• BIST 9524.59
  • Altın 2497.323
  • Dolar 32.5847
  • Euro 34.7276
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

Ne cep telefonlarında ne de baz istasyonlarında radyasyon var

Ne cep telefonlarında ne de baz istasyonlarında radyasyon var
Cep telefonları ve baz istasyonları ilk çıktığında endişe edilen radyasyon tehlikesinin artık geçerli olmadığı açıklaması, İstanbul'daki sempozyumda yapıldı.

Uluslararası İyonize Olmayan Işımadan Korunma Komisyonu (ICNIRP) tarafından organize edilen ve ev sahipliğini Sağlık Bakanlığı Kanser Dairesi Başkanlığı’nın yaptığı 'İyonize Etmeyen Elektromanyetik Alanların Yarattığı Isıl Hasara Yakından Bakış Sempozyumu' İstanbul’da yapıldı.

40 ülkeden 150’ye yakın bilim insanın katıldığı 3 günlük sempozyumda, baz istasyonları, cep telefonları, mikrodalga fırınlar ve elektrikle çalışan tüm cihazlardan yayılan elektromanyetik alanlara yönelik etkiler de masaya yatırıldı.

Bu konudaki endişelerin ve doğru bilinen yanlışların azaltılmasının hedeflendiği toplantının sonuçları, gelecek yıl yeni bir rehber ile duyurulacak.

Mikrodalga fırınların radyasyon yaydığı sözü şehir efsanesi. Mikrodalgadan yayılan sızıntı bir cep telefonu sızıntısından çok daha küçük. Fakat içindeki enerji dönüşümü nedeniyle pişen yemek yakından seyredilmemeli  

Konuyla ilgili açıklamalar ise, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Sağlık Bakanlığı Elektromanyetik Alanlar Komisyon Başkanı Prof. Dr. Tunaya Kalkan'dan geldi.

Elektromanyetik alanların ısıl etkisinin vücut sıcaklığını bir derece artıran değer olarak kabul edildiğini belirten Prof. Dr. Kalkan, "Bu değerin 50’de biri olan 40 volt / metre ICNIRP tarafından güvenli kabul edilmektedir.

Türkiye’de ise bu değer tedbir amaçlı 10 volt / metre olarak uygulanıyor! Buradaki sonuçlar insan sağlığı için en uygun çıktılara ışık tutacaktır” dedi.

CEP TELEFONLARI VE BAZ İSTASYONLARI

Prof. Dr. Kalkan, bugünkü teknolojiyle baz istasyonu, cep telefonu ile diğer elektromanyetik alanların sürekli kontrol edilmekte olduğunu söyleyerek, şunları kaydetti:

"Cep telefonlarının ve baz istasyonlarının ilk çıktığı zaman teknoloji oldukça geri ve şiddetleri de standartların üstündeydi.

Zaman içinde teknoloji ve kullanım imkanları da arttıkça baz istasyonları sıklaştı, cep telefonlarının manyetik iletişim şiddetleri düştü.

Dolayısıyla standartları da bir şekilde geriye geldi. Şu anda, halkın o gün endişe ettiği ya da bizim 'o kadar olmamalı' dediğimiz değerlerin altına geldi.

Artık öyle radyasyon falan yok. Radyasyon değil bu. Bu bir ışıma, elektromanyetik dalga. Bu tip alanlar eskide kaldı.

Artık teknoloji emniyetli bir noktaya geldi. Eğer bir şey çıkarsa hiç endişe edilmesin hemen söyleriz. İlk söyleyeceklerden biride bilim adamlarıdır" şeklinde konuştu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim