• BIST 9055.34
  • Altın 2295.671
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.1342
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C

Neden Google’dan rastgele fotoğraf seçmek yerine stok fotoğraflar kullanmalısınız?

Neden Google’dan rastgele fotoğraf seçmek yerine stok fotoğraflar kullanmalısınız?
Aklınızdaki proje ne olursa olsun, görsel içerik ihtiyaçlarınızı karşılamak için Google’a bakmak son derece çekici olabilir.

Ancak; bayağılıktan uzak ve bütünüyle kaliteli bir iş yapmak isterseniz, stok fotoğraf ajanslarına harcayacağınız vakit ve para buna değecektir. Google görsel arama yerine stok fotoğraf ajansları kullanmanın en iyi gerekçelerinden biri hırsızlık yapmamak. Evet! Google görsel arama yoluyla bulduğunuz fotoğrafları kullanmaya karar verip harekete geçtiğinizde hırsızlık yapmış oluyorsunuz.

Google görsel arama kullanıyorsanız muhtemelen hırsızlık yapıyorsunuz demektir ve bu oldukça adice

Görsel arama yoluyla bulduğunuz bir fotoğrafı veya illüstrasyonu kullandığınız zaman sadece telif hakkı yasasını çiğnemiş olmuyor, aynı zamanda açık bir şekilde, dünyadaki hiçbir toplulukta kabul görmeyen son derece bayağı bir hareket yapmış oluyorsunuz. Google gibi arama motorlarının sağladığı bu rahatlık işinizi son derece kolaylaştırdı değil mi? Hayalinizdekini tam olarak bulamadıysanız bile yerini tutabilecek bir görsele saniyeler içerisinde ulaştınız; peki o görselin bir kişinin emeği olduğunu, belli çabalar harcayarak ortaya çıkardığını ve bunu satarak hayatını kazandığını düşündünüz mü? İşte biraz önce bu kişiden bir şey çalmış oldunuz.

Profesyoneller arama motoru kullanmıyor demek istemiyorum, bunu daha önce neredeyse herkes yapmıştır; okulda, işyerinizde veya internet üzerindeki bir projenizde kullanacağınız birkaç görseli arama motoru yardımıyla buldunuz. Karşılığında ceza da almadınız, çünkü henüz bu konudaki hukuki yaptırımlar çok ciddi şekilde uygulanmıyor. Özellikle büyük ajansların dışında olan fotoğraflar için neredeyse hiç uygulanmıyor, ama stok fotoğraf bulmak ve kullanmak kolay olduğu kadar bir servete de mal olmuyor.

Kaliteli ve özgün görseller stok fotoğraf ajanslarında

Google’dan bulduğunuz fotoğraflar genelde garip boyutlarda kesilip biçilmiş oluyor, üzerlerinde filigran(watermark) bulunuyor, veya düşük çözünürlükte oluyor. Stok fotoğraf ajanslarının sunduğu en görünür avantaj ise bu. Bu ajanslar size her zaman çok daha yüksek kalitede ve yüksek çözünürlükte fotoğraf ve video sunuyor, üstelik kullanacağınız büyüklüğe göre, özellikle standart bilgisayar ekranı boyutlarının üzerindeki görsel ihtiyaçlarınızı son derece uygun fiyatlara karşılayabiliyorsunuz. Dolayısıyla farklı boyutlarda birden çok defa kullanabiliyorsunuz.

Ajansların sunduğu görsel seçenekleri

Google görsel arama sonuçları arasında her zaman istediğimiz şeyi bulamıyoruz, üstelik sonuçların geneline baktığımızda bazı sonuçların gelişigüzel çıktığını söyleyebiliriz. Diğer taraftan stok fotoğraf ajansları barındırdıkları fotoğrafların kolayca bulunabilmesi ve sistemlerinin kullanıcı dostu olması için uğraşıyorlar, buna göre ayarlıyorlar. Stok fotoğraf ajanslarının bir diğer avantajı ise aynı fotoğrafçının işlerine kolaylıkla ulaşabilirsiniz ve böylece daha profesyonel bir görüntü yakalayabilirsiniz. Aynı kategori içerisinde, projenizde kullanmak üzere daha uygun olabilecek benzeri görseller içerisinden de seçim yapma şansınız oluyor. Ayrıca, stok fotoğraf ajansları profesyonel fotoğraf editörleri kullandığından kullanacağınız fotoğrafların daha profesyonel bir görüntü yakalama şansınız artıyor.

Stok fotoğraflara ulaşmak için ödemeniz gereken bedeller muhtemelen tahmin ettiğinizden çok daha az

Sadece birkaç liraya tam istediğiniz görseli bulmak mümkün. Son yıllarda gelişen sıkı rekabetin sonucu olarak stok görsel almanın bedeli oldukça düştü. Fotoğrafların boyutuna, görüntü kalitesine ve kullanım amacına göre fiyatlar değişse de genel olarak birkaç lira karşılığında tam istediğiniz fotoğrafın kullanım hakkını alabilmek uzak bir ihtimal değil. Daha değerli ve önemli olan şey ise fotoğrafı kullandığınız projenin hiçbir kimsenin hakkını çalmamış olması. Sanatçının hakkını verdiniz, bu açıdan hukuken sizi rahatsız edebilecek bir durumun önüne geçmiş oldunuz. Artık ajans veya fotoğrafçı tarafından açılan bir davayla karşılaşma ihtimaliniz yok. Rahat bir uyku uyumanın değeri paha biçilemez.

 

 

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim