, Batı ve Orta Anadolu küçük akbaba popülasyonlarının uzun vadede izlenmesi amacıyla Adana'nın Cehyan ilçesinde en fazla sayıda türün gözlenebildiği 3 nokta tespit ettiklerini kaydetti. 

Bu noktalarda 10 kişilik bir temel kadro ve gönüllü gözlemcilerin katılımıyla 15 Ağustos-15 Ekim tarihlerinde, 60 günlük süreyle devam edecek 2014 Yırtıcı Göç Sayımı ile bugüne kadarki en gerçekçi veriye ulaşmayı hedeflediklerini belirten Tabur, sayım çalışmasında küçük akbabalar yanı sıra yine nesli tehlike altındaki bir tür olan Şah Kartalar'ın da aralarında bulunduğu 20 civarında yırtıcı kuş türüne ilişkin veriler elde edilmesini beklediklerini söyledi. 

- Sayım sonuçları rapor olarak yayımlanacak 

Tabur, sayımdan elde edilecek verilerin öncelikle bir rapor olarak yayımlanacağını, yıllar içinde devam edecek çalışmalardan elde edilecek verilerin de bilimsel makale olarak koruma çalışmalarına ışık tutacağını ifade etti.

Sayım için gönüllü kuş gözlemcilerine de ihtiyaç duyduklarını dile getiren Tabur, "Bu çalışma herkese açık ve özellikle Türkiye'nin doğasına ve bu tip konulara meraklı olan kişilerin, bu tip çalışmalarda yer alarak inisiyatif almalarını dileriz" dedi. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim